Protože, jak se ukazuje, dosud sporadicky existují uživatelé Formiky 4.30 a protože v případě jejich přechodu na novější počítače je obtížné či spíše prakticky nemožné na nich zprovoznit jejich původní hardwarový klíč, přeložil jsem teď editor Layout znovu bez vazby na něj a bez umělých omezení složitosti desky.  Můžete si jej stáhnout v archivu Layout-4-30-r90-FreeEdition.zip.  Soubor Layout.exe je určen k náhradě stejnojmenného v dřívější instalaci verze 4.30 pro hardwarový klíč (nebo ve volně šiřitelné instalační sadě Formiky 4.30).

Na novějších Windows může být vykreslování složitějších desek pomalé (což bylo mezitím vyřešeno kreslením skrz bitmapu).  Desky (a ovšem i schemata) z verze 4.30 lze bez problémů otvírat a dále editovat všemi následujícími verzemi. 

Objeví-li se zájem, také instalační sadu neomezené verze 4.30 vytvoříme nově a vystavíme jako volnou.

http://www.formica.cz/files/forum/Layout430-19.png

http://www.formica.cz/files/forum/Layout430-17.png

http://www.formica.cz/files/forum/Layout430-20.png

http://www.formica.cz/files/forum/Layout430-8.png

http://www.formica.cz/files/forum/Layout430-14.png

http://www.formica.cz/files/forum/Layout430-9.png

http://www.formica.cz/files/forum/Layout430-12.png

Ing. Peroutka laskavě poskytl poslední podobu svých knihoven pouzder a schematických značek (viz též https://www.formica.cz/knihovny.html).  Jeho knihovny pouzder pro Formicu verze 4.41 a 4.42 si můžete stáhnout zde: www.formica.cz/files/Peroutka/Archiv_PCB_Libs.zip.  Soubory pro verzi 4.42 (jichž je v archivu menšina z celkem 131 souborů) ovšem verze 4.41 neotevře a nemůže užívat.

Čistě pro ilustraci opět připojuji několik screenshotů, zejména tvarově zajímavějších pouzder a početnějších knihoven.  Připomínky a komentáře jsou ovšem vítány.

https://www.formica.cz/files/forum/LibPCB03.png

https://www.formica.cz/files/forum/LibPCB23.png

https://www.formica.cz/files/forum/LibPCB22.png

https://www.formica.cz/files/forum/LibPCB02.png

https://www.formica.cz/files/forum/LibPCB06.png

https://www.formica.cz/files/forum/LibPCB15.png

https://www.formica.cz/files/forum/LibPCB17.png

https://www.formica.cz/files/forum/LibPCB18.png

https://www.formica.cz/files/forum/LibPCB27.png

https://www.formica.cz/files/forum/LibPCB29.png

https://www.formica.cz/files/forum/LibPCB20.png

https://www.formica.cz/files/forum/LibPCB19.png

https://www.formica.cz/files/forum/LibPCB21.png

https://www.formica.cz/files/forum/LibPCB28.png

3

(0 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty ke schematickému editoru)

Ing. Peroutka laskavě poskytl poslední podobu svých knihoven pouzder a schematických značek (viz též https://www.formica.cz/knihovny.html).  Jeho knihovny schematických značek pro Formicu verze 4.50 si můžete stáhnout zde: www.formica.cz/files/Peroutka/Archiv_Sch_Libs.zip.  Knihovny pouzder jsou určeny pro verzi 4.42; odkaz jsem jejím uživatelům zaslal individuálně.

Pro ilustraci připojuji několik screenshotů.  Připomínky a komentáře ke knihovnám jsou ovšem vítány.

https://www.formica.cz/files/forum/LibSch06.png

https://www.formica.cz/files/forum/LibSch02.png

https://www.formica.cz/files/forum/LibSch03.png

https://www.formica.cz/files/forum/LibSch04.png

https://www.formica.cz/files/forum/LibSch11.png

https://www.formica.cz/files/forum/LibSch05.png

https://www.formica.cz/files/forum/LibSch07.png

https://www.formica.cz/files/forum/LibSch08.png

https://www.formica.cz/files/forum/LibSch09.png

https://www.formica.cz/files/forum/LibSch10.png

Předchozí příspěvek bych možná ještě trošku doplnil:

Nevím, zda rozumím správně, čeho si přejete dosáhnout.  Chcete-li aktualizovat programy na nejnovější build spustitelný s Vaším licenčním certifikátem (předpokládám č. 7276, tj. pro verzi Formica 4.40 Light), můžete užít programy dle prvního odkazu v tomto vlákně: https://www.formica.cz/forum/viewtopic.php?id=324 (tedy z archivu http://www.formica.cz/files/Formica440P … 50052).zip).

Navíc si můžete aktualizovat prompty (ty zelené nápovědy v druhé řádce okna, do značné míry nahrazující help) z tohoto archivu: http://www.formica.cz/files/ik/Schema440p65p52.zip.

Výsledkem bude, že budete mít Layout v buildu 4.40.103.1037 a schematický editor 4.40 Release P65 [650052].  Novější by už vyžadovaly novou licenci.

Ano, novější verze schematického editoru (tj. 4.50) se dají stáhnout např. z odkazů v tomto (sousedním) vlákně: https://www.formica.cz/forum/viewtopic.php?id=318.  S Vaším klíčem budou pracovat i bez licence pro verzi 4.50, ale jen s omezením na 60 součástek a 200 vývodů.

To ovšem pouze za předpokladu, že klíč funguje s Vašimi Windows (případně že bude fungovat po aktualizaci driverů).

Jiná možnost by byla užívat volnou verzi 4.50 (viz https://www.formica.cz/forum/viewtopic. … 1777#p1777), tam však je omezení ještě tvrdší.

Více k tomu možná připíše Dr. Křivka.

Asi bych měl právě v tomto vlákně připomenout ještě jednu věc:  Uživatelé starších verzí (4.30, ale nejspíše – aniž bych teď všechny otestoval – i dávné 4.21, DOSovské 4.2, 4.1 a 4.0) mají při generování výstupních souborů v principu dvě možnosti:

1) Generovat je ve verzi, v níž je vytvořili, a uzpůsobit si její výstupy dle jejích možností a nových požadavků.  Tyto možnosti ovšem mají své meze.  Kdysi (již verze 4.30 je dnes stará přes 20 let) např. neexistoval výstup pro RS-274X, který obsahuje i definice (dnes ovšem virtuálních) clonek, ale jen starý RS-274D vyžadující, aby popis clonek byl předán zvlášť (navíc tehdy nikoliv zákazníkem výrobci desek, nýbrž zpravidla výrobcem zákazníkovi).  Nevím o výrobci, který by RS-274D dosud přijímal.  Podobně, velmi staré drivery pro Excellon nemusejí mít kapacitu pro dostatečný počet virtuálních vrtáků.

2) Užít tzv. technologickou verzi, tedy program LayoutG.exe, nejlépe v jeho aktuální podobě.  S ním můžete pracovat i v případě, že pro aktuální verzi nemáte licenci; jde z něj generovat všechny výstupy i ze starších *.pcb souborů, pouze v něm nelze desku editovat.

cerny napsal:

1. Když jsem si na laserové tiskárně vyráběl matrice pro výrobu desek fotocestou, volil jsem možnost Artwork Mirroring, aby potisk na fólii byl blíže desky s fotocitlivou vrstvou. Tato volba předpokládám není potřeba pro generování gerber kódu.

Skutečně není třeba.  Obecně, z důvodu přehlednosti (např. i ve volně dostupných prohlížečích) a pro jednoduchost je naopak velmi žádoucí, aby všechny výstupní technologické soubory měly stejný offset (a ovšem i měřítko), byly nezrcadlené (tj. pohled na spodní vrstvy jakoby „skrz desku“, stejně jako v editoru Layout) a nerotované.

Dělat to jinak by jedině zvyšovalo možnost zmatků; jednak již samo o sobě, jednak navíc proto, že technolog výrobce dnes automaticky předpokládá, že se vrstvy přesně překrývají.  Uděláte-li cokoliv z jeho pohledu nestandardního, zvyšujete riziko, že on udělá něco nestandardního z Vašeho pohledu, což může skončit výrobou vadné desky nebo naúčtovanými vícenáklady.

Na druhé straně však, nejste-li jednoznačně domluven na příponách gerberovských souborů, je vhodné mít na jednotlivých vrstvách nějaké nápisy, z nichž technolog uvidí, jde-li o horní či spodní stranu desky.  (Desky někdy bývají hodně symetrické, takže na většině jejich plochy není snadné z motivu na první pohled poznat, má-li být vrstva při výrobě zrcadlena, a pokud ano, podle které osy.)

cerny napsal:

2. Myslím, že je potřeba sloučit vrstvy pro potisk 0+2 a 13+15. Nebo si s tím ve výrobě poradí?

Ano, dle toho, jak máte udělané knihovny, budete asi chtít do potisku desky sloučit reference a buď vnitřní, nebo vnější obrysy součástek.  (Samozřejmě zpravidla nechcete, aby Vám potisk šel přes odmaskovanou měď.)  Toho dosáhnete tím, že při generování obě vrstvy, které mají být sloučeny, povolíte (tím, že v menu Files / Artwork / Sides & Extensions obě nastavíte jako Side B, příp. obě jako Side A) a oběma nastavíte stejnou příponu.

cerny napsal:

3. Obrys desky pro frézování by asi měl být v samostatné vrstvě. Doposud jsem ho měl jen v jedné nebo dvou vrstvách, které byly součástí potisku. Nemělo by se pro frézování generovat spíše nějaké .dxf nebo je ten gerber O.K.?

Předat vrstvu s obrysem desky je standardní a – není-li deska obdélníková – asi též nezbytné.  Pokud deska navíc obsahuje vyfrézované otvory, pokládám za vhodné ujistit se (minimálně v prohlížeči, který má na svých stránkách), že jej tam výrobce opravdu vidí.  (Naopak se vůbec nehodí mít obrys desky na jiné vrstvě či vrstvách, zejména vodivých.  Zbytky odfrézovaného či přestřiženého proužku mědi mohou dělat leda potíže.)  Obrysem desky se rozumí střed čáry, kterou je kreslen.  (Tedy alespoň doufám; někdy jej kreslím čarou co nejtenčí, třeba 0,02 mm, abych minimalizoval následky případného nedorozumění.)

Pokud vím, pro obrys desky se u všech výrobců užívá Gerber.  (Například konfigurační soubor uvedený zde předpokládá, že obrys máte na vrstvě 7.)  Jiný formát by výrobci nejspíše působil potíže, ač asi ne nepřekonatelné.  (Ale frézujete-li si desku ve vlastní firmě, můžete si její obrys vygenerovat i přímo v G-kódu; tehdy ovšem musíte vzít v úvahu průměr nástroje.)

Potřebujete-li něco na desce frézovat ještě před prokovením (např. pro nějaký plochý vývod, třeba baterie), je nutno k tomu mít další samostatnou vrstvu.  Řekl bych, že zde bude nezbytné se s technologem domluvit vždy.

cerny napsal:

4. Extenze souborů odpovídají číslování vrstev ve Formice. Je z toho pro výrobu jasné, která vrstva je která nebo je lépe je nějak přejmenovat (třeba bottom_silk, bottom_mask, bottom_Cu atd.)?

Z číslování vrstev to příliš jasné nebude.  (Navíc Vaše již historická verze 4.30 měla jen 16 vrstev, a proto užívá jiná čísla.)  Při generování výstupů můžete zadat jiné přípony (v aktuální verzi až 15 znaků dlouhé; krom toho mohou obsahovat více teček) dle doporučení výrobce.  Nezískáte-li od něj žádné, hodí se třeba ty přípony, které navrhujete výše.

(Kupříkladu Pragoboard bez problémů rozpozná přípony užité v odkazovaných konfiguračních souborech.)

cerny napsal:

5. Když se generuje soubor pro vrtačku Excellon, je potřeba pomocí Pad Tools přiřadit otvorům průměry vrtáků. Automaticky z definice padů to asi nejde. Co když některý potřebný průměr chybí?

Výstupní generátor je řešen tak, že na jmenovité průměry otvorů v padech namapuje nástroje popsané v samotném generátoru nebo v jeho konfiguračním souboru.  (Tolerance je specifikována v parametrech Files / NC Drill / Options / + Tolerance (µm) a ... / + Tolerance (µm).)

Kdysi mohla jít čísla nástrojů jen po T99 (a návrhové systémy včetně F. Mravence a Formiky generovaly děrnou pásku, která se vkládala přímo do vrtačky).  Konfigurační soubor vrtačky musel obsahovat jen průměry, které měl výrobce k disposici pod dohodnutými T-kódy, a těch popřípadě mohlo být nanejvýš tolik, kolik vrtačka fyzicky měla zásobníků či vřeten (např. šest).  V důsledcích to znamenalo, že návrh desky se musel přizpůsobit možnostem vrtačky.  To však je minulost, vzdálená vlastně již desítky let.

Dnes se užívají virtuální nástroje, jejichž číslování může jít snad až k T9999.  Současná verze generátoru Excellon.f4d v sobě obsahuje tabulku virtuálních nástrojů, které až do průměru 5,0 mm jdou po půl desetině mm a od něj výše po desetině.  Při toleranci nastavené na ±50 µm se tak každý (rozumný) jmenovitý průměr namapuje na nějaký vrták.  (Protože omezení na 99 nástrojů padlo, T-kódy také mohou svým číslem vyjadřovat průměr otvoru, např. T125 má dle konfiguračního souboru 1,25 mm.  Pomáhá to čitelnosti vygenerovaného souboru pro vrtačku, podstatné to ale není.)

8

(1 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Předchozí příspěvek se týká jen výroby neosazené desky.  JLCPCB ji také může (příp. i jen částečně) osadit.  K tomu pochopitelně potřebuje další údaje; ty jsou obsaženy v .csv souboru, který můžete z programu Layout vygenerovat příkazem Files / Partlist.  Tento výrobce však vyžaduje poněkud jiný formát tabulek a jejich rozdělení do dvou či více souborů: BOM (rozpiska materiálu) a CPL (souřadnice pouzder), a to samostatně pro horní a dolní stranu desky.  K jejich vytvoření se lépe hodí .csv soubor, který generuje speciální knihovna Partlist.dll.  Z něj pak už stačí vykopírovat příslušné bloky a předat je jako samostatné soubory. 

Pro vzorovou desku výše je zde na ukázku ke stažení příklad takovýchto souborů:
ovl_vent_top_bom.csv
ovl_vent_top_cpl.csv
Jejich uploadováním (na další stránku výrobce) po výše uvedeném zipu můžete získat např. takovýto náhled (nezmenšený zde):

https://www.formica.cz/galerie/ovl_vent.png

V realitě to samozřejmě je o něco složitější: 

• Počátek relativních souřadnic nutno nastavit v souladu s offsetem desky (parametr Files / Artwork / Transformations / Side B Offset X/Y); pro hodnoty ve vystaveném konfiguračním souboru to je 20 mm vlevo a 20 mm dolů od levého dolního rohu desky (resp. od nejlevějšího a nejdolejšího objektu v celé pracovní ploše, pokud obrys desky cokoliv těmito směry přesahuje).

• U některých součástek (typicky to bývají kupříkladu pouzdra SOT23) je třeba v CPL souboru ručně opravit jejich orientaci (k čemuž se právě hodí náhled získaný o jednu iteraci dříve).

• Součástky, které software výrobce neidentifikoval, nutno v jeho aplikaci vybrat interaktivně.

• Také se na desce mohou hodit montážní (lícovací) otvory dle specifikace výrobce: https://jlcpcb.com/help/article/47-How- … mbly-order

9

(1 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Protože se z různých stran setkávám s výrobou desek v JLCPB, připravil jsem pro ni konfigurační soubory a vystavil je zde: RS274X.jlcpcb.zip.  (Jsou určeny pro build Layoutu 1147 a novější.)

Konfigurační soubory fotoplotteru a vrtačky (ve formátech Gerber RS-274X a Excellon) nastavují výrobcem doporučené přípony souborů pro čtyřvrstvou desku (s vnitřními vrstvami 10 a 13).  Deska, pro niž je užijete, by měla mít svůj obrys zakreslen ve vrstvě 7 (a naopak by jej ovšem neměla mít na vrstvách mědi.)  Nepotřebné vrstvy (např. vnitřní, a/nebo vrstvu dolního potisku) můžete zakázat při jejich generování, anebo je prostě nedávat do zip archivu, který budete uploadovat k výrobci.  (Přípony jsou zřejmé z konfiguračního souboru uvedeného níže.)

{Formica Layout Configuration File for RS274X.f4d} 
{Program Version 4.42 P114.1185} 
{PCB File Name "Papago_MB_XPICO_MSP.PCB"} 

Setup (
    "RS274X" 
    1000 1000 1    {Driver Units per mm} 
    0 0 800 600    {Driver Limits (mm)} 
    1 1 0 0    {Scale 100.00%, Rotation = Off, Mirroring = Off} 
    20 20 2 20 20 0 
    0 500 0 1 0 5 -5 3 3 0 0 1 1 2000 
) 
Layers (
    0 0 ".GBO"    {Layer  0 = Rejected} 
    2 0 ".GBO"    {Layer  1 = Side B} 
    2 0 ".GBO"    {Layer  2 = Side B} 
    0 0 ".L3"    {Layer  3 = Rejected} 
    0 0 ".GKO"    {Layer  4 = Rejected} 
    0 0 ".L5"    {Layer  5 = Rejected} 
    0 0 ".L6"    {Layer  6 = Rejected} 
    2 0 ".GKO"    {Layer  7 = Side B} 
    2 0 ".GBS"    {Layer  8 = Side B} 
    2 0 ".GBL"    {Layer  9 = Side B} 
    2 0 ".G3L"    {Layer 10 = Side B} 
    0 0 ".L11"    {Layer 11 = Rejected} 
    0 0 ".L12"    {Layer 12 = Rejected} 
    2 0 ".G2L"    {Layer 13 = Side B} 
    2 0 ".GTL"    {Layer 14 = Side B} 
    2 0 ".GTS"    {Layer 15 = Side B} 
    0 0 ".L16"    {Layer 16 = Rejected} 
    0 0 ".L17"    {Layer 17 = Rejected} 
    0 0 ".L18"    {Layer 18 = Rejected} 
    0 0 ".L19"    {Layer 19 = Rejected} 
    0 0 ".L20"    {Layer 20 = Rejected} 
    2 0 ".GTO"    {Layer 21 = Side B} 
    2 0 ".GTO"    {Layer 22 = Side B} 
    0 0 ".GTO"    {Layer 23 = Rejected} 
)

Zde je ukázkový zip se soubory potřebnými pro výrobu malé jednoduché dvouvrstvé desky: ovl_vent.zip.  Mohu jedině doporučit, abyste jej před generováním svých vlastních souborů pokusně uploadovali a prohlédli si, jak vzorová deska vypadá v prohlížečích výrobce.

10

(2 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Dobrý den, obrázek nevidím, proto se pokusím jen odhadnout, oč šlo:

Příkaz Netlist / Compare hledá cosi, co by se dalo nazvat logické zkraty:  Desku jste zapojil jinak, než dle importovaného netlistu.

Vedle nich si ovšem můžete vyrobit ještě fyzické zkraty:  Na desce máte prvky různých netů tak blízko od sebe, že zasáhnou jeden do druhého, anebo se – jak píšete – dokonce zkříží.  Takové situace systém chápe ne jako logický zkrat, nýbrž jako porušení izolační vzdálenosti.  Můžete je pohodlně najít např. příkazem Dimensions / Check Violations / All Layers.

Přejete-li si, můžete mi také desku se zkratem poslat (případně i obrázek ke zveřejnění).

Verze 4.41 nyní má nejnovější build zde: Layout-441-p111-1179.zip

Změny opět popsány v souboru Layout-změny-441.pdf; nejnápadnější asi jsou nové režimy Edit Comp. Attributes a Edit Text / Pin Number.

Pro úplnost zde ještě zpětně uvedu doposud poměrně užívaný build 1159 z 28. dubna 2022: Layout-441-p111-1159.zip.

Budete-li s ním užívat své konfigurační soubory starší než z buildu 1147 a případně stará uživatelská makra, bude třeba je ručně opravit odkazovaným postupem.

Vedle „oficiální“ verze Formica 4.40, kterou systematicky popisují stránky www.formica.cz ve své dosavadní podobě, již řadu let existují a jsou rutinně užívány novější verze editoru plošných spojů, k dnešnímu dni zejména 4.41 a 4.42.

Jejich základním rozdílem oproti verzi 4.40 je rozlišení zjemněné na 0,1 mikrometru.  Z toho důvodu nemohla být zachována zpětná přenositelnost jejich *.pcb souborů do verze 4.40 (a neexistuje ani možnost vyexportovat soubory v původním rozlišení).  Krom toho jsou ve verzi 4.41 samozřejmě desítky a vlastně již stovky dalších změn; zde je jen několik z těch podstatnějších:

Rozlišení 100 nm, kreslicí plocha 2 × 2 m.
Výrazně rychlejší grafika s vykreslováním skrz bitmapy.
Uživatelské vlajky (User Flags), logické operace nad nimi.
Nová kriteria výběru prvků v menu (Select).
Nový režim Draw Bus pro kreslení sběrnic, další pro kreslení meandrů a plošných cívek.
Zarovnávání nápisů při jejich umísťování.
Možnost uložit a jediným příkazem vyvolávat až 10 „pohledů“ na desku (Views), popisujících kompletní nastavení grafiky.
Auto Dimming — možnost zobrazování jednotlivých vrstev nejen vypnout a zapnout, ale také „zešedivět“; toto lze přepínat i automaticky, dle změn aktivní vrstvy.
Rozšířené kapacity tabulek a seznamů.
Přepracované výstupy pro PDF, Gerber RS-274X a Excellon.
Automatické backupy, neomezená řada ručních backupů.

Ovládání programů však z hlediska uživatele zůstává téměř stejné.

Verze 4.41 nemá instalační sadu, ale je šířena v archivech, které mj. obsahují novější verze stejnojmenných souborů z verze 4.40.  Z nich programy Layout.exe, LayoutG.exe, LayoutF.exe a LayoutD.exe po řadě odpovídají prvním čtyřem podobám zmíněným zde.  Layout7.exe je obdobou programu Layout.exe pro Windows7 a starší.

Pouze programy Layout.exe a Layout7.exe vyžadují ke svému spuštění hardwarový klíč, jeho drivery a v klíči licenční certifikát pro verze vyšší než 4.40.  I bez takovéhoto certifikátu však pracují alespoň s omezením na 60 součástek a 200 vývodů (tedy volnějším, než má LayoutF.exe).  (Klíč ovšem nesmí být příliš starodávný.)

Starší zmínky o změnách v novějších buildech jsou ve fóru porůznu rozptýleny.  Pro lepší přehled bude toto vlákno postupně uvádět jednotlivé buildy, s případnými odkazy do dalších vláken.  Budete-li k některému z nich mít jakékoliv dotazy či připomínky, prosím napište je do samostatných vláken (zatímco toto zůstane zamčené, právě v zájmu přehlednosti).

Změny v jednotlivých buildech jsou detailněji zdokumentovány v souboru Layout-změny-441.pdf (jehož obsah odpovídá vždy souboru Layout-změny.pdf v archivu nejnovějšího buildu).

Dobrý den,

HASP (Sentinel HL) je hardwarový klíč pro Formicu, ten asi skutečně nelze najít.  Zdá se, že se Vám však nainstaloval alespoň prohlížeč SchemaV.exe...

15

(36 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

To je tak správně, firma Atlas dodala klíč jako takový, bez licenčního certifikátu (viz též https://www.formica.cz/download5.html ).  Ten Vám mohu vystavit a zaslat, jakmile vykorespondujeme číslo původní licence, případně vztah k ní.

I bez licence teď Formica již pracuje s omezením na 60 součástek a 200 vývodů.

16

(36 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Dobrý den,

zkuste prosím nahradit programy Layout.exe a Schema.exe stejnojmennými z archivu http://www.formica.cz/files/Formica440P … 50052).zip (viz též https://www.formica.cz/forum/viewtopic. … 1643#p1643 ).

17

(36 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Dobrý den, tohle pro mne bohužel (nebo naštěstí?) není známá situace, na kterou bych mohl odpovědět nějakým vyzkoušeným postupem.

Prosím zkuste ještě spustit programy Layout.exe , příp. Layout7.exe z archivu https://www.formica.cz/files/Layout-441-p111-1159.zip , jinak ale řešení asi stejně bude muset počkat na pana Vidmana z firmy Atlas, která klíče dováží.

Formica 4.2, což byla poslední verze pro MS-DOS, před více než 20 lety mívala svoji demonstrační disketu, a na ní mj. animované demonstrace editorů schematu i plošného spoje.  Jako video si první z nich můžete stáhnout a prohlédnout zde: scheme42demo.avi.  (Soubor má asi 236 MB; k jeho přehrání může být užit např. velmi rozšířený VLC.)

Animovaná demonstrace ukazuje možnosti editoru na příkladu kreslení schematu s mikrokontrolérem a třímístným displayem.  Navazující návrh desky si můžete prohlédnout zde.  Principy ovládání programu zůstávají platné i dnes, v jeho současných verzích.

Formica 4.2, což byla poslední verze pro MS-DOS, před více než 20 lety mívala svoji demonstrační disketu, a na ní mj. animované demonstrace editorů schematu i plošného spoje.  Jako video si druhou z nich můžete stáhnout a prohlédnout zde: layout42demo.avi.  (Protože se naprogramované pauzy pod emulátorem DOSBox zrychlily, což se projeví hlavnì na čitelnosti komentářových okének, demonstrace ve videu bìží jen 6'20''; i tak má soubor asi 77 MB.  K jeho přehrání může být užit např. velmi rozšířený VLC.)

Animovaná demonstrace ukazuje kompletní návrh jednoduché desky s mikrokontrolérem a třímístným displayem, návrh jejíhož schematu si můžete prohlédnout zde.  Principy návrhu i ovládání programu jsou platné i dnes, v jeho současných verzích.

A ještě drobnost, máte-li vlastní makra z buildů starších než 4.41.111.1147, v jejich souborech je všude třeba <Alt-L> <d> nahradit  <Alt-L> <l>, např. takto:

(...)
    <Shift-Alt-8> "rastr 0,127 mm"  (
        <Alt-O> <g> <c> <0> <.> <1>
        <2> <7> <Enter> <Ctrl-Home>)
    <Ctrl-A> "strana spojů"  (
        <Alt-L> <l> <a>)
    <Ctrl-B> "str. součástek"  (
        <Alt-L> <l> <b>)
    <Ctrl-C> "kopíruj okénko"  (
        <Alt-E> <w> <c>)
(...)

(Tím se jen ošetřuje přejmenování Default Layer na Active Layer v systému menu, což vedlo ke změně shortcutů.)  Aktuální buildy (kupříkladu dnes je to https://www.formica.cz/files/Layout-441-p111-1159.zip) samozřejmě ve standardních makrech (Layout.mac) úpravu obsahují; tento příspěvek se týká jen případů, kdy jste si makra sami upravili a uložili.

Dobrý den, asi je vhodné ještě zpětně upozornit na možnost jednoduché úpravy konfiguračních souborů (.f4c) ze starších buildů Layoutu, než je 1147, jinak se při jejich čtení těmi novějšími objevuje chyba.  (Tím ošetříte důsledky doplnění dvou nových parametrů, Files / Artwork / Options / Fine Font Threshold a Files / NC Drill / Options / Scope.)

(1) Do konfiguračních souborů všech artworkových generátorů je třeba doplnit práh jemných fontů např. 2000 (vyznačeno červeně):

{Formica Layout Configuration File for PDF_Plus.f4d}
{Program Version 4.41 P109.1145}
{PCB File Name "TRP.pcb"}

Setup (
    "PDF_Plus"
    1000 1000 1    {Driver Units per mm}
    0 0 490 350    {Driver Limits (mm)}
    1 1 0 0    {Scale 100.00%, Rotation = Off, Mirroring = Off}
    20 20 2 20 20 0
    0 500 0 1 0 5 -5 3 3 1 100 1 1 2000
   
    18    {Layer 0  = Dark Orchid}
(...)


(2) Podobně, do všech vrtačkových doplnit např. jedničku (Scope):

{Formica Layout Configuration File for Excellon.f4d}
{Program Version 4.41 P109.1145}
{PCB File Name "TRP.pcb"}

Setup (
    "Excellon"
    100 100 1    {Driver Units per mm}
    0 0 800 600    {Driver Limits (mm)}
    1 1 0 0    {Scale 100.00%, Rotation = Off, Mirroring = Off}
    20 20
    1 500 1 0 5 -5
   
    2    {Excellon Format = Extended  +  Table}
    5    {Number of Digits = 5}
(...)


(Jde o běžné, nijak neformátované textové soubory, k jejich editaci se hodí např. notepad.exe.)

Dobrý den, dovolím si nakopírovat sem odpověď pana Vidmana z firmy Atlas, která je dovozcem klíčů:

U RTE instalátorů došlo u posledních verzí (8.2x a 8.3x) ke změně – v defaultním nastavení se již nenainstalují drivery potřebné pro běh starší verze ochrany HASP4.
To se dá vyřešit pouze použitím command-line instalátoru HASPDINST.EXE s přepínači -i -ld (install, legacy drivers).

Další možnost je použít verzi 8.15, kde jsou ještě všechny komponenty instalovány automaticky.
Tuto verzi máme na našem webu: https://www.atlasltd.cz/dmt/ke-stazeni/ovladace/

S pozdravem

Vojtěch Vidman
ATLAS, s.r.o.
Na Křivce 50
101 00 Praha 10
Česká Republika
+420 602387561
v.vidman@atlasltd.cz

23

(2 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Dovoluji si upozornit, že pro Layout verze 4.41 a novější byl program Logo.exe letos aktualizován (viz https://www.formica.cz/logo.html), takže již není nutno jeho výstup nejprve otevřít Layoutem verze 4.40 a pak z něj uložit.

Podobných dialogů již nyní je v menu Select více:

                Select / ... / Lines / Narrow
                Select / ... / Lines / Short
                Select / ... / Arcs / Narrow
                Select / ... / Arcs / Short
                Select / ... / Arcs / Small                         (nově od buildu 1155)
                Select / ... / Lines & Arcs / Narrow
                Select / ... / Lines & Arcs / Short
                Select / ... / Text / Narrow Line
                Select / ... / Text / One Size
                Select / ... / Text / Small

Všechny tyto příkazy vedou k nějakému dialogu, v němž lze do vstupní řádky zadat (maximální) rozměr.  Možná by jednodušším řešením, než do programu přidávat další ovládací prvky, bylo rozšířit syntax té vstupní řádky, například takto (kde A a B jsou vždy nějaké hodnoty rozměru):

                A                            stejně jako doposud, tedy <=A       
                <A                          vybere vše menší než A       
                <=A                        vybere vše menší než nebo rovné A (tj. jako dosud)
                =A                          vybere vše rovné A
                ==A                        totéž jako předchozí, se zápisem ve stylu jazyka C
                <>A                        vybere vše odlišné od A
                !=A                         totéž jako předchozí, se zápisem ve stylu jazyka C
                >=A                        vybere vše větší než nebo rovné A
                >A                          vybere vše větší než A
                A:B                         vybere vše v uzavřeném intervalu od A do B (tj. včetně těchto krajních hodnot)

Než se případně pustím do toho, abych to takto naprogramoval, uvítám komentáře dalších uživatelů.

—  —  —

Jinak pro úplnost poznamenávám, že výběr oblouků dle poloměru je de facto možný i s dřívějšími verzemi, Select / ... / Arcs / Short totiž posuzuje oblouky dle vzdálenosti jejich koncových bodů.  Chceme-li označit kvadrantové oblouky menší než R, lze tedy tomuto příkazu zadat mez 1,4142 × R.  (A zaokrouhlovat nahoru, takže pro oblouky do poloměru 1 mm včetně by bylo třeba zadat 1,4143, aby odmocnina dvou byla právě o nejmenší možný kousek pod tímto číslem.)

Animovaná demonstrace, kterou před skoro 30 lety míval F. Mravenec 3.50, běží pochopitelně i dnes, jenže na dnešních počítačích vyžaduje prostředí, jako je např. DOSBox.  To ale také umí z běhu programu ukládat video, a v něm lze přeskakovat dopředu i vracet se zpět.  Pro případné zájemce jsem animovanou demonstraci jako video uložil zde: fm350demo.avi.  (Pozor, soubor je velký 187 MB.)  K jeho přehrání může být užit např. velmi rozšířený VLC.

Pro ilustraci několik screenshotů:

https://www.formica.cz/files/forum/fm350-vlcsnap-1.png    https://www.formica.cz/files/forum/fm350-vlcsnap-2.png   

https://www.formica.cz/files/forum/fm350-vlcsnap-3.png    https://www.formica.cz/files/forum/fm350-vlcsnap-4.png   

https://www.formica.cz/files/forum/fm350-vlcsnap-5.png