1

Téma: Typ padu ?

Zdravím,

jak zjistit, jaký pad mám pod kurzorem, pokud je k padu připojen spoj ?

Děkuji

Paja

2

Re: Typ padu ?

??asto stačí odjet myší dál od středu padu, kam pájecí bod již nezasahuje.  Samozřejmě pokud je spojová čára široká, toto možné není, ale v případě dvouvrstvé desky a padu s otvorem můžete změnit vrstvu ukazatele na jinou (např. klávesou Tab), na níž spojová čára není a pad tudíž nezastiňuje.

3

Re: Typ padu ?

Hezký den,
trochu záleží na typu desky, případně zapojení pinu. Pokud je deska jednostranná, stačí přejít pomocí TAB na "druhou stranu" desky a typ, resp. číslo a rozměry padu se ukáží v horním stavovém informačním řádku (možná se ten řádek jmenuje oficiálně jinak). V případě oboustranného plošného spoje a pinu, kterým prochází obě vrstvy je nutné "nazvětšovat" pomocí ZOOM IN desku, umístit kurzor na střed pinu a lehce posunout kurzor tak, aby ještě neodskočil na další bod rastru. Možná to jde i jinak, ale už pěknou řádku let to takto používám.

4

Re: Typ padu ?

Pan Horský píše rychleji ... .

5

Re: Typ padu ?

Zdravím,

OK - a což tak kdyby to fungovalu bez nutnosti TAB a posuny kurzoru ?

Paja

6

Re: Typ padu ?

Nojo, to je problém z toho důvodu, že pak byste zas nemusel vidět ten segment spoje -- běžně totiž bývají i velmi krátké, kompletně pod padem.

Nějaký systém priorit tam zkrátka být musí.  Samozřejmě by se našly způsoby, jak priority změnit, ale zkušenost ukazuje, že cosi takového většinou uživatele spíše mátlo.

7

Re: Typ padu ?

Zdravím,

mohou tam být ale obě informace.

Paja

8

Re: Typ padu ?

To by snad mohly, ale je to dost proti koncepci programu -- jde totiž o to, že co se pod ukazatelem detekuje, je zároveň ten objekt, s nímž provádíte další operace (označit, smazat, atd. atd.).  Podrobnosti viz http://www.formica.cz/principy.html#110 .

9

Re: Typ padu ?

OK - ale info o padu ještě neznamená, že s ním chci něco dělat - je to o komfortu programu.
Mám info hned bez drbání se přes hlavu.

10

Re: Typ padu ?

Zdravím, mám otázku:
ako spravím vodivý spoj z pájacieho bodu ležiaceho na strane spojov na druhú stranu DPS? Môžem umiestni pad s dierou priamo v mieste pájacieho bodu súčiastky?
Ïakujem

11

Re: Typ padu ?

Máte na mysli pájecí bod SMD?  Dávat do něj prokovku se nedoporučuje, lépe je umístit ji stranou alespoň o tolik, aby nezasahovala do nepájivé masky pájecího bodu.  Příklady najdete u vývodů Q2 / 34, 35 této desky http://www.formica.cz/galerie/Triton.zip .  Definitivní slovo ovšem má výrobce osazující desku.

12

Re: Typ padu ?

A ako spravím vo F4.40 prekovku? /V menu PLACE vidím len možnos pomocou padu s dierou/.

13

Re: Typ padu ?

Tak je to i myšlené -- prokovka technicky vzato nic jiného není.  Ovšem stačí při kreslení spojové čáry přejít do opačné vrstvy (např. středním tlačítkem), prokovka se tím vytvoří automaticky.

14

Re: Typ padu ?

Ešte prosím uvies, možnosti prechodu na opačnú vrstvu iné, než stredným talčítkom, nako¾ko mám len dve... :-)
Dík

15

Re: Typ padu ?

Tab