Chtěl jsem řešit, jak do knihovny zadefinovat dvojitý tranzistor, kde jeden je typu N a druhý P. Nakonec jsem našel, že se tohle už ve fóru řešilo. https://www.formica.cz/forum/viewtopic.php?id=174
Přece jen ten příspěvek je už dost starý. Tak bych se jen zeptal. Stále platí to řešení jak tam bylo popsané, nebo je od té doby něco nového?

2

(2 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Mám problém někdy i se součástkami v knihovnách, které pocházejí ze staré dosovské Formiky a podobný problém mám i při kreslení mechaniky, když jako základ vezmu plošný spoj a přepnu si rastr třeba na 0,1 mm. Chci něco nakreslit a navázat na původní objekt. Dám relativní souřadnice, na nějakém prvku původního objektu si udělám nulu. Jenže když umísuji nový prvek, nepodaří se mi ho umístit v celistvém násobku rastru od původního prvku, ale skočí někam, kam ho asi ztáhne rastr od absolutních souřadnic. Pokud chci prvky umísovat přesně, musím si nejprve označit vše, přepnout nejjemnější rastr a celý objekt posunout tak, aby zvolený bod byl na nule. Pak nastavím rastr jaký potřebuji. Jenže dohánět něco na nulu v nejjemnějším rastru je docela šílená práce.

Ještě horší situaci jsem řešil, když jsem chtěl u mechanického výkresu, kde základem byl plošný spoj, přejít na metrické souřadnice. Tam jsem takhle po tisícinách mm dorovnával spoustu bodů. Dokud jsem výkresy používal jen jako dokumentaci pro ruční výrobu, tam mi nějaké menší nepřesnosti nevadily. Jenže když je používám jako data pro laser, tam pak výrobci vyžadují, aby např. v rohách na sebe čáry navazovaly.

Takže existuje někde ve Formice nějaká funkce, kterou bych si souřadnice zvolených prvků zaokrouhlil do nastaveného rastru?

3

(6 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Teď jsem objevil elegantnějěí a jednodušší řešení. Gimp umí naimportovat PDF a můžete si nastavit, jestli jednotlivé vrstvy chcete převést na vrstvy, nebo na samostatné obrázky. Vrstvy pak vidíte všechny a máte barevný obrázek rozmístění součástek, který si vyexportujete třeba jako GIF, PNG, JPG... Při importu se dá nastavit i rozlišení (DPI). Předpokládám, že Formica to do PDF ukládá vektorově a tak rozlišení můžete mít nejspíš libovolné.

Ve staré desce jsem měl transformátor narychlo nakreslený jen jako obrys a čtyři pady - bez vazby na netlist. Deska byla kreslena ve staré Formice 4.1 Teď jsem chtěl stejný transformátor použít znovu. Otevřel jsem starou desku, označil obrys a pady a funkcí Collect jsem z nich vytvořil součástku. Tu jsem pak ještě jednou umístil na desku a soubor jsem uložil.
V nové desce jsem si příkazem place/component/get package from file načetl součástku. Editací jsem vyměnil původní pady za číslované piny a uložil. Chtěl jsem před uložením také nadefinovat název součástky, ale položky Component name, value a package jsou šedivé. Po načtení nového netlistu se mi sice vývody správně propojily podle netlistu, ale při načítání netlistu se mi objeví hláška, že název součástky je rozdílný. Dá se s tím něco udělat?

5

(2 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Vyzkouším. Naposled když jsme dávali řezat díry do plechu, nakreslil jsem to ve Formice (Autocad nemám a ani s ním neumím) a výkres jsem dal kolegovi, který to překreslil v Autocadu. Když pak z výkresu vyhodil všechny kóty, oni ten výkres přímo použili pro data pro řezání. Takže budu kreslit kóty do jiné vrstvy a dám jim dva výkresy. Jeden s kótama, aby bylo možné ověřit měřítko a druhý bez kót pro řezání. A budu tady informovat, jak to dopadlo.

6

(2 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Dobrý den, Formica umí vytvořit soubor DXF. Nikdy jsem soubor DXF nevytvářel - jak je to s nastavením konfigurace? Je tam defaultně nastaveno 1000 jednotek na 1 mm. Je to běžně používané měřítko? Nebo je to potřeba nějak změnit? Případně nese si informaci o měřítku soubor v sobě, aby se to vždy zobrazilo ve správném měřítku? Potřebuju zadat laserové řezání děr do plechu.

7

(1 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty ke schematickému editoru)

Při přiřazení pouzdra součástce se dostupná pouzdra zobrazují, ale ne vždy. U součástek, pro které jsem si pouzdro definoval do svojí knihovny, se mi nezobrazí. Co mám udělat, aby se pouzdro zobrazilo u všech součástek?

8

(1 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty ke schematickému editoru)

Při kreslení schematu se mi občas stává, že posunu součástku a autorouter natahá spoje úplně jinak, než bych chtěl. Do nedávna jsem používal ještě starý dosovský program Formica 4.1 a za ta léta jsem si zvyknul, že si všechno dělám ručně. Jde autorouter vypnout? Nepovedlo se mi to najít.

teď jsem řešil s výrobcem plošných spojů, že nemám v nepájivé masce větší plošky, než ve spojovém obrazci. Ve staré Formice jsem to měl tak, že jedna konfigurace byla pro vrstvy spojů a druhá konfigurace, se zvětšenými rozměry plošek, pro nepájivou masku a generoval jsem soubory pro každé zvlášť. Takže to asi musím udělat stejně.

Čistě náhodou, neexistuje možnost nastavit v konfiguraci pro gerber zvětšení plošek pro každou vrstvu zvlášť? Vím že by to šlo taky přepsat přímo v definici padů, ale to mi připadá jako nestandardní řešení.

Pokud ručně osazuju složitější desku a v rozpisce mám třeba 10 odporů 4K7 v pouzdru 1206, než hledat na výkresu kam součástka patří, je mnohem rychlejší mít puštěný počítač, použít funkci Jump to/Component a kurzor mi součástku na desce ukáže.

Protože netlist má informaci nejen o pouzdru součástky, ale i o jejím typu (u odporů a kondenzátorů o hodnotě), napadlo mě, že osazování by se dalo urychlit tím, že by se při vyhledání jednoho odporu zvýraznily všechny stejné - stejné pouzdro a stejná hodnota. Dá se to nějak zařídit?

Dobrý den,
když chci udělat jednostrannou desku, občas se neobejdu bez pár propojek. Pokud propojku dělám jako drátovou, je to bez problémů a kreslím ji jako spoj po druhé vrstvě. Pokud ale chci použít nulový rezistor SMD, nastanou zmatky. Pokud jde o napájecí spoj nebo zem, je potřeba spoj rozdělit, část za propjkou přejmenovat a pak při kreslení schematu s ohledem na tišák dávat pozor, co bude před propojkou a co za ní.

Bylo by možné nějak vložit tento nulový rezistor tak, aby se spoj před ním a za ním mohl jmenovat stejně a tedy aby nezáleželo na tom, co na který jeho konec při kreslení tišáku připojím? Tedy aby se tento nulový rezistor z hlediska návrhu desky choval skutečně jako spoj?

12

(6 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Teď jsem to zrovna řešil, bohužel je okolo toho trochu víc klikání. Formica dělá výstup do pdf, což je sice hezké že tam jdou zapínat jednotlivé vrstvy, ale vždycky jsem byl zvyklý na obrázek v gif nebo v png. Dostat z pdf obrázek, tedy sloučit vše do jedné vrstvy a vyexportovat nejspíš (možná) jde, ale pokud si k Adobe readeru budete platit licenci, aby se choval jako editor. Jak jsem zjistil že je to za peníze, dál jsem se o tuto cestu nezajímal. Udělat print screen z toho adobe sice jde taky, ale rozlišení obrázku odpovídá rozlišení obrazovky, pro tisk dokumentace nic moc.

Mnoho let jsem používal dosovský systém Formica 4.2 a tam byla možnost vygenerovat černobílý PCX pro každou vrstvu zvl᚝. To je v nové Formice zachováno také. Na změnu barev a sloučení vrstev jsem používal Paint Shop Pro 5. Pod 32 bit Windows 7 mi ještě chodí, pod Windows 10 už nainstalovat nejde. Tento velmi starý a poměrně jednoduchý editor obrázků má všechno potřebné. Nevadí mu různé neznámé přípony souborů (ty jsem měl nastavené podle vrstev), bez ptani si zjistí že obrázek je ve skutečnosti pcx a otevře ho, každou vrstvu v novém okně. Pak si pamatuje uživatelsky nastavenou paletu barev a pro každou vrstvu jen překlikám barvy. Potom má funkci Aritmetic a tou jednotlivé vrstvy sloučím. Mám tam už trvale zaškrtnuto slučování přes Darkest. Dá se nastavit i Divisor (mám 1) a Bias (mám 0).
U výsledného obrázku je dobré snížit počet barev na 256, aby šel uložit i jako gif. Myslím si (nevím určitě) že třeba Open Office při exportu výsledného dokumentu do PDF pozná že se nejedná o fotku a komprimuje obrázek tak, že hrany zůstanou ostré a bez artefaktů.

Ale doba pokročila a i když Formica přímo neumí barevný png, myslím že by se podobným postupem dal obrázek vytvořit v Gimpu. Gimp používám jen na úpravy fotek, jiné věci s ním neumím. Ale pracuje i s více vrstvami, má možnost hromadných operací se soubory a dají se v něm programovat makra. Formica dokáže vygenerovat jednotlivé vrstvy tak, že všechny budou mít správnou příponu pcx a budou se lišit v názvu. Myslím že toho by se dalo využít a proces tvorby obrázku zautomatizovat. Třeba by se toho ujmul někdo, kdo s Gimpem umí?

13

(14 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Řeším, jak si vytvořit obrázek rozmístění součástek do dokumentace. Přečetl jsem si tady starou diskusi o Ghostscriptu, jenže odkazy už nefungují.

Když dám Files/Print a zvolím si tiskárnu, mám na výběr:

PDF Xchange Lite V6, který nahoru umístí značky - že pro jejich odstranění si mám program koupit.
Software602 Print2PDF jenže ten soubor uloží neznámo kam (pokud ho vůbec uloží). Mám dojem že jsem ho instaloval pro vyplňování jakýchsi dokumentů pro státní instituce.
Zkoušel jsem i files/artwork/load driver/pdf.f4d, jenže ten zase neumí barvy - vytváří je formou hrubého rastru a je to dost nepoužitelné.

Není někde k dispozici ovladač, který by vytvořil soubor PDF? Nemuselo by to být ani PDF, mohl by to být obrázek PNG, BMP ... cokoliv, co umí neomezené barvy.  V souvislosti s tím bych měl ještě jeden dotaz. Ve files/atrwork se dá nastavit nastavit Equipment Scaling, u tiskáren mi to chybí. Dá se někde nastavit rozlišení, v jakém se obrázek uloží?

I když - je to správná cesta, vytvářet dokumentaci tak, že budu tisknout do souboru? Nebylo by systémově správné, kdyby chodil dobře (tedy s možností plného nastavení barev) ten výstup pdf ve files/artwork?

Stále ještě používám dosovský systém Formica 4.1 a protože jsem měl nějaké problémy s výstupními daty (GCPreview hlásil že jsem na záporných souřadnicích), desku jsem si chtěl zobrazit v Output generátoru Formica 4.4. Našel jsem že vrstvy jdou za sebou, takže A je 5  a B je 10, což ale nesouhlasí s označením A a B v novém programu. Vrstvy 16 až 23 byly prázdné. Nastavil jsem si barvy vrstev. Pak jsem si v Output generátoru prohlížel jinou desku a je všechno jinak. Vrstvy A a B jsou 9 a 14, vynechané jsou  3, 4, 5, 6 a asi 17, 18, 19, 20. Proč to pokaždé převede vrstvy jinak? Je to někde nastavitelné, nebo na čem je to závislé?

15

(5 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Děkuju moc za nasměrování. Nechápu, proč GC Prevue na některé desce vezme vrtací data jako metrická a někde palcová. Ale skutečně je to tak. Je potřeba to kontrolovat.

16

(5 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Mám ještě starý systém Formica 4.1 a poprvé za spoustu let co s tím dělám, se mi stala chyba, kterou nedokážu pochopit. Při editaci vypadá deska v pořádku. Když vygeneruju soubory pro fotoplotr a pro vrtačku Excelon, díry mi to ukáže v úplně jiném měřítku a jsou mimo desku. Dělá to jen na dvou deskách (jedna vznikla úpravou té druhé), u ostatních je to v pořádku. Už jsem zkoušel desku naimportovat do jiného "zdravého" souboru, to bylo v pořádku. Jak jsem původní desku smazal, nechal jsem tam jen tu naimportovanou a rozkopíroval jsem jí 6x, zase to bylo mimo. Zkoušel jsem ze staré zálohy překopírovat driver a konfiguraci pro Excelon a nepomohlo to. Prohlížím to v GC-Prevue 10.2.2 už mě napadlo, jestli ten prohlížeč neblbne ... ale tomu moc nevěřím. Data jsem dal sem http://vaelektronik.cz/fotky/zdled.zip kdyby se někdo chtěl podívat. Nechce se mi to kreslit znova - co s tím?

Dosud používám tento starý systém, protože umí všechno co potřebuju a jsem na něj zvyklý. Mám pro něj (a pro další dosovské programy) zvl᚝ počítač. Problém nastal, když jsem místo CRT monitoru (nastavené rozlišení 1024x768) připojil LCD monitor Samsung Sync master 743N s rozlišením 1280x1024. Po nastavení tohoto rozlišení (režim VESA107H) monitor nic neukazoval. Na starém CRT obraz byl, monitor hlásil kmitočet V 86,9 Hz a H 46,4 KHz. Grafickou kartu mám S3 Virge. Předpokládal jsem že ve Formice nefunguje ovladač pro tento režim (funguje s nesmyslným snímkovým kmitočtem). Pro LCD monitor je doporučený snímkový kmitočet 60 Hz, možný rozsah vertikální synchronizace 56 - 75 Hz. Režim VESA107H je zpravidla definován pro snímkovou frekvenci 60 Hz. Když jsem toto rozlišení nastavil ve Windows98, které mám též na tom počítači, 60 Hz tam bylo a LCD pracoval správně.
Jenže tady http://www.kosek.cz/clanky/egavga/chap05.html jsem se dočetl že problém je složitější, že i v DOSu mohou existovat jakési ovladače ke grafické kartě a tady
http://www.tavi.co.uk/ps2pages/ohland/GUP.html  jsem se dozvěděl, že kmitočet může být pro různé monitory různý a 87 Hz s prokládáním řádků se též používá. Problém tedy není přímo s ovladačem VESA107H ve Formice, ale s nastavením režimu grafické karty v DOSu. Dokázal by mi někdo poradit, jak režim (konkrétně pro grafickou kartu S3) změnit na těch základních 60 Hz?