1

Téma: Pad Tools

Dobry den,

prave me napadla takova drobnost, ktera nevim, jestli nahodou v systemu jiz neni, ale me se jeste neodkryla, a nebo by byla uzitecna pro jine uzivatele.

Kdyz generuji podklady pro vyrobu, musim do protokolu pro vyrobce uvadet pocty der pro dany rozmer vrtaku. Pak take uvadim soucet vsech otvoru pro kontrolu mou i vyrobcovu. V soucasnosti to delam tak, ze v tabulce Files / NC Drill / Pad Tools vyzobavam vsechny radky, ktere patri padum s vrtanim (pricemz na vice radcich se muze vyskytnout tentyz rozmer vrtani), prepisuju do xls dokumentu, kde se mi sam pocita celkovy pocet otvoru. Nakonec jeste vezmu kalkulacku, a tabulku projizdim znovu a scitam celk.pocet otvoru, ktery pak musi sedet se souctem v excelu.

Napada mne tedy nekolik veci, co by z meho poheldu byly prinosne:
- zobrazit tabulku, kde uvidim rozmer vrtaku a k nemu pocet der daneho rozmeru
- celkovy soucet vrtanych padu


Je to vec, ktera by byla uzitecna, ale zaroven, pokud by to znamenalo prilis prace, nebo by byla uzitecna jen me, pak to snad nema cenu resit.

2

Re: Pad Tools

Dobrý den, takováto možnost ve Formice existuje již po řadu let -- skoro bych řekl, že od nepaměti, alespoň pokud jde o moji chabou pamě.

Počty vrtáků jednotlivých typů lze přidat jako excellonský komentář přímo na  konec vrtacího souboru -- prosím vyzkoušejte si parametr Files | NC Drill | Driver Parameters | Excellon Format = Extended + Table.  Kupodivu je tam uváděn i celkový součet.

Konec souboru pak typicky vypadá nějak takhle:

X024445Y038034
X024445Y035494
T130
X031303Y038669
X054163Y038669
T320
X069657Y023175
X023175Y023175
X023175Y065593
T0
M30
M47     TOOL STATISTICS:
M47     =======================
M47     Tool   Count   Diameter
M47     -----------------------
M47     T40       67    0.40 mm
M47     T80       54    0.80 mm
M47     T100      36    1.00 mm
M47     T130       2    1.30 mm
M47     T320       3    3.20 mm
M47     -----------------------
M47     Total    162

V širším kontextu mne dotaz vrací k úvahám, zda by po těch letech nebylo vhodné změnit defaultní nastavení driverů, excellonský např. právě v hodnotě tohoto parametru nebo v defaultní tabulce nástrojů -- dnes se běžně užívají virtuální, odstupňované po 0,05 nebo 0,1 mm.  To vše sice může být (a v tomto případě též je) v konfiguračním souboru,  zkušenosti však ukazují, že chvíli trvá, než po něm uživatel sáhne. 

Podobně by asi šlo zamezit části možných nedorozumění, kdyby se drivery nejmenovaly RS274X.dll a Gerber.dll, nýbrž (se stejnými funkcemi) Gerber.dll a RS274D.dll.

3

Re: Pad Tools

Tento zpusob ovsem znamena, ze musim vzit soubor s vrtanim, otevrit ho, prepsat z nej do protokolu tyto informace, a pokud se vyrobci desek (a mame jich vice) nebude libit tento ocasek na konci souboru, pak to jeste z toho souboru mazat. Nebylo by opravdu lepsi jeste tyto informace (kdyz uz jsou tedy k dispozici pro tento driver) znovu zobrazit v te tabulce Pad Tools nebo jine? Takto je to pro me (alespon subjektivne) vic prace, nez stisknout na klavesnici tlacitko kalkulacky, oci drzet na tabulce a rukou rychle naklapat cisla..

4

Re: Pad Tools

Dobrý den, neříkám, že je to zcela elegantní, ale lze použít tento postup:
1. Zobrazit tabulku nástrojů (Files/NC Drill/Pad Tools), kde jsou počty použití.
2. Zde stisknout Ctrl+Ins pro kopii txt tvaru do schránky nebo Ctrl+Alt+W pro zápis do txt souboru.
3. Tento výsledek vložit do Excellu (lze i přes tu schránku), Excell přenese počty uvedené v závorkách jako záporná čísla.
4. Vybrat sloupec s počty a nahradit - (mínus) za + (plus) (??pravy/Nahradit)
5. Kontrolu počtu děr provádím v Layoutu Select/Pads/Drilled.
6. V menu info pak vidím počet vybraných Pads+Vias, tj. všechny vrtané otvory.
Tak si můžete vybrat mezi opisováním a tímto postupem ;-)

5

Re: Pad Tools

:o)) dekuji za moznost, ovsem i zde se spis uplatni jednodussi:

1. pustit kalkulacku
2. klapat

6

Re: Pad Tools

Tomáš Och napsal:

(...) pokud se vyrobci desek (a mame jich vice) nebude libit tento ocasek na konci souboru (...)

To mi připadá spíše jen jako teoretická možnost.  Kdyby se komentářové makro M47 dostalo až k vrtačce, dle dokumentace Ecellonu by se tam mělo zobrazit na panelu (a tím snad děsit obsluhu vrtačky).  V realitě však datové soubory u výrobců desek procházejí nějakým technologickým softwarem, a ten asi makra prostě odfiltruje jakožto jednořádkové komentáře.  Kdyby měl konkrétní výrobce výhrady, ze systémového hlediska by nejčistší bylo dohodnout s ním, jak má komentář v souboru vypadat, a podle toho upravit dll driver vrtačky (což pro vás na požádání udělám).

Tomáš Och napsal:

(...) tyto informace (kdyz uz jsou tedy k dispozici pro tento driver) znovu zobrazit v te tabulce Pad Tools (...)

Přímo do tabulky Pad Tools by se to moc nehodilo z toho důvodu, že ta je tříděna podle logických typů padů, které však mohou sdílet stejný nástroj.  Proto bych musel přidat nějakou novou tabulku, tříděnou naopak dle nástrojů.

7

Re: Pad Tools

Jak rikam, pokud by to bylo prilis prace s malym uzitkem, tak to nedelejte, to je jasne.
Dobra, zkusim tedy zatim to generovani souhrnu ve vrtacce, uvidime jak to bude pouzitelne.