1

Téma: Spojení více souborů

Dobrý den.

Je možné k jednomu otevřenímu souboru se schématem otevřít další soubor tak, aby se mi součástky z 2. souboru připojily k prvnímu souboru? Tzn. když já například pracuji na nějaké části projektu a kolega na druhé a vzájemně budeme mít naše schémata propojeny konektorem, tak abychom mohli nakonec mít vše v jednom výkresu, a to v jednom worksheetu.

A to samé bych potřeboval v Layoutu z důvodu hromadného tisku více malých desek, abych lépe využil fólii pro výrobu DPS fotocestou. Ani by mi nevadilo, když by mi Formica díky omezení na 70 součástek neimportovala součástky, jde mi hlavně o motiv plošného spoje.

A oboje bych potřeboval pro verzi 4.30 Malý systém.

Děkuji za odpověď.

Petr Filipi

2

Re: Spojení více souborů

Dobrý den, co se týče Layoutu, odpověď zhruba najdete ve vlákně http://www.formica.cz/forum/viewtopic.php?id=121 , které dále odkazuje na http://www.formica.cz/forum/viewtopic.php?id=117 .

3

Re: Spojení více souborů

Děkuji za odpověď, Layout by tedy byl víceméně vyřešený. A co Schéma, je nějaký postup i tam?

Petr Filipi

4

Re: Spojení více souborů

Pro přidání schematu z externího souboru do otevřeného výkresu je určen příkaz "Edit|Group Operation|Import Group".  Překrývající se reference součástek se přečíslují automaticky.  (Pokud nechcete do samočinného procesu zasahovat, stačí jen kliknout na Continue.)  Načtené schéma zůstane přichyceno na kurzoru, dokud ho neumístíte.

(V malé verzi může ovšem být překážkou zaplněná kapacita.)

5 Naposledy upravil: petrfilipi (2015-06-22 21:16:37)

Re: Spojení více souborů

Děkuji mnohokrát za odpověď, moc mi to pomůže. Omezení 70/350 jsem si samozřejmě vědom.
Škoda že nová verze Formicy je pro takové to domácí bastlení dle mého názoru dost drahá (skoro 5.000 s DPH za 80/300 a skoro 10.000 za 120/500). Hned bych si nějakou vyšší verzi koupil, ale doma by semi to nikdy nezaplatilo.

Petr Filipi

6

Re: Spojení více souborů

Dostal jsem k tomuto tématu e-mailem mírně modifikovaný dotaz: "Lze vložit do vytvářeného schématu část již vytvořeného schématu z jiného souboru?"

Pro přenos části schématu do jiného lze použít postup Kopíruj-Vlož (Copy-Paste), který je obdobou mechanismu použitého i v jiných programech. (Nemohu napsat přímo Ctrl-C/Ctrl-V, což později vysvětlím.)

Všechny kopírovací příkazy v menu "Edit" ("Copy Pick", "Copy Block" a "Copy Group") a také speciální příkaz "Edit|Group Operation|Copy (to Clipboard)" mimo jiné překopírují označené objekty do schránky, odkud je možno je vložit do schematu pomocí příkazů "Edit|Group Operation|Paste (from Clipboard)" případně "Edit|Group Operation|Paste with Renumber". (Podobně jako v příkazu "Import Group" se blok nevloží na pevné místo, nýbrž se přichytí na kurzor, což umožní doladit jeho umístění na přesnou pozici.)

Popsaný mechanismus je použitelný i mezi různými schematy a mezi různými instancemi schematického editoru. Výřez schematu je zapsán do schránky v textovém formátu, takže je možno ho také přenést do/z textového editoru.

Podobně funguje také kopírování mezi editory předloh. Opět může jít o kopírování mezi různými předlohami nebo i různými  instancemi schematického editoru. (Není ale možno kopírovat mezi předlohou a schématem.)

Není problém doplnit si do sady maker pod <Ctrl-C> a <Ctrl-V> požadované varianty příkazů. Pak už je skutečně možno pracovat stylem Ctrl-C/Ctrl-V.