1

Téma: Formica a WIN8

Hezký den,
dnes jsem provedl ze zvědavosti testy systému Formica na platformě WIN8 na našem testovacím PC. Soubory dostupné z Downloadu jsem nechal nainstalovat, zasunul jsem USB hw. klíč, systém zamumlal, stáhl ovladač a LED se na klíči rozsvítila. Tím celé kouzlo skončilo, nebo oba programy začaly hlásit HASP not found. Prolistoval jsem fórum a stáhl novější verze programů z odkazů a Formica se rozeběhla. Nemohu posoudit jak je rychlá, nebo testovací stroj je letitý kousek, ale i na něm běhá jak W8, tak Formica svižně.

2

Re: Formica a WIN8

Dobrý den, děkuji za vyzkoušení; musím přiznat, že Windows 8 nikde nemám pokusně nainstalované.  Rychlost vykreslování (něčeho trochu složitějšího, třeba www.formica.cz/galerie/Triton.zip) tam tedy potíže nedělá?

3

Re: Formica a WIN8

Zkusím zítra (pokud nezapomenu :-) )

4

Re: Formica a WIN8

Testováno, překreslení motivu (zoom), cca. 3 sekundy, index hodnocení PC dle Microsoftu 4.00. Na mém pracovním stroji (V7 index 5.9, v grafickém režimu Basic) je překreslení cca. 4 sekundy.

5

Re: Formica a WIN8

Děkuji za změření.  Snad s takovuto rychlostí půjde pracovat jakžtakž pohodlně, i když ve srovnání s tím, za jak dlouho tutéž desku (ovšem po mnoha zjednodušeních) vykreslí třeba Acrobat Reader, by se dalo ještě leccos optimalizovat...

6

Re: Formica a WIN8

Ještě bych doplnil:  Dle výrobce klíčů HASP je pro Windows 8 určen driver verze 6.51 (http://sentinelcustomer.safenet-inc.com … downloads/).

7

Re: Formica a WIN8

Nejdříve přeji všem přívržencům a moderátorům Formicy do roku 2013 pevné zdraví a mnoho štěstí. I já si dnes vyzkoušel nainstalovat WIN8-Pro x64 a první dojmy jsou ty, že mi všechny pro mě potřebné programy subjektivně "běhají" rychleji jak na stejných WIN7. Jediné, co se vykresluje pomaleji oproti WIN7 jsou desky *.PCB. Mám grafickou kartu ATI 7700 a zapnuto pro nejvyšší výkon, ale vykreslení desky Triton.pcb je přeci jen na cpu i5-3750 a RAM 8GB a SSD disku nějaké pomalejší jak u WIN7-x64 Home Premium nebo porfessional.
Dále mohu potvrdit jen částečně, že lze provézt instalaci na starším počítači (třeba na XP) a pak ho přenést do nového systému (WIN7, WIN8), s kterým bude fungovat. Několikrát jsem to vyzkoušel a vždy mi korektně "jel" jen schematic a při volání z layoutu pomocí makra nebo příkazu, vždy napsalo, že layout není nainstalován korektně a nedal se takto spustit. Možná to na systému x86 asi dělat nebude (i když si myslím, že asi i tam), ale u všech mých verzí na systému x64 se to projevuje. Takže jedině co zůstává je nová korektní instalaci. Asi by už stálo opravdu za úvahu, aby autor layoutu udělal novou instalační sadu s posledním layoutem, který by se snad již dal považovat za final, místo testovací verze a vystavil jí do sekce download k volnému stažení. Snad by to nebyl až tak velký problém. Potvrzuji dále, že až drivery 6.51 fungují na WIN8.

8

Re: Formica a WIN8

zzdenek napsal:

(...) vždy mi korektně "jel" jen schematic a při volání z layoutu pomocí makra nebo příkazu, vždy napsalo, že layout není nainstalován korektně a nedal se takto spustit.

Jen se pro úplnost zeptám:  Nastavil jste si v Layoutu asociace přípon (ve verzi 4.40 klávesovou zkratkou Alt-O - I - A)?

9

Re: Formica a WIN8

Ano, to jsem zkoušel vždy. Pravděpodobně se něco zapisuje do registru a pak při nainstalování HASP driveru ohlásí, že není nainstalovaná korektní verze Layoutu. Když je vše nainstalováno OK, pak již není problém přepisovat některé soubory, jako třeba v případě pokusného layout.exe. Taktéž není problém formiku nainstalovat jinde jak do C:\Program Files. Při C:\Program Flies(x86) je vhodnější provézt instalaci jinde např. C:\Formika\Layout\ nebo D:\Formica 4.40 apod.

10 Naposledy upravil: Tomáš Och (2013-01-03 13:23:31)

Re: Formica a WIN8

Dobry den,
na mem pc s Win8 vse take slape, ale se stejnymi problemy s vykreslovanim, jako na Win7 (tedy neskutecne pomale, u vetsich desek se v pulce vykreslovani zasekne, obraz se smaze a vykreslovani jede nanovo; program musim odstrelit ve spravci uloh, jinak to nejde).

Pro zajimavost ale pridam postreh: mam Windows 8, na tom mi bezi virtualni stroj s nainstalovanymi Win7 (nastaveno mam 2GB RAM, 1 jadro 2,3 GHz, grafika nejaka obecna s 128MB pameti a bez akcelerace at na 2D, nebo 3D). Podarilo se mi tam rozbehat Formiku take, jen k memu uzasu na tom virtualnim stroji (pouzivam emulator od Oracle) Formika beha jako z praku - vykreslovani rozsahle desky az o 50% rychlejsi, nez dosavadni na WinXP, napojovani spoju na rozsahle rozlitou med je temer okamzite (program hleda nejblizsi segment), na WinXP to vzdy malou chvilicku trva.

Muze se stat, ze zlobi zoomovani na aktualni stred kurzoru. Pokud je zapnuta funkce Integrace mysi, pak se v programu (a jen v programu) nespravne detekuje poloha kurzoru (neni to chyba programu, problem je nekde ve virtual boxu). Je tedy moznost integraci vypnout. Pak se ale zobrazuji dva kurzory - jeden z vasich windows, druhy virtualni. Musite se soustredit pouze na ten virtualni kurzor, pak vse slape bezvadne.

11

Re: Formica a WIN8

Chtěl jsem také vše vyzkoušet na virtuální "mašině" ale, ale... Podařilo se mi sice nainstalovat XP mód na kterém ostatní aplikace běhaly a nepotřebovaly HASP klíč, ale problém se kterým jsem si nedokázal poradit ani po delším laborování nastal při instalaci HASP driverů na LPT port. Protože má základová deska nemá přímo implementovaný LPT port, tak musím používat řadič do PCI slotu značky Kouwell. I když instalace driveru nějak proběhne (nevím jak ověřit korektnost, hlášky o "OK" asi nebude to pravé ořechové), tak při spuštění nemůže HASP nikdy schematic a ani Layout najít!. Možná na USB klíči by to bylo jiné, ale nemám moc zájem za cca 2.000 Kč bez DPH kupovat na USB HASP klíč od jedné české firmy ve středních ??echách. Takže člověk si musí rozmyslet co obětuje a co ne. Jinak vcelku Formica 4.40 s layoutem P103 1033C vcelku "dobrý".

12

Re: Formica a WIN8

Petr Horský napsal:
zzdenek napsal:

(...) vždy mi korektně "jel" jen schematic a při volání z layoutu pomocí makra nebo příkazu, vždy napsalo, že layout není nainstalován korektně a nedal se takto spustit.

Jen se pro úplnost zeptám:  Nastavil jste si v Layoutu asociace přípon (ve verzi 4.40 klávesovou zkratkou Alt-O - I - A)?

Dobrý den,
problém bude zřejmě v právech zápisu do registru pro registraci přípon. Zkuste spustit Layout jako správce a pak provést asociaci přípon.

13

Re: Formica a WIN8

Tak jsem vše ještě jednou zkusil odinstalovat a překopírovaný celý adresář s Formikou nakopírovat do nového adresáře po předem nainstalovaných driverech klíče HASP.
I když vše bylo stejné jako předtím při korektní instalaci, tak jsem musel nakonec znovu vytvářet nové soubory layout.f4k a schema.f4k. Další krok pak bylo znovu nahrát do *.MAC další makra, protože ta původní se nechtěly spustit. Pak bylo nakonec nutno asociovat (přidružit) (přes Total commander v8.01x64-s oblibou ho používám) přípony *.PCB, *.PNL a *.SCH. Po tom všem to již začalo běhat korektně!. Ještě jeden poznatek jsem zjistil, když jsem vyměnil grafickou kartu s čipsetem ATI (7770) za grafický čip N-Vidia (950GT). I když tento čip (950GT) je výkonostně proti ATI "slabší", tak rychleji (viditelně) zobrazoval desky *.pcb, což mne velice překvapilo. Asi je to rozdílnými vlastnostmi jednotlivých driverů ATI a N-VIDIA. Formiku vždy spouštím jako administrátor a ne jako user. Snad to někomu částečně pomůže. Proto si myslím, že je lepší udělat novu korektní instalaci a pak je dokopírovat některé "nutné" soubory, které nejsou obsaženy v současných instalačkách na webu formiky.