1

Téma: FORMICA 4.40 a začiatočník

Dobrý deň.

Ako začínajúci užívate¾  F4.40 by som okrem "rychlokursu o 5 minutách" uvedeného v tomto fóre na konkrétnom jednoduchom návrhovom príklade rád uvítal aj jeho ďalší diel s odpoveďami na otázky, ako postupova ak:
- v schéme mám súčiastku, ktorá nemá priradené puzdro a pri prechode do Layoutu obdržím hlásenie "Packages not found in the library"
- chcem vytvori súčiastku, ktorá nie je v žiadnej z dostupných knihovní - napr. relé
- chcem vytvori vlastnú knihovňu a zaradi vzniknutú schému a puzdro novej súčiastky do nej
- chcem autorouterom vytvori jednovrstvovú dosku.

Ïakujem.

2

Re: FORMICA 4.40 a začiatočník

Pokusíme se s ing. Horským vyhovět Vašemu požadavku a brzy doplnit další kapitoly "rychlokursu". 

Protože "kdo rychle dává, dvakrát dává", odkážu Vás na podobný "rychlokurs", který sice vznikl pro verzi schematického editoru 4.30, ale většina uvedených informací platí i pro verzi 4.40. Věřím, že tam najdete řadu užitečných informací, i když některé Vaše otázky se týkaly spíše editoru plošného spoje.

Stáhněte si soubor www.formica.cz/files/uvod-s.zip a rozbalte ho. Soubor uvod1.hlp pak můžete poklikáním ve WinExploreru spustit samostatně anebo ho můžete přidat do adresáře se schematickým editorem a rozšířit tak si tak nápovědu o kapitolu ??vod do práce se schematickým editorem.

3 Naposledy upravil: mišejk (2008-01-22 02:54:11)

Re: FORMICA 4.40 a začiatočník

Dobrý den,
prosím o radu, jak zprovoznit prohlížeč pouzder PLViewer.dll, když schem.editor při spuštění hlásil, že "...Formica4.40/Schema/Layout.Cnf not found". Já jsem přitom nainstaloval PLViewer ze stránek Formiky, v editoru desek jsem objevil jen soubory Layout.cnt (3kB) a Layout.CnS 34kB (to S jako značka USD s jednou svislou čarou - neumím to rychle najít na klávesnici, omlouvám se...). Ani vyhledávač Windows na zadání *.Cnf nic nenachází. Zkopíroval jsem tedy do složky se schem. editorem zmíněný soubor CnS. PLViewer však neběží, volba Review of messages pak hlásí:
Reading file Schema.Cnf...
File Schema. Cnf not found.
Reading file C:\Program Files\Formica4.40\Schema\Schema.Cnf...
atd...
Driver FM410.DLL loaded.
Driver COMPLIST.DLL loaded
Driver C:\Program Files\Formica4.40\LayoutPLViewer.dll failed.
Driver PLViewer.dll loaded.
Zde uváděná předposlední položka se samozřejmě změnila na "loaded" po zkopírování PLVieweru do layout editoru.
Nevím, kde dělám chybu, soubory.Cnf prostě nejsou jak ve složce Schema, tak ve složce Layout.
Používám Formiku s HASP klíčem pro verzi Home, formátoval jsem disk, znovuinstaloval (legální)Windows Home, znovu taky instalační sady Formiky - a velmi užitečný PLViewer je v tahu... Předtím ovšem dělal bezvadnou službu. Žeby to mělo něco společného s tím, že předtím jsem u Windows neměl SP2 a teď jsem to nainstaloval? Pokud si dobře vzpomínám, soubor ve Formice označený jako .CnS (s tím nesmyslným svislým přeškrtnutím) totiž i Windows vyhledávač rozeznal jako .Cnf a po jeho zkopírování do složky se schem.editorem vše fungovalo...
Moc děkuji všem případným rádcům.
S pozdravem P.Mišejka

4

Re: FORMICA 4.40 a začiatočník

mišejk napsal:

Ani vyhledávač Windows na zadání *.Cnf nic nenachází.

Dobrý den, soubory Layout.Cnf asi na Vašem počítači existují (to poznáte třeba z toho, že se Vám po ukončení a novém startu programu Layout otevře posledně editovaná deska), jen je z nějakého důvodu nevidíte.  Je možné, že v Průzkumníku Windows teď máte zakázané zobrazování systémových souborů.  To můžete změnit pomocí parametru Nástroje | Možnosti složky | Zobrazit | Skrýt chráněné soubory operačního systému -- neměl by být zaškrtnutý. 

Samotným zviditelněním se ovšem funkce Formiky nezmění, jen se budete moci v situaci lépe orientovat.

5

Re: FORMICA 4.40 a začiatočník

agatko napsal:

- chcem autorouterom vytvori jednovrstvovú dosku.

Odpověď se sice do fóra o schematickém editoru moc nehodí, ale je tak jednoduchá, že ji sem snad mohu dát.

http://www.formica.cz/files/forum/quicksetup.png

K základnímu nastavení autorouteru pro jednovrstvé desky stačí tento příkaz.

Na desce http://www.formica.cz/files/TM-u.PCB si můžete vyzkoušet, jak router funguje.  Od routeru byste však neměl čekat zázraky -- jednak byl vyvinut primárně jako dvouvrstvý, jednak samozřejmě ne každá deska je v jedné vrstvě vůbec propojitelná.

6

Re: FORMICA 4.40 a začiatočník

mišejk napsal:

Ani vyhledávač Windows na zadání *.Cnf nic nenachází. ...
Nevím, kde dělám chybu, soubory.Cnf prostě nejsou jak ve složce Schema, tak ve složce Layout. ...
Pokud si dobře vzpomínám, soubor ve Formice označený jako .CnS (s tím nesmyslným svislým přeškrtnutím) totiž i Windows vyhledávač rozeznal jako .Cnf a po jeho zkopírování do složky se schem.editorem vše fungovalo...

Soubor *.Cn$ obsahuje stav stejnojmenného souboru *.Cnf před poslední změnou. Není tedy vyloučeno, že jeho překopírováním a přejmenováním dosáhnete požadovaného cíle.

Extenze Cnf je v některých verzích Windows rezervována pro jakýsi systémový program Conferencing Utility. Pak se v Průzkumníkovi naše konfigurační soubory zobrazují bez extenze. Tedy jen "Schema" a "Layout", navíc se šipkou na ikoně, takže vypadají jako klávesové zkratky. Vyhledávač ale i pak soubory *.Cnf běžně nachází a například v okně příkazového řádku se zobrazují správně.

7

Re: FORMICA 4.40 a začiatočník

Ïakujem za užitočné rady a teším sa na skoré pokračovanie "rýchlokurzu".

8

Re: FORMICA 4.40 a začiatočník

Dobrý večer,
omlouvám se, že s poděkováním přicházím až teď - nedostal jsem se k počítači. Soubor jsem podle Vaší rady přejmenoval a vše je v pořádku, radost pohledět.  Taky jsem si nechal zobrazit ty původně skryté systémové soubory, nicméně jsem žádnou změnu nezaznamenal. Ačkoliv jsem změnil jméno souboru Layout.Cn$ na Layout.Cnf, windows tvrdošíjně ukazuje ikonu .Cn$ a při dalším pokusu o přejmenování hlásí, že takový soubor již existuje... Poněvadž jsem technický analfabet a Formica znovu krásně běží, nic nezkoumám. Jenom mě napadlo: v adresáři "Schema" je také soubor Layout bez extenze, jen s označením telefonní pamě a má přesně oněch 34kB. Když se zmiňujete o Windows systémovém programu Conferencing utility - není zde nějaká spojitost?
Každopádně: mockrát děkuji za rychlou pomoc a za Formiku jako takovou.

9

Re: FORMICA 4.40 a začiatočník

mišejk napsal:

Jenom mě napadlo: v adresáři "Schema" je také soubor Layout bez extenze, jen s označením telefonní pamě a má přesně oněch 34kB.

Ano, to je on.  Nedorozumění možná bylo v tom, že soubory jste tam viděl hned od počátku, jen neměly to označení (tj. úplné jméno včetně přípony), které jste očekával.

10

Re: FORMICA 4.40 a začiatočník

Zdravím,

Můžeme mi někdo poradit ohledně dvou problémů (možná spolu souvisí).
Při zapínání Schematicsu mi vždy vyběhne hláška: "layout.cnf not found".
Druhý můj problém je v tom, že když už mám schéma nakreslené a přejdu do Layoutu, tak mi layout hlásí že nenašel pouzdra TO-220 /power mosfet switch/ a PWL-2R /svorka/ tyto pouzdra jsou naprosto běžná a mám natahaný všechny knihovny dostupné na formica.cz.
Opravdu si nevím rady takže předem děkuji za odpovědi

11

Re: FORMICA 4.40 a začiatočník

Dobrý den, pouzdro TO220 (TO-220) je hned v základní knihovně pouzder jako TO220, případně (dle způsobu montáže) jako TO220V.  (Tak se na něj i odkazují symboly z knihovny ve schematickém editoru.)  Na dotaz "PWL-2R" mi Google nevrací nic zajímavého, nějaké svorky však v knihovně pouzder najdete, užijete-li v příkazu Place | Component | Get Package (by Name) např. masku "ARK*".

Chybové hlášení, které citujete, může souviset s prohlížečem pouzder, podrobněji diskutovaným v tomto vlákně: http://www.formica.cz/forum/viewtopic.php?id=75 .  Ten by Vám právě dovolil si prohlédnout pouzdra, která si přejete užít, již ve fázi kreslení schematu.  Nejjednodušším prvním pokusem o řešení by asi bylo zkopírovat soubor Layout.cnf do adresáře vedle schematického editoru.

12

Re: FORMICA 4.40 a začiatočník

Zdravím a nevím si rady s tímto : nakreslím schema, uložím. NAčtu schema a zadám příkaz open layuot. Jenže se mi načtou pouzdra i z jiných schémat a ne jen ze schématu načteného. Děkuju.

13 Naposledy upravil: Petr Horský (2009-02-20 19:56:01)

Re: FORMICA 4.40 a začiatočník

Dobrý den, to se mi zdá být trošku kuriózní závada.  Možná někde je nějaké nedorozumění:  Nemá třeba to schema další listy?  (V takovém případě byste na ně mohl přejít pomocí Ctrl-Tab.)  Není část součástek schovaná kdesi za okrajem okna?  (O tom byste se mohl přesvědčit pomocí Zoom | Zoom All.)

Také byste mi mohl schema poslat na horsky@formica.cz, abych se na něj podíval.  Přijdete-li však na kořen problému sám, prosím napište o něm zde.

Edit: Možná jsem se jen dal nachytat na slovo "načtou".  Není to tak, že ty součástky na desce už jsou z dřívějška?  (O tom se můžete přesvědčit tím, že spustíte Layout a příslušný *.pcb soubor otevřete z něj, ne ze schematického editoru.)  V takovém případě by prostě stačilo dát tomu schematu nové jméno, a Layout by tak otvíral (tj. vytvářel) novou desku.

14 Naposledy upravil: patoj (2009-02-22 16:23:08)

Re: FORMICA 4.40 a začiatočník

Děkuju za pomoc. Schéma mělo dva listy.

15

Re: FORMICA 4.40 a začiatočník

Dobrý den,

mám problém s vkládáním pouzdra z inportované knihovny. Stahl jsem si knihovnu(y) pro layout z webu www.formica.cz. Najdu si v knihovně pouzdro např. SSOP 20. Nainportuji jí do layout a při vložení na desku se mi pouzdro vloží bez pájecích plošek. U některých pouzder ze stené knihovny se mi pájecí plošky zobrazí a u některých ne. Mohl by mi někdo poradit v čem bude problém?

16

Re: FORMICA 4.40 a začiatočník

Dobrý den, užitá knihovna prostě má jinou tabulku rozměrů pájecích bodů.  Můžete si ji však z ní snadno naimportovat příkazem Files | Read File Sections | Read File....

V zásadě stejná otázka byla diskutována již zde: http://www.formica.cz/forum/viewtopic.php?id=99 ; některé složitosti, k nimž by to případně mohlo vést, jsou zmíněny porůznu ve fóru.

17

Re: FORMICA 4.40 a začiatočník

Dobrý den, můj dotaz se týká knihovny. Problém nastal po rozšíření knihoven (GM el.).  Běžně jsem používal např. G2R1-12 z knihovny LIB 440-A. Toto pouzdro jsem použil pro Relé FINDER 4341. Jenže nyní mi po zadání příkazu Open layout program hlásí, že G2R1-12 nezná. Nepomohlo odstranění nových knihoven ani nová instalace systému Formica. Zkoušel jsem i kompletní odstranění formici z registru pc a provedl novou instalaci  návrhového systému. Bohužel beze změny.
Děkuji moc za rady.

18

Re: FORMICA 4.40 a začiatočník

Dobrý den,

prosím přesvědčte se, zda název knihovny, v níž se hledané pouzdro nachází, vidíte mezi těmi, které Vám (v Layoutu) vypisuje příkaz Library | View.  Pokud ne, přidejte si ji tam.

(Nově doplněné knihovny Vám pouzdro daného jména nikdy neskryjí, nanejvýš jej mohou zastínit jeho jinou verzí pod stejným jménem.)

19

Re: FORMICA 4.40 a začiatočník

Dobrý den, problém s knihovnou jsem nevyřešil. Library/View hlásí, že lib 440-A.pcb obsahuje, ale pokud zadám příkaz ze schematického editoru open layout, tak se mi zobrazí : lib 440-A.pcb LINE 1 UNKNOW WORD. V souvislosti s knihovnou se mi také zobrazilo : GLOBAL LIST FULL.
Mohlo by to být tím, že požívám volně šířitelnou verzi 4.40 ?
Děkuji J.Patočka.

20

Re: FORMICA 4.40 a začiatočník

Dobrý den, jsem teď na cestě do zahraničí, takže mám trochu omezené možnosti se tím efektivně zabývat.

patoj napsal:

... tak se mi zobrazí : lib 440-A.pcb LINE 1 UNKNOW WORD.

To je podivné, takhle na dálku to na mne působí dojmem, že se buď pokoušíte knihovnu pouzder připojit ke schematickému editoru, anebo v souboru s uvedeným jménem omylem máte něco jiného než pouzdra.

patoj napsal:

Mohlo by to být tím, že požívám volně šířitelnou verzi 4.40 ?

Tuto možnost, pokud jde o program Layout, lze snadno vyloučit tím, že si zaregistrujete asociace přípon (*.pcb apod.) s prohlížečem:  Spustíte LayoutD.exe (jako ikonku má bílé, červeně orámované F) a v něm stisknete klávesy Alt-O - I - A a příkaz Open Layout pak zkusíte znovu.  (Zpět vše dostanete analogickým postupem z programu LayoutE.exe.)

21

Re: FORMICA 4.40 a začiatočník

Dobrý den, soubor jménem "lib 440-A.pcb" není součástí instalačních sad Formica. Psal jste předtím o rozšiřování knihoven. Můžete popsat, jak ten soubor vlastně vznikl?

22

Re: FORMICA 4.40 a začiatočník

Dobrý den, dostávám se po delší době opět k formice. Problém s knihovnou jsem vyřešil. Knihovnu pouzder jsem měl i ve schematickém editoru a vůbec , celé jsem to nějak pomíchal. Soubor lib 440-A.pcb vznikl po rozšíření knihoven. Doufám, že jsem ostatním začátečníkům nepomotal hlavy.
Děkuji Vám za správné informace, formica je  opět funkční. Přeju krásný den.

23

Re: FORMICA 4.40 a začiatočník

Dobrý večer,
odpuste dotaz velmi občasného amatéra: hrdě jsem ve Formice s licencí pro 120 pouzder nakreslil schéma zdroje. Má to být zdroj symetrický, proto jsem tu druhou část pro záporné napětí jednoduše zkopíroval příkazem Copy block. Povedlo se. Povzbuzen tímto pro mne nemalým úspěchem, napadlo mne původní schéma upravit, a opět jeho symetrickou půlku kopírovat. Najednou program hlásí: nepovolený počet součástek, přejít na vyšší verzi. Přitom počet pouzder je naprosto totožný s původním schématem, jen jsem je trochu jinak (snad přehledněji) seskupil. Zkoušel jsem i přejmenování souboru, poněvadž ten původní tvar jsem už s autorouterem využil na návrh DPS. Záhada nad moje síly... Prosím o radu: co dělám špatně? Moc děkuji a zdravím.

24

Re: FORMICA 4.40 a začiatočník

Dobrý večer, mohl byste mi prosím poslat schema, jak vypadalo před posledním kopírováním?

25

Re: FORMICA 4.40 a začiatočník

Dobrý den, nejdříve vysvětlím, co se pravděpodobně děje. V průběhu kopírování je skutečně možno narazit na limit. Mechanismus kopírování totiž funguje tak, že po zvednutí bloku se společně s kurzorem pohybují už nově vytvořené součástky (mají unikátní reference, které nekolidují s jinými součástkami ve schematu, případně došlo i ke změně čísel sekcí). Pokud povolená kapacita nestačí, může už při této operaci dojít k tomu, že se nevytvoří kopie celého bloku. Další kolize může nastat při pokládání, kdy dojde k dalšímu zmnožení součástek - ty z kurzoru se položí do schematu, a na kurzoru se zároveň vytváří další blok (zase přečíslovaný) připravený pro opakované kopírování. Běžně byste tento blok ihned zahodil pravým tlačítkem myši, takže by nevadilo, že se nevytvořil celý. Jenže automatické undo po chybě vrátí schema do stavu před celou operací.

Obejít tuhle nepříjemnost lze několika způsoby:
1) samozřejmě tak, že budete kopírovat po menších částech,
2) můžete použít operace Import Group a Export Group - ta první vytvoří kopii nikoliv na kurzor, nýbrž do souboru, a ta druhá pak provede nutné přečíslování a dovolí kopii bloku umístit na požadované místo, aniž by se vytvářením další přebytečné kopie vyvolala chyba.

Omlouvám se za nepohodlí. A děkuji za námět.