1

Téma: PDF výstup

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na možnost úpravu PDF driveru tak, že by popisy součástek, resp. všechny nápisy mimo vodivé vrstvy, generoval jako text neproporcionálním fontem (např. Courier). Stejně tak, jako to generuje Schema. Jednak lze pak v PDF najít součástku hledáním a text je i lépe čitelný (soudím podle Schema).

2

Re: PDF výstup

Dobrý den, přiznám se, že jsem o tom zatím vůbec neuvažoval.  Cílem PDF z DPS vždy (pro mne) bylo ukázat, jak deska vypadá fyzicky.  Snad by se pro hledání součástek dala vytvořit nějaká pomocná vrstva ve stylu http://www.formica.cz/forum/viewtopic.php?id=134 , která by normálně byla schovaná.  K Vaší otázce se ještě vrátím, objeví-li se nějaký širší zájem.

3

Re: PDF výstup

To vyhledávání součástek je vedlejší, ale dobrý efekt. Hlavně mi připadá originál písmo čitelnější a navíc "ladí" se schématem.
Já vždy vytvořím 3 PDF soubory: schéma, rozpisku, a motiv spoje s rozložením součástek.Ty pak spojím do jednoho souboru.
Schema používá všude pro popisy písmo Courier a je dobře čitelný při jakémkoliv zoomu, Layout popisy generuje vektorově, proto velice záleží na poměru velikost písma vs. tlouška čáry.

4

Re: PDF výstup

Ja si take myslim, ze PDF je vektorovy vystup jako kazdy jiny a mel by vypadat v idelanim pripade na chlup stejne jako deska. Skryty text, lezici presne pod textem ve vykresu je pekny napad, ovsem muselo by to vzdy sedet presne a pri oznaceni vytvorit zvyrazneni pres cely viditelny text. Obcas se s takovym resenim setkavam, ne vzdy to poradne sedi a pak to vypada hloupe.
Takze pokud by se mely dit nejake zmeny ve fontu, pak spise uz na desce. Jenze to by muselo byt pismo z mnohem vice segmentu a nechtel bych pak videt to vykreslovani ve Vistach a vyse.
O cem by bylo zajimave pouvazovat, je moznost prevest text nejen na krivky, ale behem prevodu na krivky zvolit i typ fontu (bud vsechny v systemu dostupne, nebo jen vybrane fonty.
Tim by se mimochodem otevirala dalsi krasna moznost vkladat loga, elektricke symboly, apod. Toto je ale patrne nerealne, i kdyz by to program posunulo zas o kus dal. Nerealne proto, jak bych vkladal konkretni symbol napr. z Wingdings v pripade, ze se jen stavajici text prevede na krivky v jinem fontu neobsahujicim klasicka pismena, ale pouze znaky - nebudu honem vedet, pod kterym znakem symbol lezi. Znamenalo by to tedy asi vice programatorske prace.

5

Re: PDF výstup

Ono to má ještě jeden aspekt.  Konečným účelem Formiky je vytvořit DPS; prakticky to znamená především popsat její matrice v jazyce fotoplotteru.  Ten v zásadě předpokládá, že matrice je kreslena přímočarým (příp. kruhovým) pohybem clonky nějakého kladného poloměru nebo že obsahuje tvary ohraničené úsečkami a kruhovými oblouky (viz např. http://www.ucamco.com/public/Gerber_RS- … 1012.pdf). 

Oproti tomu jsou fonty v počítači popsány Bézierovými křivkami, definujícími okraj jednotlivých znaků.  Cesta k trajektorii (pomyslné) clonky fotoplotteru či k polygonům by odtud nebyla příliš snadná.  Na rozdíl od osvitových jednotek fotoplottery k práci s fonty (ani s bitmapami) určeny nejsou.

6

Re: PDF výstup

Aha, tak to je skoda, to by bylo opravdu vic prace nez uzitku. Skoda.