1 Naposledy upravil: kolin (2009-03-19 10:57:39)

Téma: Spoj vedouci na PAD a na PIN soucastky, kterou posunuji

Uz me to uzira dlouhou dobu ale ted sem se nejak konecne primel to zminit:
Mam soucastku, kde mam krom cislovanych pinu i necislovane obycejne piny, nebo spoje kvuli chladici plose (napriklad obojetne pouzdro pro krystal v klasice i SMD, pouzdra vykonovych souc.), a spoj nevedu na pin ale na pad nebo spoj patrici predloze soucastky, pak pri posunu soucastkou (Edit | Pick and Drag) se spoj netahne spolu s tou soucastkou, jako kdyby vedl primo na pin, ale zustane lezet na svem miste. To je zamer, nebo chybka?
(urcite ani toto vlakno nijak nespecha, beru na vedomi ze jste v zahranici a resit vse budete po navratu)

2

Re: Spoj vedouci na PAD a na PIN soucastky, kterou posunuji

Děkuji za námět.  Když se podívám do kódu, zvedají se skutečně jen spoje vedoucí k pinům.  Tehdy před lety mne k takovémuto řešení asi vedly dvě představy:
  1)  Pájecí body, které nejsou piny, v součástkách slouží jako upevňovací či montážní otvory, k nimž by spoje stejně neměly vést.  Ve skutečnosti však je hezkým protipříkladem hned třeba pouzdro TO3 (jak jej máme v knihovně), kde ze dvou zcela stejných padů jeden pinem je, a druhý není.
  2)  Jakmile takto ošetřím všechny pady, neměl bych vlastně pro symetrii stejným způsobem ošetřit i všechny segmenty spojové čáry, jež mohou být prvkem součástky také?  Jenže to by zacházelo příliš daleko, protože tím bych vnesl zas jiné nesymetrie.

Na jejich základě jsem to (záměrně, abych odpověděl na Vaši otázku) řešil takhle.  Ale máte pravdu, že pro praxi zde bude zřejmě lepší mezi piny a pady vůbec nerozlišovat.  Zdá se, že jde o úpravu na pouhých dvou řádkách kódu (neobjeví-li se nikde nějaké vedlejší účinky).  Přidám ji nejprve do pokusné verze, jakmile zas budu nějakou rozesílat.