Téma: Mizející čáry

Zajímavého úkazu jsem sice všiml již dříve, ale nikdy jsem se neobtěžoval ho zkoumat : pokud jsou na sobě dvě stejně tlusté čáry a vezmu obě na kurzor (při posunu, kdy se zobrazují jen hranice čáry), dojde ke zmizení čar (hranic) z obrazovky v případě, že jsou barvy obou čar shodné (nemusí však být na jedné vrstvě). Pokud jsou barvy čar málo rozdílné, dojde k částečnému zmizení (jako by se barvy od sebe odečítaly).

2

Re: Mizející čáry

To je celkem jednoduchá věc: co je "na cursoru", je XOR-ované.  Jsou-li tam dva objekty stejné barvy přes sebe (typicky třeba dvě úsečky tvořící obrys dvou přesouvaných sousedících součástek), nezbývá jim tudíž nic jiného, než zmizet.  Je to čistě grafická záležitost; po umístění budou objekty opět OR-ovány, takže se zas objeví.

3

Re: Mizející čáry

Má tato funkce také nějaký pozitivní přínos ? Žádný mě nenapadá.

Zato negativní efekt je zcela jednoznačný. Projevilo se mi to po změně barev vrstev, kdy vrstva skutečného tvaru součástky 22(1) a sítotisku 23(0) mají podobnou barvu a zároveň se obrysové čáry obou vrstev často překrývají. Takže při posunu součástky její obrys zcela zmizí, což je opravdu hodně nešastné a nepoužitelné. ??ešením by samozřejmě bylo změnit tloušku čar jedné z vrstev, ale byla to opravdu nouzové řešení - současná tlouška mi zatím vyhovovala. Navíc to znamená změnit to najednou všude, jinak z toho budu mít guláš.

Zatímco ORování barev je docela předvídatelné, výsledek XORování je poněkud chaotický. Pokud se mi budou překrývat dvě stejné čáry, neuvidím žádnou. Když ale budou tři, tak už to zase vidět bude. Když to ovšem budou tři čáry dvousložkových barev (modrozelená, zelenočervená a fialová=červenomodrá), neuvidím zase nic.

4 Naposledy upravil: Tomáš Och (2011-04-20 12:31:00)

Re: Mizející čáry

Stejny efekt se deje, pokud nakreslite obdelnik a zvednete ho za jeho jednu stranu - protilehla strana zmizi. Take me to obcas mate. Deje se to zejmena v obrysu, kdy obrys mam kreslen ve vrstve masky zvrchu i zespod, to si pak nejsem jist, jestli je obrys uplny, protoze vidim zvednuty obrys jedne vrstvy, do toho se mi kresli druha vrstva a najednou na protilehle strane nevidim zmenu ci pohyb.
Primlouvam se o drobnou korekci v programu, ale nebral jsem to jako tak nutny problem.