1

(11 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Děkuji za odpověď, jsem ovšem také nyní bez přístupu ke svému počítači, takže jen teoreticky - asi jsem to původně  nenapsal správně. Moje potíž je v tom, že neumím najít způsob, kterým bych do nějakého výrobci srozumitelného formátu vyexpedoval data právě jen těch potřebných nevodivých vrstev. V mém konkrétním případě jsou to vrstvy 8,15 (maska), 21 a 23 (popisky). RS274X u mě generuje jen ty vodivé. Jinak mám desku již ohraničenou čarou tloušky 1mm na vrstvě 20, ale nevím, jestli je to tak správně.
Jako vždy, omlouvám se, jsem opravdu jen slabý amatér...

2

(11 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Dobrý den, tentokrát mám dotaz na téma Napájivá maska, snad kvůli němu není třeba zakládat nové vlákno, poněvadž tuším, že má co dělat z adpatéry generování výstupů.
Firma ??emebo chce, abych jim zaslat i podklady pro nepájivou masku. Mnou již zaslané výstupy se týkají vodivých vrstev, vrtání děr a konfiguračního souboru vrtačky. Ale nejsou prý schopni z toho vyčíst obrysy desky ani nepájivou masku. Na svém monitoru přitom vidím desku ohraničenou (čarou na vrstvě 20) a o nepájivé masce jsem se domníval, že se najak automaticky odvodí právě od vodivých vrstev. Ale zřejmě se mýlím. Opět prosím o trpělivost se mnou - zatím jsem pár desek nechal vyrobit u p.Kohouta, nyní se poprvé pokouším o dvouvrstvou desku s prokovem, proto to ??emebo...
Ještě doplněk - obrys desky mám podle ??emeba jednoduše nakreslit i ve vodivé vrstvě, oni si prý s tím poradí. Ale stejně mi to nedá, vždy přece Formica to určitě v sobě někde má. Nemám tam dodat ty rohové značky, které jsem sice v původním návrhu měl, ale pak je smazal, protože jsem měl obavu, aby se pak nějaký stroj nesnažil o potisk označení těch rohů, přičemž se ty nápisy nacházely mimo vlastní desku?

3

(11 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Dovolte, prosím, parafrázi

Petr Horský napsal:

Když se to napíše takhle, je to pro nás samozřejmě leda ostuda;...

Když se to napíše takhle, vypadá to, že jsem něco chtěl kritizovat, ale tak tomu vůbec není! Jednak vůbec netuším, co je metrika písma a jednak se mi z poznámkového bloku čte úplně pohodlně.

Zajímavá věc: jakási vnitřní logika Formiky mě sama o sobě, aniž jsem četl Vaše poslední rady, navedla k navlas stejnému postupu, který právě v těch radách popisujete. No a ten postup odhalil, že díry nejsou 0,55mm, ale 0,6mm  (resp. 2,2mm) a patří "součástkám" uloženým v knihovně Lib-imperial pod značkou "T_001" a "T_102". ??ili jsou to rohové značky a montážní otvory desky...
Formica je vskutku pozoruhodná. Děkuji za ni!

4

(11 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Petr Horský napsal:

To vlastně znamená, že jste se pokusil DLL užít k něčemu, nač není určená, např. tedy DLL pro vrtačku ke generování matrice.  Pokud Vám šlo o vrtací program, napravil jste to vzápětí, jak píšete.

No jo, obávám se, že nejen DLL se občas pokouším užívat nesprávně... :-)

Ten nový adpatér DLL jsem si již z Vašeho odkazu stáhnul a nainstaloval, takže nyní mi Formica nabízí celou přehršel vrtáků. Změna metriky písma už také vůbec nevadí, zvláště poté, co jsem zde na diskusi objevil pěknou zkratku Ctrl-Alt-W. Vše potřebné je nyní přede mnou krásně čitelné v poznámkovém bloku. Ze zobrazené tabulky se dovídám, že jsem kdesi na desce užil pady s otvorem 0,55mm, ale netuším kde. Program chybu nedělá, takže jdu zpytovat svědomí...

Petr Horský napsal:

Jinak čistě teoreticky poznamenávám, že i s výše popsanou tabulkou by Vám generování vrtacího programu prošlo, kdybyste dostatečně rozšířil tolerance pro průměr nástroje; ovšem za tu cenu, že průměr by byl trochu jiný, než si přejete, a/nebo že by Vám případně dva či více průměrů splynulo do stejného vrtáku.

Ano, jednoduché, vlastně i rychlé a mně by to i stačilo. Ale sám jsem na to nepřišel.
Znovu tedy moc děkuji.

5

(11 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Omlouvám se, ale budu pokračovat:
Při pokusu o generování výstupů pro výrobu mi příkaz Artwork|Load Driver vrátil jen upozornění na chybu: Missing entry point in the DLL driver. Tak jsem se přepnul do File|NC Drill|Pad Tools, což mi ukázalo tabulku "Pad Tools on Layer 9", ale jaksi divně ořezanou z pravé strany (ze slova UNDEFINED je vidět jen UND). A z té tabulky jsem vyčetl, že právě to slovo UNDEFINED stojí u padů, které jsem si cvičně vytvořil s průměrem otvoru 1,4mm. A pokud bych takové otvory chtěl nechat vyrobit, asi (rozumím-li tomu správně) by výrobce měl dostat do ruky tabulku padů s požadovaným průměrem vrtáku, ale já posléze po kliknutí na pad s označením UNDEFINED a následném otevření možnosti "Modify Tool" vidím tabulku "Select Tool", která má vrtáky seřazené po 0,1mm krocích od 0,6 do 1,3mm, jenže pak už se průměry zvětšují jinak. ??ili: mám nabídku průměrů ... 1,3; 1,5; 1,8; 2,0; 2,2; 2,6 a 3,15 mm. Nic mezi tím.
Pokud bych měl opravdu připravit správné podklady pro výrobu - dělám špatně všechno, nebo jen něco? :-)

6

(11 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Moc děkuji. (Špatně jsem chápal význam volby Read File Section...)

7

(11 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Dobrý den, asi zase jednou ode mne dotaz na triviální záležitost:
když jsem si u jedné desky "vytvořil" vlastní, čili nové rozměry a tvary padů i spojových čar - jak je možno tytéž rozměry příslušných logických typů jedním příkazem přenést  (načíst) k jakékoliv jiné desce? Nebo jinak - jak se kopíruje tabulka rozměrů padů a čar? Příkaz Options|Save/Load Configuration v mém případě nezpůsobuje nic...

8

(36 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Dobrý den, tak jsem zase narazil na to samé: nový počítač, nová instalace Formiky, Layout ovšem hlásí "HASP not found". Schematický editor jsem nakonec zprovoznil, ale  už nevím, se kterým vlastně ovladačem pro HASP a se kterou instalační sadou... ??ili Formica Schematic funguje, Formica Layout nikoliv. Oboje stahováno na stránkách Formiky v sekci Download. Odtud také staženy i ovladače pro HASP, ale různě jsem je mazal, nevím už, co v PC vlastně teď mám. OS je W7 64bit. Omlouvám se a děkuji za případnou pomoc.

9

(6 odpovědí, posláno do Testovací verze programu Layout)

Petr Horský napsal:

Protože rotace součástek asi souvisí až s testovací verzí (menu Tools je jen tam), dovolil jsem si založit nové téma zde -- fórum jednotlivé příspěvky přesouvat (ani kopírovat) bohužel neumí.

kolin napsal:

Je to mozna spise na jine tema, ale myslim pripady, kdy mam vlozene pouzdro a potrebuju ho rotovat. Neprisel jsem na to, jak to udelat jinak, nez zapnout kopirovaci funkci, pouzdro zkopirovat a pred polozenim na desku nastavit v "Tools - Rotate" uhel. Cili nemohu jen jednoduse oznacit soucastku a zmenit jeji uhel. Ale je pravda, ze tuto funkci pouzivam do roka asi dvakrat, takze takova tragedie to neni, jen je to takove krkolomne a pokud to neznaly uzivatel bude chtit udelat, bude si s tim asi muset chvili hrat. A take se to neda pouzit na nastaveni konkretniho uhlu.

Předpokládám, že máte na mysli rotace součástek jen o obecný úhel?  Co se týče rotací označených součástek o násobky 90°, samostatný příkaz k tomu není; hlavně proto, že mne nenapadlo, že by jej někdo mohl potřebovat.  Jelikož po rotaci asi stejně bude vždy nutno přesněji upravit polohu, měl jsem za to, že stačí s jednotlivými součástkami dělat obě operace zároveň v režimu ukazatele Move Component (po Alt-F8).

Omlouvám se, ale nerozumím. Program mi sice nabízí v menu i položku "Tool" (a v ní i "rotate" atd...), ale tím to končí. Kombinace Alt-F8 nedělá nic, o "Move Component" nevím, je-li to funkce Edit/Pick and Move, nebo něco jiného, čili neumím "dělat obě operace zároveň v režimu ukazatele"... Jednoduše potřebuji pootočit souástku o 45 stupňů, přičemž jsem neobjevil než možnost otočení o 90 (prostřednictvím tlačítka Tab). Prosím jako vždy o shovívavost. Co dělám špatně...?

10

(9 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Jelikož v paneláku je ??T, nemůžu si posypat hlavu popelem. Jak jste to objevil, netuším. Já jsem kontroloval okolí desky do několika km, ale nenapadlo mě, že nějaký nápis se může skrývat. A když už Vás obtěžuji - co to je za součástku, příp. jak jsem dokázal ten název skrýt? Znovu děkuji.

11

(9 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Jsou vedle sebe, každá z nich má šířku 80mm, jedna pak výšku 83 a druhá 63. Mezi oběma jsem nechal mezeru 2mm, aby to mohl pan Kohout vyrobit jako jednu desku a já to pak doma v té mezeře rozřízl na dvě části. Pokusím se zaslat Vám to na mail. Vlastně nevím, se kterým okrajem je potíž.

12

(9 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Tak další pokusy ukázaly, že každá část (jednotlivá deska) toho zlobivého souboru se dá vytiknout bez potíží. Jinak řečeno: z původního souboru jsem smazal jednu z těch dvou desek, pak se ta zbývající deska vytiskla. Udělal jsem tak pro jistotu s každou z nich. Pak jsem zase chtěl vytvořit ten komplet z dvou do sebe zapadajících desek pomocí toho příkazu Read File Sections. A už byl zase malér při tisku.

13

(9 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Artwork Rotation v nastavení Off právě vyvolává tu zmiňovanou hlášku. Nastavení On tisk spustí, ovšem deska se pak pochopitelně objeví otočená o 90 stupňů. A naopak, pokud je Art.Rotation vyplé (Off), musím na tiskárně nastavit orientaci papíru "na šířku". Napadlo mě ještě něco z těch falešných stop: nemohl jsem něco pozměnit při vlastním navrhování desky a jejich součástek, když jsem zkusmo při vytváření nového pouzdra použil příkaz Tools/Rotate, který však jen způsobil upozornění Cursor must be in the Place Component... Mode? ??ást té nešastné desky také vznikla překopírováním z jiné desky pomocí Files/Read Files Sections. Ale já na žádné desce nemám zapnuté rotování v Files/Print/Transfomations/Artwork... Deska přitom není tak velká, aby se tak, jak jsem ji navrhl, nevešla na papír "na výšku". Lépe: jsou to dvě PCB v jednom souboru, patří k sobě (mají se do sebe zasunout pomocí konektorových lišt), dohromady mají 170x85mm. Takže tisk na A4 by se měl zdařit. Jo a kolem desky jsem vše kontroloval asi 10x. Nic. Jak jsem zmínil: po otočení buďto papíru nebo desky tisk proběhne.

Dobrý den, promiňte mi zase další bezradnost: starší PCB jsem si uložil pod novým názvem, něco tam změnil, a když jsem si výsledek chtěl pro kontrolu vytisknout, vyskočila na mě hláška right boundary exceeded. Tisk se zdařil až po změně na  On "Fit in page" v menu Print/Transformations. Výsledný obrázek však neodpovídá rozměrově - všechno je menší. Takže mimo jiné nezkontroluji, zda jsem si příslušné nové pouzdro "nakreslil" správně. Zkoušel jsem měnit i v Options/Grid&Coordinates/Dimensions shown - As Metric, ale nic. Hláška prostě tisk nedovolí. V menu Files jsem měnil i File Format z Binary na 4.30, opět nic. Mimochodem, ani nevím, má-li něco to označení 4.30 společného s verzí Formiky, kterou bych měl mít 4.40... Asi zase něco dělám špatně, jenže co? Moc děkuji za případnou pomoc.

15

(36 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Ještě pár slov, snad to bude někomu užitečné:
C:\Users\název\AppData\Local\VirtualStore\Program Files (x86)\Formica4.40\Layout
tak to je cesta k souboru Layout.f4k. Opravdu je třeba mít zapnutou volbu zobrazování skrytých i chráněných souborů, jinak se složka "AppData" vůbec neobjeví. Já tam prohlížel vše možné, kromě právě té zapeklité "VirtualStore". Prostě zákon schválnosti. Upřímně řečeno, zatím se mi zdá, že na XP jsem si zvykl mnohem rychleji než na tady ty W7...

16

(36 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Jak a proč se mi to nakonec povedlo sám nevím. Zkoušel jsem 4 hodiny všechno možné - odinstalování, přeinstalování do jiné složky, Vámi doporučený volně šiřitelný Layout... Tento volně šiřitelný Layout však nic nezměnil, jen - ač nainstalovaný do jiné složky - způsobil spouštění VŠECH desek v té zkušební sadě, čili při větších deskách hlásil příliš velký počet součástek a neotevřel je. Na ploše přitom byly ikony jak pro "mou" Formiku s HASP, tak ta demoverze. Ale obě spouštěly jen tu demoverzi. Pročesával jsem i windows a nikde žádné *.f4k. Zkoušel jsem otevírat různé Pcb i Sch, přidávat součástky, něco měnit - bezvýsledně. Volně šiřitelný Layout jsem pak odinstaloval. Nakonec jsem čirou náhodou při jedné úplně jednoduché Pcb měnil barvu pozadí (Graphics/Other Colors), až jsem skončil při volbě "Set Defaults". No a při ukládání (zavírání) toho Pcb souboru se najednou objevila hláška, že nastal "Error... Layout/Layout.f4k"!!! Jen jsem to jednoduše odkliknul a vzápětí ve složce C:\Program Files\Formica4.40\Layout našel skvoucí se soubor Layout.f4k. Pak už vše bylo jasné. Ale jak a proč se tam objevil - to je mi záhada. Tak teď už snad mám opět klid na práci :-), asi až do doby, než Gates přijde s něčím zase ohromujícím a já si s tím pořídím nové počítadlo...
Každopádně děkuji za vše.

17

(36 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Je mi to až trapné, ale takovou příponu jsem už hledal - na základě zběžného pročítání zdejšího fóra. W7 Professional nainstaloval na disk (C:\) složky "Program Files" a "Program Files (x86)". Formica se nainstalovala do té druhé. No a v podsložce Layout jsem našel jen přípony dll, cnt, exe, hlp, Mac, Prm, dat. Taky jsou tam složky doc, lib, plv (což je zajímavé, protože jsem tam našel právě ten PLViewer.dll), src a ulp. V nich ovšem též žádné .f4k. Mám přitom povoleno zobrazování skrytých i chráněných systémových souborů.

18

(36 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Trochu jsem se radoval předčasně: asi to tady není nejsprávnější téma, ale neumím zase zprovoznit PLViewer. A hledám jak hledám, opět nenalézám ten soubor Layout.Cnf, který by se měl nakopírovat ke schematickému editoru. Nechal jsem si zobrazit i skryté soubory, hledal jsem podle velikosti (něco kolem 34 kB) a pořád nic. Při spuštění Sch.editoru se objeví: "File C:\Program Files (x86)\Formica4.40\Schema\Layout.Cnf not found".
Přikládám ještě výpis Review:
Reading file Schema.Cnf...
File Schema.Cnf not found.
Reading file ...\Schema.Cnf...
Reading file ...\Schema.Mac...
Reading file ...\Schema.Lib...
Library file ...\Lib440-C.Sch index created/updated.
Driver FM410.DLL loaded.
Driver COMPLIST.DLL loaded.
Driver SYSPRINT.DLL loaded.
Driver ...\PLViewer.dll failed.
Driver PLViewer.dll loaded.
Reading file ...\ Aismansopto.Sch ...
??ili opakuji sám sebe v případě z roku 2009, ale tentokrát s W7 64bit :-((. Znovu se omlouvám a děkuji za případnou pomoc.

19

(36 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Moc děkuji, už to vše bezvadně běhá.

20

(36 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Dobrý den, po letech normálního běhu Formiky na W XP jsem si pořídil NB s W7 a po nainstalování obou edtorů z internetových sad se nedostanu přes v titulu uvedenou hlášku. Ovladač HASP (Alladin) jsem samozřejmě také instaloval z internetu. Přitom mi počítač po instalaci hlásil, že je zařízení připraveno k použití. Tak nevím. Prosím o radu, je-li v tomto případě nějaké řešení. Nebo kde dělám chybu já? Děkuji.

Dobrý večer, ano, přesně způsobem postupného kopírování po částech jsem nakonec postupoval a opravdu se vše zdařilo. Co mě mátlo, byla skutečnost, že při prvním kopírování původního souboru (poloviny symetrického napaječe) program vše provedl okamžitě bez reptání. Až když jsem si usmyslel udělat zmiňované změny ve vzhledu té poloviny schémy (kupř.LM317 byl původně natočen jinak atd...), až poté nastala zmiňovaná hláška o verzi. Možná jsem nevědomky něco "neviditelného" při tom různém otáčení přidal, nevím. Každopádně kopírování po částech funguje, mohlo mě to napadnout hned, nemusel jsem Vás otravovat, znovu se omlouvám. To mám z toho, že to dělám úpo nocích... Moc děkuji za odpověď i trpělivost.

Dobrý večer,
odpuste dotaz velmi občasného amatéra: hrdě jsem ve Formice s licencí pro 120 pouzder nakreslil schéma zdroje. Má to být zdroj symetrický, proto jsem tu druhou část pro záporné napětí jednoduše zkopíroval příkazem Copy block. Povedlo se. Povzbuzen tímto pro mne nemalým úspěchem, napadlo mne původní schéma upravit, a opět jeho symetrickou půlku kopírovat. Najednou program hlásí: nepovolený počet součástek, přejít na vyšší verzi. Přitom počet pouzder je naprosto totožný s původním schématem, jen jsem je trochu jinak (snad přehledněji) seskupil. Zkoušel jsem i přejmenování souboru, poněvadž ten původní tvar jsem už s autorouterem využil na návrh DPS. Záhada nad moje síly... Prosím o radu: co dělám špatně? Moc děkuji a zdravím.

Ano. Měl bych se zřejmě pokusit navrhnout desku na nějaký přístroj, co se bude za mě pořád omlouvat. Soubory jsem z flash-disku překopíroval zpět na HDD a okamžitě jsem zjistil, že jsem o nic nepřišel! To je úleva! Promiňte, to mám z toho, že jako technický analfabet lezu do zelí vám inženýrům. Měl bych říci: já už to vícekrát neudělám. Když ale ty drátky jsou tak zajímavé...
Opět mnohokrát děkuji.

Dobrý večer,
omlouvám se, až teď mám chvilku na vyzkoušení doporučeného:
nicméně ani změna názvu za použití příkazu "přejmenovat" ve Windows nepomohla. Nedají se ovšem zobrazit pouze ty desky. Jinak třeba textové nebo pdf soubory ve stejné složce ano. Teď momentálně nemám ani možnost vyzkoušet otevření v Linuxu, pokusím se ho co nejdřív nainstalovat.
Opět děkuji. I za zavedení nového vlákna a rychlou zprávu.

Dobrý den,
nejsem možná v té správné sekci, ale zkusím to: musel jsem přeinstalovat Windows XP HomeE jelikož jsem počítač v tomto OS vůbec nespustil (nějaký nepořádek v MBR). Pro zálohování svých desek ve Formice mě nenapadlo nic lepšího, než použít schopnost Linuxu - nainstalovaného na jiném disku téhož počítače - číst soubory Windowsu a příslušné Formicové soubory jsem pomocí Linuxu uložil na USB flash paměti. Když jsem na zkoušku soubory s deskama otevřel v linuxu, objevil se na obrazovce textový výpis (spojů). ??íkal jsem si, s tím si pak Formica poradí. Bohužel se mi pak sesypal celý počítač, povolily nervy, smazal jsem oba disky a znovunainstaloval Windows XP. Tím ovšem jsem musel znovunainstalovat i Formicu. Udělal jsem tak pomocí instalačních sad a klíče HASP. Samozřejmě původního HASP klíče. Takže nevím, jestli jsem se nedopustil něčeho nesprávného. Hlavně však neumím zobrazit ty desky, které jsou uložené na zmiňovaném flash médiu přes Linux. Ikony desek hlásí jejich velikost (např. 171 kB), ale editor Layout je prázdný - žádné spoje ani součástky...
omlouvám se, že jsem zase potížista.
Děkuji za všechno předešlé a prosím, kdyby třeba někdo znal řešení, o další trpělivost se mnou.
S pozdravem P.Mišejka
P.S. Formica je pro mě bezvadná, považuji ji za velmi užitečný program, něco jsem v ní navrhl, má to pro mě velkou cenu, a takhle jsem dopad...