1

Téma: panelizace desek

Prosím o radu s programem Formica Layout 4.3.

Potřeboval bych vygenerovat podklady pro výrobu desky, ale tak aby na jednom filmu (Gerberu) a Excelonu bylo více různých desek najednou. Bohužel jsem nenašel způsob, jak to provést.

Myslel jsem, že zkusím zkopírovat desky do jednoho souboru (Select all-Edit group-Copy a v novém souboru vložit), ale to nefunguje. Ani se mi nepodařilo nalézt způsob panelizace desek.

Pokud to Formica umožňuje, můžete mi doporučit řešení tohoto problému?

Předem děkuji za odpověď.

S pozdravem

Vlastimil Jarolimek

2

Re: panelizace desek

Dovolíte-li, odpověděl bych Vám k verzi 4.40, ale ve 4.30 to asi je skoro stejné až na jméno příkazu (Read File Items místo Read File Sections).

Nejpřirozenější způsob patrně je vytvořit si pracovní *.pcb soubor, jenž zahrne všechny desky, které si přejete dostat na jeden film.  Podobná úloha se řeší ve vlákně http://www.formica.cz/forum/viewtopic.php?id=117 .  Váš případ se liší mj. v tom, že pravděpodobně nebudete nikdy potřebovat tento soubor rozložit zpět na původní desky.  Proto můžete konflikt v názvech součástek vyřešit tím, že před přičtením nového souboru necháte součástky rozpadnout na jednotlivé prvky.  K tomu (po označení všech součástek příkazem Select | Select | Components | All) poslouží příkaz Edit | Change | Explode.  (Tím též dostanete do potisku skutečná jména součástek, nikoliv ta, která by vznikla přejmenováním.)

Samozřejmě to předpokládá, že desky např. mají společnou tabulku rozměrů a že se do editoru vůbec dohromady vejdou.  V konkrétní situaci mohou existovat i další podmínky, ale teď mne žádné nenapadají.  Narazíte-li tedy na něco, prosím napište.

Ještě malá poznámka z praxe:  Doporučuje se ponechat výrobci šanci desky od sebe oddělit -- jednak s ním konsultovat minimální potřebnou šířku mezery, jednak (pokud se desky nebudou frézovat, ale stříhat) počítat s tím, že nůžky nemohou stříhat "za roh".