1

Téma: Chyby v Layout ? + úpravy

Zdravím,

Myslím, že jsem našel nepříjemnou chybu v Layout:

Pokud provedu "Place" > "Copper" a před tím provedu změnu v propojení - tedy změnu proti Netlistu, pak se provede
"Copper" přes spoje, kde nemá být - tedy podle Netlistu a udělá to pěknou paseku.

Náprava - udělat "Copper" podle aktuálních spojů nebo nahlásit chybu: "Different Netlist !"

Další chyba:

Pokud chci provést kontrolu "Netlist" > "Compare" a před tím již byly některé spoje "Selected" pak je v tom zmatek.

Náprava - udělat automaticky před ¨každým "Compare" automaticky "Unselect all".

Možná, že je to již v řešení - ale maličkost potěší.

Již jsem poukazoval na problém na zjištění "Padu" pod kurzorem - nědy je to až komedie s vrtěním kurzoru a zjištěním Padu - přepnutí do
jiné vrstvy často nepomůže - nejjistější je vymazat spoj ale je to trochu drbání se přes hlavu. Program přece ví o "Padu" tak a se to někde zobrazí.

-------------------------------------------------------
Drobné návrhy:

"Select" >  "Pads" >  "One type" - při přejíždění kurzorem v tabulce rovnou rozsvědcovat pady na desce - hodně by to pomohlo.
To samé i v "Files" > "NC Drill" > "Pad Tools".

Podobně i pro "Select" > "Lines" > "One width"

Velmi často používám odměřování na desce - čož tak udělat relativní nulování na jednu klávesu - be makra - mapříklad "R".

Upravit "Dimmesions" > "Basic Grid" s potvrzovacím dotazem - omyl se udělá snadno ale s vekými následky !

Pavel Meca

2

Re: Chyby v Layout ? + úpravy

Dobrý den, děkuji za připomínky.

1) Jak deska má být či nemá být zapojena, to popisuje právě netlist.  Z toho hlediska mi nepřipadá jako chyba, když příkaz Pour Copper propojí i spoje, které jsou dosud jen v netlistu.  Tento příkaz díky tomu lze mimo jiné užít např. k vytváření zemnicích spojů.  Pokud Vám takovéto chování v některé situaci připadá nevýhodné, můžete jej vypnout přepínačem Place | Pour Copper | Whole Net = Off.

2) Všechno označování v programu Layout funguje na principech množinových operací, tedy aditivně (viz též článek http://www.formica.cz/files/set_ops.pdf).  Podobně jako hledání zkratů pracuje i příkaz Dimensions | Check Violations.  Stisknout před označováním (standardní makro) Ctrl-U, kdykoliv mám již označeno něco, co by mi pak mohlo vadit, mi totiž nepřipadalo tak obtížné.  Možná by ale stálo za úvahu přidat do menu Select přepínač, kterým by se před každým příštím označováním prvků dle jakéhokoliv kritéria veškeré dosavadní označení automaticky smazalo.

3) Detekce padu byla již diskutována ve vlákně http://www.formica.cz/forum/viewtopic.php?id=207 .  Považoval byste tedy za potřebné do druhé řádky okna (jaksi nesystémově) připisovat, že pod cursorem navíc je pájecí bod?

4) Zvýrazňování pájecích bodů nebo spojových čar na desce dle okamžité polohy šipky v menu je zajímavý nápad, je ale otázka, zda by se to stíhalo vykreslit.  Zkusím se zamyslet nad tím, kde v programu by něco podobného mělo též využití ??? programátorsky to totiž je docela obtížné.

5) Zapnutí relativních souřadnic můžete koneckonců mít na jediné klávese již teď, tedy s makry ??? můžete si např. nadefinovat F12.  Písmena se mi pro ten účel příliš vhodná nezdají s ohledem na dosavadní koncepci programu, kdy každému užitému písmenu (kromě Q) odpovídá nějaké podmenu.

6) Takové varování v programu (od releasu P101) skutečně je, užívá se však jen na deskách se součástkami.  (Pokud si uživatel základní modul přepíná mezi palcovým a metrickým na desce bez součástek, předpokládá se, že si jej nastavuje před začátkem práce a že tudíž ví, co dělá.)