1

Téma: tisk: right boundary exceeded

Dobrý den, promiňte mi zase další bezradnost: starší PCB jsem si uložil pod novým názvem, něco tam změnil, a když jsem si výsledek chtěl pro kontrolu vytisknout, vyskočila na mě hláška right boundary exceeded. Tisk se zdařil až po změně na  On "Fit in page" v menu Print/Transformations. Výsledný obrázek však neodpovídá rozměrově - všechno je menší. Takže mimo jiné nezkontroluji, zda jsem si příslušné nové pouzdro "nakreslil" správně. Zkoušel jsem měnit i v Options/Grid&Coordinates/Dimensions shown - As Metric, ale nic. Hláška prostě tisk nedovolí. V menu Files jsem měnil i File Format z Binary na 4.30, opět nic. Mimochodem, ani nevím, má-li něco to označení 4.30 společného s verzí Formiky, kterou bych měl mít 4.40... Asi zase něco dělám špatně, jenže co? Moc děkuji za případnou pomoc.

2

Re: tisk: right boundary exceeded

Dobrý den, vše, co souvisí s tiskem, je třeba nastavit v menu Files | Print; zbytek jaksi byl falešná stopa.  Zkusím hádat, v čem může být příčina problému:

1) Papír máte ???na výšku???, desku ???na šířku???, a při minulém tisku jste si ji otáčel parametrem Files | Print  | Transformations  | Artwork Rotation = On.

2) Kolem desky teď je něco zapomenutého, co plochu potřebnou pro tisk zvětšuje.  Mohl by to ukázat např. příkaz Zoom | Zoom All.

Jinak ten formát 4.30 tam je právě pro export desek zpět do této verze.

3

Re: tisk: right boundary exceeded

Artwork Rotation v nastavení Off právě vyvolává tu zmiňovanou hlášku. Nastavení On tisk spustí, ovšem deska se pak pochopitelně objeví otočená o 90 stupňů. A naopak, pokud je Art.Rotation vyplé (Off), musím na tiskárně nastavit orientaci papíru "na šířku". Napadlo mě ještě něco z těch falešných stop: nemohl jsem něco pozměnit při vlastním navrhování desky a jejich součástek, když jsem zkusmo při vytváření nového pouzdra použil příkaz Tools/Rotate, který však jen způsobil upozornění Cursor must be in the Place Component... Mode? ??ást té nešastné desky také vznikla překopírováním z jiné desky pomocí Files/Read Files Sections. Ale já na žádné desce nemám zapnuté rotování v Files/Print/Transfomations/Artwork... Deska přitom není tak velká, aby se tak, jak jsem ji navrhl, nevešla na papír "na výšku". Lépe: jsou to dvě PCB v jednom souboru, patří k sobě (mají se do sebe zasunout pomocí konektorových lišt), dohromady mají 170x85mm. Takže tisk na A4 by se měl zdařit. Jo a kolem desky jsem vše kontroloval asi 10x. Nic. Jak jsem zmínil: po otočení buďto papíru nebo desky tisk proběhne.

4

Re: tisk: right boundary exceeded

mišejk napsal:

(...) na žádné desce nemám zapnuté rotování v Files/Print/Transfomations/Artwork...

Tenhle parametr se stejně neukládá s deskou, nanejvýš do konfiguračního souboru tiskárny (typicky WPrinter.cfg).

Mohl byste mi prosím desku (a případně i konfigurační soubor) poslat zazipované e-mailem?  Třeba na skutečných datech lépe uvidím, kde je problém.

5

Re: tisk: right boundary exceeded

Tak další pokusy ukázaly, že každá část (jednotlivá deska) toho zlobivého souboru se dá vytiknout bez potíží. Jinak řečeno: z původního souboru jsem smazal jednu z těch dvou desek, pak se ta zbývající deska vytiskla. Udělal jsem tak pro jistotu s každou z nich. Pak jsem zase chtěl vytvořit ten komplet z dvou do sebe zapadajících desek pomocí toho příkazu Read File Sections. A už byl zase malér při tisku.

6

Re: tisk: right boundary exceeded

Tzn. že desky máte nad sebou (a přesto je problém s pravým okrajem, nikoliv s horním)?

7

Re: tisk: right boundary exceeded

Jsou vedle sebe, každá z nich má šířku 80mm, jedna pak výšku 83 a druhá 63. Mezi oběma jsem nechal mezeru 2mm, aby to mohl pan Kohout vyrobit jako jednu desku a já to pak doma v té mezeře rozřízl na dvě části. Pokusím se zaslat Vám to na mail. Vlastně nevím, se kterým okrajem je potíž.

8

Re: tisk: right boundary exceeded

Děkuji za zaslanou desku.  Problém byl v nově vytvořené součástce, jejíž nápisy byly sice skryté, ale ležely hodně daleko vně okrajů desky a započítávaly se tak do rozměrů okénka pro tisk.

9

Re: tisk: right boundary exceeded

Jelikož v paneláku je ??T, nemůžu si posypat hlavu popelem. Jak jste to objevil, netuším. Já jsem kontroloval okolí desky do několika km, ale nenapadlo mě, že nějaký nápis se může skrývat. A když už Vás obtěžuji - co to je za součástku, příp. jak jsem dokázal ten název skrýt? Znovu děkuji.

10

Re: tisk: right boundary exceeded

Něco skrytého tam může skoro vždycky být, jednak na zhasnuté vrstvě, jednak nápisy nulové velikosti, které se užívají v součástkách.  Postupoval jsem tak, že jsem v testovací verzi (http://www.formica.cz/forum/viewtopic.php?id=159) zvýraznil vše na desce (Select | Select | All Elements) a nechal ohraničit okénkem -- odtud bylo patrno, že cosi leží i mimo desku.  (V základních verzích totéž zhruba ukáže Zoom | Zoom All.)  Pak už mi stačilo (samozřejmě jen dočasně) nastavit výšku všech nápisů třeba na 2,4 mm (Edit | Change | Text Size = 2.4), a bylo zřejmé, které dělají potíže.

http://www.formica.cz/files/forum/cello.png

Jinak zdroj veškerých problémů byl v tom, že program pro převod bitmapy (http://www.formica.cz/logo.html) vyrobil součástku o rozměrech odpovídajících užité bitmapě, nikoliv (menšímu a nevycentrovanému) motivu, který na ní byl.  Naopak ty neviditelné nápisy umístil do středu bitmapy.  Chybu jste nikde neudělal žádnou, jen se holt v pozadí děly věci, které jste nepředpokládal.