1 Naposledy upravil: Tomáš Och (2009-10-23 16:00:41)

Téma: Tip - Kdyz je potreba zprehlednit schema

Jsou situace, kdy je vhodne pro vetsi prehlednost umistit napajeci piny integrovanych obvodu jinam (koncentrovat napajeci casti celeho schematu samostatne na jinem listu apod.), nez samotne funkcni piny obvodu - vyhody vidim zejmena v situacich, kdy vyrobce v datasheetu doporucuje presne hodnoty a pocty blokovacich a vyrovnavacich kondenzatoru, takze muzete na jednom listu obsypat vsechny tyto napajeci casti obvodu potrebnymi kondenzatory, ktere by se jinak pletly v samotnem hlavnim propojeni soucastek, a mnohdy by neumerne zvetsovaly mezeru mezi obvody. Dalsi vyhoda je i v tom, ze mate napajeni resene na jednom miste a mate celkovy prehled o tom, ktery obvod napajite jakym napetim a ktere casti jsou vuci sobe galvanicky oddeleny.

Inspirovaly mne knihovny v Eagle, ktery ma zejmena velke obvody vytvorene jako vicesekcni soucastky, tedy, ze jedna soucastka je ve schematu tvorena nekolika castmi, ktere lze nezavisle na sobe presouvat a mazat. Takoveto provedeni umi vytvorit i Formica. Jen dosud to bylo vyuzivano predevsim pro takove soucastky, jako je napriklad 74xx00, kde mame 4 na sobe nezavisla hradla, ktera muzeme ve schematu nezavisle na sobe umistit do ruznych koutu vykresu. A pro jine vyuziti tato funkce koncipovana nebyla.

Je tu ale jeden hacek. Program sice sam pri umistovani jednotlivych hradel do vykresu postupne vlozi vsechny ctyri casti celeho brouka, ale predpoklada, ze vsechny tyto casti jsou shodne, meni se jen cislovani vyvodu. Pokud bychom si tedy chteli dodelat do 74xx00 jeste samostatne napajeci sekci, museli bychom
   - vytvorit novou definici vzhledu soucastky,
   - pocet sekci zvysit na 5 (4x hradlo + napajeci cast),
   - pro nove vzniklou sekci nadefinovat cisla u vsech pinu pouze pro ty, ktere jsou napajeci, a jsou umistene v posledni sekci.
Jenze pokud takto vytvorenou soucastku ulozime a zacneme umistovat, vlozi se do vykresu 4 hradla s viditelnymi piny, a pata vlozena sekce taktez s hradlem, ale bez vyobrazenych pinu (protoze ty sme pro tuto sekci zamerne nenadefinovali). Abychom patou sekci videli jako tu napajeci, musime po vlozeni pate sekce jeste rucne zmenit typ definice na tu napajeci. Program bohuzel neumi samostatne na tuto definici prepnout.

2 Naposledy upravil: Tomáš Och (2009-10-23 16:10:30)

Re: Tip - Kdyz je potreba zprehlednit schema

Poznamka pro pana Krivku: toto jsme nedavno resili, rikal ste,ze se pokusite to udelat tak, aby se to prepinalo samostatne alespon v nejake omezene mire. Nevim ted, jak ste to presne zamyslel resit, nicmene napadlo mne, jak by to slo resit:

- provizorne bez zmeny formatu zapisu soucastky do souboru:
   - v nazvech definic by se hlidal napriklad klicovy znak nebo text.retezec, nebo oboje (napr. "&PWR") - v pripade, ze by se u soucastek s vice jak jednou sekci takto pojmenovana definice objevila, pri vkladani by se vlozila nejprve prave nastavena definice o jednu mene-krat, nez kolik je celkem sekci (tedy mame-li nastaven pocet 5ti sekci, vlozi se 4x prave nastavena), a ta posledni sekce by se automaticky vlozila prepnuta na definici obsahujici v nazvu klicove znaky.
   - za uvahu stoji take to, jestli by se nemela vlozit nejprve prave definice s napajenim, kterou potrebujeme vzdy

- pri rozsireni parametru soucastky v souboru:
   - v menu Edit Component, nebo lepe v editaci komponenty by vznikl prepinac, povolujici zmenit definici u posledni (resp.prvni, viz vyse) sekce na tu, kterou bych urcil ze seznamu existujicich definic.

3

Re: Tip - Kdyz je potreba zprehlednit schema

Možná bych popis pana Ocha měl trošku upřesnit: V programu ve skutečnosti není nikde použit předpoklad, že všechny sekce součástky jsou shodné až na čísla vývodů. Program jen při pokládání nabídne první z možných grafických podob součástky, protože nemůže předvídat požadavek uživatele.

Naše knihovny obsahují řadu předloh připravených právě pro to, že uživatel použije pro různé sekce různé obrázky. Např. LM4136CM obsahuje 4 sekce, z nichž jen jednu stačí zakreslit jako napájenou, pro ostatní je možno (podle uvážení konstruktéra) využít alternativní podobu.

Dokonce nestojí nic v cestě ani tomu, když jednotlivé sekce součástky jsou konstrukčně různé. Viz příklad relé obšírně rozebíraný ve vláknu www.formica.cz/forum/viewtopic.php?id=174.

Nové chování editoru, které se tam také zmiňuje, spočívá v tom, že přeskočí v seznamu možných podob ty z nich, které pro právě pokládanou sekci neobsahují žádné zobrazitelné vývody, a nabídne první z těch, kde nějaké vývody zobrazit může (není ovšem nijak zajištěno, že to je ta požadovaná).