1

Téma: Generovani vrtacky - prokovene a neprokovene otvory

Dobry den,
jde nejak elegantne v soucasne dobe vygenerovat vrtacku zvlast pro otvory prokovene a neprokovene? Logicky mi vyplyva, ze pokud mam otvor s mezikruzim (alespon jedna vrstva), pak ho budu chtit vzdy prokoveny (vyjimky, resp.spis anomalie si mohu vyridit s vyrobcem desky sam), a pokud je otvor bez mezikruzi, pak neni duvod jej prokovit (vyjimky opet s vyrobcem primo).

Zatim jsem to nouzove vyresil rozlozenim desky na segmenty, odmazanim vsech log.typu bez mezikruzi, vygeneroval jednu vrtacku, vratil zmeny zpet a totez provedl po odstraneni otvoru s mezikruzim.

2

Re: Generovani vrtacky - prokovene a neprokovene otvory

Dobrý den, nejsem si zcela jistý, co myslíte těmi otvory s mezikružím; beru je tedy jako pájecí body s nenulovým průměrem otvoru a ploškou na některé vrstvě.  Lze je mj. vybrat množinovou operací příkazy Select | Select | Pads | Circles, i když také ne vždy najednou.  Bohužel mne v rámci současné verze nenapadá žádné o mnoho lepší řešení, než které užíváte.  Sice by bylo možné si připravit dvojici konfiguračních souborů, která by v menu Files | NC Drill | Pad Tools jednotlivé typy pájecích bodů zakazovala, resp. povolovala, ale nutnost jejich aktualizace by asi vedla spíše k možnostem omylů než k výhodám.

Do budoucna se ovšem nabízí přidat obdobu parametru Files | Artwork | Options | Pads = Marked Only.  Podívám se, co by bylo třeba pro jeho doplnění do nějaké testovací verze.  Samo o sobě to není nijak obtížné, problém je s kompatibilitou konfiguračních souborů.  Také by padalo v úvahu řešení, že se hodnota takového parametru do konfiguračního souboru neukládá vůbec, a při startu programu budou vždy povoleny všechny.  Snad by se tím naopak omezila možnost chyb podobných té, kdy si uživatel zakáže některé logické typy pájecích bodů ve výše zmíněném menu Pad Tools, uloží do konfigurace, a pak na to zapomene.

Mimochodem, je zajímavé a třeba i celkem zábavné si vzpomenout, jak problém před více než 15 lety vznikl.  Původně jsem totiž začal možností v menu Files | Artwork | Options zakázat všechny segmenty a všechny nápisy (což se může ??? spolu s inkrementem ??? hodit pro jednoduché vygenerování nepájivé masky); možnost zakázat pájecí body jsem tam přidal jen kvůli symetrii.  Podobný přepínač jsem do menu Files | NC Drill | Options ovšem nedával, tam by zakazovat všechny pájecí body nemělo žádný smysl (nevygenerovalo by se vůbec nic).

O pár let později jsem uvedené přepínače rozšířil o hodnotu Marked Only.  Ta už by u vrtačky smysl dávala, jenže tam ten přepínač neexistoval.  Kdybych byl hned od počátku využil síly množinových operací, byl by mi v menu Files | Artwork | Options stačil jediný přepínač, a stejný jsem mohl přidat i do menu Files | NC Drill | Options.

3 Naposledy upravil: Tomáš Och (2011-06-03 11:12:44)

Re: Generovani vrtacky - prokovene a neprokovene otvory

Mate pravdu, ze resit to zakazem typu padu neni vhodne, uz jen proto, ze si mohu prinest vykres desky i od nekoho jineho, kdo je ma jinak definovane.

Jako obdobu k Files | Artwork | Options | Pads = Marked Only bych tedy videl 3-stavovou volbu: Vsechno; Pouze s mezikruzim, Pouze bez mezikruzi.
Existence mezikruzi by se ale nerozlisovala podle toho, jestli je, nebo neni na nektere z vrstev nenulova hodnota velikosti pajeci plosky. Mohlo by totiz snadno dojit k omylu behem definovani padu, kdy pad ma nastaveno vrtani 2mm a velikost pajeci plosky jen 1mm. V realu by tak nemel kolem otvoru zadnou med, ale program by jej detekoval jako pad s mezikruzim. Proto by bylo lepe detekovat rozdil mezi velikosti padu a velikosti otvoru, pricemz u ovalu se musi uvazovat ten vetsi z rozmeru X a Y, a u obdelniku diagonala)...

Zapomenout a neukladat hodnotu prepinace povazuji za prijatelne a muze byt. Ale ani se zmenou konf. souboru bych problem nemel. Na nizsi verze neprechazim, a kdyby, tak to v cfg odmazu v poznamkovem bloku.

Obava, ze zapomenu prepinac v jine, nez vychozi poloze, mi prijde spise zbytecna. Ukladat zmeny v predem vytvorenem cfg by se melo s rozmyslem tak jako tak.

4 Naposledy upravil: Tomáš Och (2011-06-03 11:34:38)

Re: Generovani vrtacky - prokovene a neprokovene otvory

Kolega navrhuje jeste jedno reseni, jako je v Eagle: rozdelit otvory (lepe receno pridat novy typ prvku) "Hole", coz je jasne definovana dira, kterou logicky nikdo nepozaduje prokovit. Mnoho by to mozna i usnadnilo, ale nevim, jak se Vam bude libit prilisna podobnost s prvkem Pad.

5

Re: Generovani vrtacky - prokovene a neprokovene otvory

Tomáš Och napsal:

Kolega navrhuje jeste jedno reseni, jako je v Eagle: rozdelit otvory (lepe receno pridat novy typ prvku) "Hole", coz je jasne definovana dira, kterou logicky nikdo nepozaduje prokovit. Mnoho by to mozna i usnadnilo, ale nevim, jak se Vam bude libit prilisna podobnost s prvkem Pad.

Připadá mi to dost složité, také z hlediska zachování kompatibility se staršími deskami.  Vedle toho by bylo třeba ještě ošetřit samotné generování vrtacího programu, ne vždy totiž bude uživatel chtít generovat vrtací soubory dva, ačkoliv má na desce i otvory bez mědi (ale deska může např. být jednovrstvá).

Prozatím se mi zdálo nejvhodnější pokusně doplnit do menu Files | NC Drill | Options nový přepínač Scope, který funguje stejně jako v menu Files | Artwork (i za tu cenu, že má také hodnotu Disabled, která zde nedává rozumný smysl).  Hodnota přepínače se (dosud) neukládá do konfiguračního souboru, abych neomezoval jeho kompatibilitu.

Pokusnou verzi Layoutu jsem vám a několika dalším uživatelům dnes posílal, takže se můžete podívat, jak to bude využitelné prakticky.  Zdá se mi, že děr vrtaných po prokovení v praxi asi nebude mnoho (a tím spíše nepůjde o mnoho logických typů pájecích bodů), takže snad není taková potíž je před generováním vrtacího programu nějak (resp. podle nějakého kritéria) označit.  Pak už stačí označení jen invertovat a vygenerovat druhý soubor.

6 Naposledy upravil: Tomáš Och (2011-06-10 13:28:10)

Re: Generovani vrtacky - prokovene a neprokovene otvory

Dobre, dekuji. O volne chvilce se na to podivam. Ovsem jestli to jen vygeneruje ty oznacene, pak to je takove ulehceni neulehceni - mam prepnout prepinac a invertovat vyber (na coz tam, mimochodem take neni prima funkce - byla by asi zvlast pro kazdy typ elementu), nebo pady smazat a zas vratit zpet...navic nemam stale moznost hromadne vyfiltrovat otvory bez mezikruzi, a tak na pad mohu zapomenout.

Nevrtane otvory mozna vypadaji jako luxus, ale bezne se pouzivaji, maji sve misto (izolacni mezery - lehce se muze stat, ze zapomenu vyrobci rict: "tuto diru neprokovovat!") a v neposledni rade ty desky i lepe vypadaji (zejmena montazni otvory)

Nicmene musim priznat, ze stale vice se v predstavach zaobiram verzi Formica 5....

7

Re: Generovani vrtacky - prokovene a neprokovene otvory

Tomáš Och napsal:

mam prepnout prepinac a invertovat vyber (na coz tam, mimochodem take neni prima funkce - byla by asi zvlast pro kazdy typ elementu),

Zcela stačí Alt-S - T - E; že to obrátilo značení i jiných věcí než padů, je zde jedno.

Tomáš Och napsal:

nebo pady smazata zas vratit zpet...

To tak jednoduché není, část se jich totiž samostatně smazat nedá, protože jsou v součástkách.

8

Re: Generovani vrtacky - prokovene a neprokovene otvory

aha, tak to se omlouvam, teto funkce sem si nevsiml.

9

Re: Generovani vrtacky - prokovene a neprokovene otvory

Dobrý den,

já to, díry bez prokovení, řeším stejně jako jsou řešen PADy s nekruhovou dírou v příspěvku 'Layout - Vlastní tvar díry PADu - Frézování díry od ViSoft  [ Nový příspěvek ]'. Je mi jasné že to není řešení idální a v mnoha případech třeba nevyhoví. Generuji prostě jednu vrstvu navíc.
Bohužel, pokud je potřeba mít na desce ještě prokovené otvory nebo drážky, jsou to navíc již vrstvy 2.

O. Peroutka