Téma: Formica 4.2 (pod DOSem) a problémy s LCD monitorem

Dosud používám tento starý systém, protože umí všechno co potřebuju a jsem na něj zvyklý. Mám pro něj (a pro další dosovské programy) zvl᚝ počítač. Problém nastal, když jsem místo CRT monitoru (nastavené rozlišení 1024x768) připojil LCD monitor Samsung Sync master 743N s rozlišením 1280x1024. Po nastavení tohoto rozlišení (režim VESA107H) monitor nic neukazoval. Na starém CRT obraz byl, monitor hlásil kmitočet V 86,9 Hz a H 46,4 KHz. Grafickou kartu mám S3 Virge. Předpokládal jsem že ve Formice nefunguje ovladač pro tento režim (funguje s nesmyslným snímkovým kmitočtem). Pro LCD monitor je doporučený snímkový kmitočet 60 Hz, možný rozsah vertikální synchronizace 56 - 75 Hz. Režim VESA107H je zpravidla definován pro snímkovou frekvenci 60 Hz. Když jsem toto rozlišení nastavil ve Windows98, které mám též na tom počítači, 60 Hz tam bylo a LCD pracoval správně.
Jenže tady http://www.kosek.cz/clanky/egavga/chap05.html jsem se dočetl že problém je složitější, že i v DOSu mohou existovat jakési ovladače ke grafické kartě a tady
http://www.tavi.co.uk/ps2pages/ohland/GUP.html  jsem se dozvěděl, že kmitočet může být pro různé monitory různý a 87 Hz s prokládáním řádků se též používá. Problém tedy není přímo s ovladačem VESA107H ve Formice, ale s nastavením režimu grafické karty v DOSu. Dokázal by mi někdo poradit, jak režim (konkrétně pro grafickou kartu S3) změnit na těch základních 60 Hz?

2

Re: Formica 4.2 (pod DOSem) a problémy s LCD monitorem

Nejsem v této oblasti žádný odborník, a také zde problém s monitorem nevyřeším.  Napíši tu pouze, co jsem si dal dohromady z toho, nač si o deskách VESA ještě vzpomínám:

Teoreticky je možné udělat VESA desku z běžné grafické desky té doby (pakliže technicky lze namapovat její grafickou pamě na příslušné adresy, atd. atd.) tím, že k ní dopíšeme a instalujeme driver, který bude obsahovat interrupt 0x4F s patřičným chováním.  V praxi však VESA desky na sobě měly ROMku s tímto driverem, která se našla při POSTu a připojila do systému interruptů.  Z toho ale plyne (protože tehdy FLASHky nebyly a jumpery na desce se k tomu neužívaly), že pokud monitor vyžadoval nějakou nestandardní frekvenci, musel k němu být (teď už čistě softwarový) driver, kterým se dala nastavit, uložit někde na disku, a užít při aktivaci příslušného interruptu přepínajícího režim.  Na druhé straně ale takovýto driver musel být dodán s VESA deskou (aby věděl, kam v ní má sáhnout).  Matně si vzpomínám, že jsem podobné drivery kdysi měl možná v rukou (a snad ani neužil, jelikož monitor synchronizoval i bez nich). 

Jinými slovy, deska může umět rozhraní VESA již sama o sobě, a přesto pro ni a nestandardní monitor může (a musí) existovat patřičný driver.  Třeba by se dal ještě dohledat i k té Vaší desce.