Ja to delam stejne. Ve vrstve obrysu/frezovani proste zakreslim oval, do jeho stredu riznu vhodny typ (radeji vrtaneho) padu a ve specifikacnim listu zminuji, ze ovalne pady s mezikruzim maji byt prokovene. Ze zacatku to obcas ignorovali jen v PragoBoardu, ale i tam uz si na to davaji pozor.
Samozrejme, ze neco jako moznost udavat i dva rozmery pro velikost otvoru by nebyla od veci...

52

(8 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty ke schematickému editoru)

Resenim by melo byt selektivni pouzivani bufferu - pro posun sipkami nepouzivat (i me to dost stve), ale bufferovani prikazu zadavanych na klavesnici zachovat.

53

(12 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Dobry den,
na mem pc s Win8 vse take slape, ale se stejnymi problemy s vykreslovanim, jako na Win7 (tedy neskutecne pomale, u vetsich desek se v pulce vykreslovani zasekne, obraz se smaze a vykreslovani jede nanovo; program musim odstrelit ve spravci uloh, jinak to nejde).

Pro zajimavost ale pridam postreh: mam Windows 8, na tom mi bezi virtualni stroj s nainstalovanymi Win7 (nastaveno mam 2GB RAM, 1 jadro 2,3 GHz, grafika nejaka obecna s 128MB pameti a bez akcelerace at na 2D, nebo 3D). Podarilo se mi tam rozbehat Formiku take, jen k memu uzasu na tom virtualnim stroji (pouzivam emulator od Oracle) Formika beha jako z praku - vykreslovani rozsahle desky az o 50% rychlejsi, nez dosavadni na WinXP, napojovani spoju na rozsahle rozlitou med je temer okamzite (program hleda nejblizsi segment), na WinXP to vzdy malou chvilicku trva.

Muze se stat, ze zlobi zoomovani na aktualni stred kurzoru. Pokud je zapnuta funkce Integrace mysi, pak se v programu (a jen v programu) nespravne detekuje poloha kurzoru (neni to chyba programu, problem je nekde ve virtual boxu). Je tedy moznost integraci vypnout. Pak se ale zobrazuji dva kurzory - jeden z vasich windows, druhy virtualni. Musite se soustredit pouze na ten virtualni kurzor, pak vse slape bezvadne.

Dobry den,
po delsi dobe znovu ozivuji toto tema. Pouzivam import DXF cimdal casteji, protoze stale vice komponent je i v DXF verzi, takze tim eliminuji chybovost treba ve spatne (a obtizne) nameritelnych vnitrnich rozmerech krabicek, ktere uz zacinaji mit i amorfni, ergonomicke tvary, a nekdy je to i nevyhnutelne, protoze zakaznik si nechava delat krabicku svoji a dodava nam od ni vykres. Zrovna nyni se s jednou takovou veci hodne pereme. Dokonce ani po preulozeni programem, ve kterem se pokusime data prevest na co nejzakladnejsi formu, se nam prilis nevedlo.


Mam tedy DOTAZ KE VSEM UZIVATELUM:

Ma nekdo dalsi podobne potreby ci potize s DXF, a trapi ho, ze nemuze snadneji importovat do Layoutu? Podle Vaseho zajmu by p.Horsky zvazil rozsireni moznosti stavajiciho importu.

Dekuji.

55

(9 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty ke schematickému editoru)

aha, ted uz rozumim. Tak uvidime, jestli se nekdo zapoji do diskuze. Myslim, ze to, ze by se prikaz provedl az po uvolneni tlacitka, by nemuselo nijak vadit, zalezi na tom, jak se vyjadri ostatni.

prostě by se jen aktivoval posun výřezu jako se nyní aktivuje podržením např. Alt až po přejetí kurzoru mimo výřez
To znamena, jako ze bych musel stisknout prostredni tlacitko a s mysi odjet az k okraji okna, aby se zacal vyrez pohybovat? Mno, asi je to jedine pouzitelne reseni ve stavajicim zpusobu vykreslovani.
Ale pozor, o teto funkci bych radeji uvazoval (a tak jsem ji i uvedl) az teprv, kdyz bude vyresene rychlejsi vykreslovani a bude dostatecne na to, aby tato funkce mela smysl. Jinak se obavam, ze tato funkce ve stavajicim stavu vykreslovani nedokaze poskytnout o mnoho vic, nez ze bude podobna tomu samemu, jako bych tam mel plnohodnotne namapovane tlacitko makra pro Zoom / Redraw Screen, pokud se nepletu.. Zamerem teto funkce bylo spise to, abych pohodlne na miste stisknul a ihned vyrez tahnul..

56

(9 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty ke schematickému editoru)

Pisete, ze v urcitych rezimech prestane posuv vyrezu fungovat. Nevim presne, jak to myslite, nebo jestli vzhledem k nejakemu postupu v kodu to neni mozne? zkousel jsem chvili hledat, co se v ruznych situacich deje a prijde mi, ze vse je na principu "prepinac" a nic jako "tlacitko", jinymi slovy, pokazde, kdyz stisknu, prepne se do jednoho z rezimu. Nenarazil jsem na nic, kdy setrva v jinem rezimu jen do uvolneni tlacitka a pak se vraci na puvodni rezim. Z toho bych rekl, ze ani zde nic nebrani. Budto stisknu a uvolnim - pak se prepne rezim, nebo stisknu a tahnu za prahovou hodnotu rozpoznani posuvu vyrezu - pak se posune vyrez. Co mi tam unika?

57

(9 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty ke schematickému editoru)

To neni odpor, spise mi to prijde celkem zbytecne moc ukonu kvuli jednomu posunu vyrezu - kdyz si ctu text na webu, sleduji v mape, kam ulice vede, ktera ctvrt je vedle, kdyz si na stole ctu noviny - ani v techto pripadech nedelam krkolomne kousky s oddalenim a priblizenim jinam. Proste chytnu mys, nebo papir na stole a posunu ho. Take, kdyz vim, co kde je, nepotrebuji videt komplexnejsi pohled, ktery mi odzoomovani a zazoomovani prinasi. Ano, v pripade Formiky na Vistach a vys to je zdlouhave take kvuli rychlosti, ale to je az ten druhotny problem. Paklize toto udelam v mapach, jde patrne o to, ze se premistuji na velmi vzdalena mista. Navic je tam mnohem vetsi moznost priblizeni, takze v situacich, kdy se premistuji po velkem meste, mezi mesty, nebo mezi staty, je odzoomovani nutne prave kvuli orientaci. Pohyb ve schematu nebo po desce je ale neco jako presouvani se mezi ulicemi, max.mezi ctvrtemi, nebo po plose male vesnice.

Uz jsem se setkal s nekolika programy, kde plynule posouvani plochy neexistovalo, nebo existovalo, ale musel se clovek prepnout do jineho rezimu ukazatele (tim zavani i stisk klavesy Alt, i kdyz to jeste neni tak hrozne). Takova prace se zminenymi programy byla ale mizerna a program sem zavrel a radeji sel hledat jiny, vice uzivatelsky privetivy a propracovany. Jednak to demonstruje to, ze clovek pro praci porebuje co nejjedondussi cestu k provedeni zejmena i tak bezne operace, jako je posun po plose, druhak to demonstruje, jak spousta lidi na programy pohlizi - i takove malickosti delaji z jinak dobreho softwaru neco, co clovek radeji nahradi.
Dalsi, co hovori ve prospech posuvu vyrezu pomoci mysi je to, ze jedinou rukou aktivuju funkci a posouvam zaroven vyrez, zatimco druha ruka ma konecne na chvili pauzu, nebu uz muze byt pripravena pro aktivaci dalsiho makra (pri praci delam celkem rychle). A pokud bych chtel alt davat na tlacitka mysi, musel bych takovou mys dokoupit..
Neni mi ovsem jasne, proc se branit inovaci ve smyslu standardizace s dnesnim, vice ci mene beznym zpusobem ovladani. Vzdyt, co jsem uz mnohokrat videl, v ruznych, i CADovych programech, ze kterych chce system Formica vychazet, podobne funkce uplne normalne maji, a rekl bych, ze kdyby o ne uzivatele techto programu prisli, byli by asi hodne mrzuti.
V tomto pripade jde ale jen o pridani funkce, nikoliv zmenu..

58

(9 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty ke schematickému editoru)

Tak jsem nad tim premyslel. Dospel jsem k zaveru, ze posun vyrezu sipkami by v podstate byl tim samym, jako kdyz nyni posouvam sipkami kurzor. To ale delam, vzhledem k velikosti kroku (navic zavislem na gridu), jen pokud potrebuju neco umistit opravdu presne, coz se s mysi dela hur. Pokud potrebuju kurzor posunout vic, pouziju mys (a pak teprv pripadne doladim sipkami). Navic, mam takove tuseni, ze by se prekreslovani nemuselo odehravat dostatecne rychle a vznikal by neprijemny efekt, ktery v nekterych situacich vznika nyni - tedy, ze kdyz chvili drzim sipku a pustim, jeste chvili po pusteni se akce vykonava, protoze program nestihal a drzeni sipky se nabufferovalo. Takze posun vyrezu sipkami se mi jevi jako nevhodny. o neco vice vhodny by byl  pri vetsim kroku, ale rozhodne by to byla opet spis berlicka.
Prah posuvu by mohl byt podobny, nebo stejny (nebo dokonce spolecny) s funkci, kdy se kurzor primkne k objektu. Formica sice neni drag and drop, ale tyka se to spise prace s elementy, nez s vyrezem, coz je neco trochu jineho a naopak u prace s vyrezem by odlisny zpusob prace mohl prospet. Rekl bych, ze nejen, ze to pro uzivatele nebude rusive, ale dokonce pohodlnejsi.

59

(9 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty ke schematickému editoru)

Opet tu mam navrh, tyka se tentokrat SCHEMATU i LAYOUTU. Jde o to, ze ackoliv mi to uz tak neprijde, tak kdyz cas od casu nekomu ukazuju Formiku, tak krom jineho slycham i poznamky ohledne pohybu ve schematu. Jsou v podstate tri moznosti, jak bezne a rychle posouvat vyrez ve schematu:

- odzoomovat, premistit kurzor, zazoomovat
- mit na jednu klavesu makro, kde se provadi prikaz Zoom / Redraw (ten zpusobi, ze misto, kde je kurzor, se i s kurzorem prenese do stredu obrazovky)
- mit zaply automaticky posun vyrezu, jakmile se kurzor dostane na kraj schematu (automatiku lze omezit na pohyb jen kdyz neco presouvame, ale to problem neresi)

Prvni zpusob je uplne nesmyslny vzhledem k nutnosti prekreslovani a i doba, za kterou se presunem, neni nijak kratka. Druhy zpusob pouzivam ted, a ackoliv je relativne rychly, je to takove divoke. Ale pouzivam to uz nekolik let, nic lepsiho se mi nejevi. Treti zpusob jsem zavrhnul hned prvni den pouzivani ve viceobrazovkovem rezimu (mam pocit, ze i pohybu kurzoru na taskbar musi predchazet vzdy stisk esc - tedy vyvolani menu, coz zamezi posunu).

Napad tedy spociva v tom, ze podobne, jako to je v Eagle, by se posouvalo stiskem a drzenim prostredniho tlacitka. To je tu v soucasne dobe pouzito pro nekolik funkci. Event pro pohyb mysi nad objektem se soucasne stisklym timto tlacitkem vsak vyuzit jeste neni.
V soucasnem stavu vykreslovani je napad sice ne prilis dobre resitelny, proto o tom premyslim spise jako o funkci spojene s aktualne diskutovanou prestavbou zpusobu vykreslovani, kde by se pri vhodne psanem kodu dalo uvazovat o fungujicim, mene ci vice plynulem posunu vykresu. Je to realne?

Aaaha, toho jsem si pri projizdeni menu nejak nevsiml (ocekaval jsem, ze kdyz to bude, tak to bude spise v info). Dekuji.

Dobry den,

zrovna jsem resil, proc nam vyrobce desek uctoval vyssi castku. Zjistil jsem, ze na desce bylo hodne frezovani (vyroba na mustky) - vyrobce si uctuje i delku cesty frezy, jde o Poolservis PragoBoardu. Protoze se vyroba timto zpusobem vyplaci jen do urcite velikosti plochy desky, je nad tuto hranici vyhodnejsi zadat desky jinam jako normalni vyrobu dokonce s moznosti opakovani. Kdybych tedy byl schopen urcit delku frezovani, byval bych mel sanci spocitat si cenu presneji a zadal bych desky jinam.

Bylo by tedy mozne, napriklad do Menu / Information pridat polozku, kde bude celkova delka oznacenych segmentu?

dekuji

62

(5 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Aha, tak to je skoda, to by bylo opravdu vic prace nez uzitku. Skoda.

63

(5 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Ja si take myslim, ze PDF je vektorovy vystup jako kazdy jiny a mel by vypadat v idelanim pripade na chlup stejne jako deska. Skryty text, lezici presne pod textem ve vykresu je pekny napad, ovsem muselo by to vzdy sedet presne a pri oznaceni vytvorit zvyrazneni pres cely viditelny text. Obcas se s takovym resenim setkavam, ne vzdy to poradne sedi a pak to vypada hloupe.
Takze pokud by se mely dit nejake zmeny ve fontu, pak spise uz na desce. Jenze to by muselo byt pismo z mnohem vice segmentu a nechtel bych pak videt to vykreslovani ve Vistach a vyse.
O cem by bylo zajimave pouvazovat, je moznost prevest text nejen na krivky, ale behem prevodu na krivky zvolit i typ fontu (bud vsechny v systemu dostupne, nebo jen vybrane fonty.
Tim by se mimochodem otevirala dalsi krasna moznost vkladat loga, elektricke symboly, apod. Toto je ale patrne nerealne, i kdyz by to program posunulo zas o kus dal. Nerealne proto, jak bych vkladal konkretni symbol napr. z Wingdings v pripade, ze se jen stavajici text prevede na krivky v jinem fontu neobsahujicim klasicka pismena, ale pouze znaky - nebudu honem vedet, pod kterym znakem symbol lezi. Znamenalo by to tedy asi vice programatorske prace.

aha, tak to se omlouvam, teto funkce sem si nevsiml.

Dobre, dekuji. O volne chvilce se na to podivam. Ovsem jestli to jen vygeneruje ty oznacene, pak to je takove ulehceni neulehceni - mam prepnout prepinac a invertovat vyber (na coz tam, mimochodem take neni prima funkce - byla by asi zvlast pro kazdy typ elementu), nebo pady smazat a zas vratit zpet...navic nemam stale moznost hromadne vyfiltrovat otvory bez mezikruzi, a tak na pad mohu zapomenout.

Nevrtane otvory mozna vypadaji jako luxus, ale bezne se pouzivaji, maji sve misto (izolacni mezery - lehce se muze stat, ze zapomenu vyrobci rict: "tuto diru neprokovovat!") a v neposledni rade ty desky i lepe vypadaji (zejmena montazni otvory)

Nicmene musim priznat, ze stale vice se v predstavach zaobiram verzi Formica 5....

Kolega navrhuje jeste jedno reseni, jako je v Eagle: rozdelit otvory (lepe receno pridat novy typ prvku) "Hole", coz je jasne definovana dira, kterou logicky nikdo nepozaduje prokovit. Mnoho by to mozna i usnadnilo, ale nevim, jak se Vam bude libit prilisna podobnost s prvkem Pad.

Mate pravdu, ze resit to zakazem typu padu neni vhodne, uz jen proto, ze si mohu prinest vykres desky i od nekoho jineho, kdo je ma jinak definovane.

Jako obdobu k Files | Artwork | Options | Pads = Marked Only bych tedy videl 3-stavovou volbu: Vsechno; Pouze s mezikruzim, Pouze bez mezikruzi.
Existence mezikruzi by se ale nerozlisovala podle toho, jestli je, nebo neni na nektere z vrstev nenulova hodnota velikosti pajeci plosky. Mohlo by totiz snadno dojit k omylu behem definovani padu, kdy pad ma nastaveno vrtani 2mm a velikost pajeci plosky jen 1mm. V realu by tak nemel kolem otvoru zadnou med, ale program by jej detekoval jako pad s mezikruzim. Proto by bylo lepe detekovat rozdil mezi velikosti padu a velikosti otvoru, pricemz u ovalu se musi uvazovat ten vetsi z rozmeru X a Y, a u obdelniku diagonala)...

Zapomenout a neukladat hodnotu prepinace povazuji za prijatelne a muze byt. Ale ani se zmenou konf. souboru bych problem nemel. Na nizsi verze neprechazim, a kdyby, tak to v cfg odmazu v poznamkovem bloku.

Obava, ze zapomenu prepinac v jine, nez vychozi poloze, mi prijde spise zbytecna. Ukladat zmeny v predem vytvorenem cfg by se melo s rozmyslem tak jako tak.

Dobry den,
jde nejak elegantne v soucasne dobe vygenerovat vrtacku zvlast pro otvory prokovene a neprokovene? Logicky mi vyplyva, ze pokud mam otvor s mezikruzim (alespon jedna vrstva), pak ho budu chtit vzdy prokoveny (vyjimky, resp.spis anomalie si mohu vyridit s vyrobcem desky sam), a pokud je otvor bez mezikruzi, pak neni duvod jej prokovit (vyjimky opet s vyrobcem primo).

Zatim jsem to nouzove vyresil rozlozenim desky na segmenty, odmazanim vsech log.typu bez mezikruzi, vygeneroval jednu vrtacku, vratil zmeny zpet a totez provedl po odstraneni otvoru s mezikruzim.

69

(1 odpovědí, posláno do Testovací verze programu Layout)

dobry den,
1) toto je pro mne nezajimave - jestli to dobre chapu, pak bych musel kreslit po jednotlivych segmentech a mel bych zbytecne vic kliku.
2) proc ne, obcas me stve, ze se musim vracet zpet na vychozi vrstvu, ze ktere jsem sel, abych vytvoril prokovku (typicky napojovani SMD padu na rozlitou zem na druhe strane desky)
3) to je docela zajimave, jen nevim, co to uzivateli prinese - jednou rukou polozit pocatecni bod, kreslit, zakoncit lze jiz ted jen pomoci mysi. Vyhoda je v tom, ze mnoho spoju je pouze mezi dvema pady, ale mam dojem, ze vic je tech, co spojuji >2 pady. Co takhle do Draw(First) prejit az v okamziku, kdy z netlistu vidim, ze v propojovanem Netu jsou vsechny pady jiz propojeny?

Navrhuji jeste tento bod:
4) libilo by se mi na stisk nejake klavesy (nebo spis kombinaci klaves, kdyz samotne klavesy jsou jiz obsazeny), kdyby se uhel segmentu po dobu stisku zmenil na Arbitrary, hodi se mi to casto a makro se mi tim zaplacavat moc nechce..

70

(3 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Mno uricte by byla dobra nejaka prevence, ci inteligentni ochrana, ale myslim si, ze pak by to asi muselo byt i u dalsich veci, a mnohem potrebnejsi by to bylo v pripade, kdy mazu jeden jediny element. protoze v tu chvili vic nez kdy jindy mazu velice maly kousek, ktereho si nevsimnu. Tady to asi bude spis o vetsi pozornosti. Take se mi obcas stane, ze se uklepnu a nevsimnu si. Ale to je holt osud a kvuli obcasnemu uklepnuti nemuzu chtit potvrzovat mazani pokazde. Svuj vyznam ma mazani soucastek, nebot spoj muzu odmazavat tesne u pinu a snadno bych krom spoje smazal i soucastku - tam tuto zachytnou sit pouzivam docela casto.
Tak me napada, jestli ten spoj nemazete v prilis malem zoomu, nebo jestli mate zapnute primknuti kurzoru (pouze) na aktivni vrstve...?

71

(38 odpovědí, posláno do Testovací verze programu Layout)

Tak jsem si zkousel nastavit ty barvy. Moc se mi libi vzhled potisku, ze nerusi, Zkusil bych je v pripade prepinani grafiky pouzit. Ale stejne asi zustanu u puvodni grafiky, precijenom se me konkretne zda prehlednejsi :)

72

(3 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Stejny efekt se deje, pokud nakreslite obdelnik a zvednete ho za jeho jednu stranu - protilehla strana zmizi. Take me to obcas mate. Deje se to zejmena v obrysu, kdy obrys mam kreslen ve vrstve masky zvrchu i zespod, to si pak nejsem jist, jestli je obrys uplny, protoze vidim zvednuty obrys jedne vrstvy, do toho se mi kresli druha vrstva a najednou na protilehle strane nevidim zmenu ci pohyb.
Primlouvam se o drobnou korekci v programu, ale nebral jsem to jako tak nutny problem.

73

(38 odpovědí, posláno do Testovací verze programu Layout)

Me se to, co pise pan Dubecky ohledne ovladani libi (snad to cele chapu spravne a i kdyby ne, tak porad to bude tak jako tak opet zjednoduseni prace).
Ale priznam se, ze ani ja nerozumim te vete o spousteni programu.

74

(38 odpovědí, posláno do Testovací verze programu Layout)

Ja jsem to pojal tak, ze jsem si sady pripravil v poradi a ve vrstvach tak, jak je behem navrhu desky potrebuji. Kdyz to vezmu zjednodusene na ty nejcastejsi postupy, tak: Chci tedy nejprve videt vsechny pouzivane vrstvy, pak necham jen ty, ktere potrebuju pri routovani (tedy masku, med a potisk), pak ty, ktere potrebuju pro srovnani popisek na desce (tedy jen vrstvy masky a potisku), a pak vrstvu pouze pro potisk, kdyz generuju osazovaci vypres pro dilnu.

Takto by to pro vas melo smysl?

Aha, tak to se omlouvam, k nedorozumeni skutecne doslo :) Jo, tohle vypada pouzitelne, tak jdu rozsirit makra a dekuji!