1

Téma: Zmena vybraých padov

Dobrý den.

Obraciam sa na vás týmto s prosbou o radu.Vlastním malý systém formika. Neviem alebo ako sa vraví nemôžem príst na jeden úkon. Preštudoval som si aj literatúru no akosi mi to nejde. V čom mám problém. Potrebujem napríklad na už navrhnutej doske zvečši pájecí body. No problem cez dimension atd.. pre celú dosku. Ale často sa mi stáva že potrebujem zvečšit alebo zmenšit pájecí body iba na nejakej skupine bodov. Samozrejme dá sa to aj po jednom. Ale je to pracnejšie. Nedá sa nejakým spôsobom označit celá skupina bodov a previest ich editáciu? Ïakujem za rady.

2

Re: Zmena vybraých padov

Dobrý den, úloha se skutečně dělí na dvě jednoduché podúlohy:  Jak označit ty správné pady a jak jim vnutit nové rozměry.  (Je to ostatně důsledkem oddělení operandů od operátorů -- blíže zde: http://www.formica.cz/principy.html#210).

  1) Nejprve musíte nějak označit všechny pájecí body, kterým si přejete dát novou velikost.  Podle situace se k tomu nabízí řada postupů, např. můžete označovat celé součástky (stačí na ně ukázat a stisknout klávesu *), čímž označíte i všechny jejich pady; můžete zkontrolovat isolační vzdálenosti, což také označí ty pady, které by mohlo být vhodné zmenšit; můžete součástky označit dle nějakého kritéria pomocí menu Select | Select | ...; atd. -- všecny možnosti zde ani zdaleka nelze vyčerpat. 

  2a) Označeným pájecím bodům musíte vnutit nový logický typ pomocí příkazu Edit | Change | Pad Type (protože jiným postupem byste si změnil i rozměry těch pájecích bodů, které sice nejsou označené, ale mají stejný typ.

  2b) Pokud vhodný typ neexistuje, musíte si jej nadefinovat.  O tom jsem shodou okolností zrovna včera napsal trochu více zde: http://www.formica.cz/forum/viewtopic.php?id=171 .

  3) Je-li těch požadovaných nových velikostí padů více, pochopitelně musíte pro každou z nich kroky 1 a 2 provést jednotlivě.

Příklad změny rozměru padů najdete třeba v animovaném obrázku zde: http://www.formica.cz/principy.html#180 .  Zůstává-li snad něco nejasné, zkuste prosím problém upřesnit a/nebo mi pošlete desku, kterou upravujete.

3

Re: Zmena vybraých padov

Dakujem p.Horský .
Vaša rada je úplne plne vyčerpávajúca. Pochopil som to. A krásne to funguje.