1

Téma: Pracovni oblast programu

Tato vec se tyka obou programu:
obcas bojuju s plochou, na kterou mohu umistit prvky v tom smyslu, ze nevidim, kde konci pracovni plocha. Bylo by mozne jinak vybarvovat plochu, ktera je sice videt, ale na niz nelze nic polozit? Napriklad ve schematiku svetle sedou, v Layoutu tmave sedou, apod. Ani by v testovaci verzi nemusela byt nejak volitelna, to lze dodelat nekdy pozdeji, pokud byste v tom videli nejake vetsi programovaci uskali..

2

Re: Pracovni oblast programu

Děkuji za námět; až bude chvilka, podívám se na to.  Mezitím byste si naopak mohl zkusit, zda byste požadovaného efektu nedosáhl i se současnou verzí pouhým zobrazením gridu (viz ukázka).

http://www.formica.cz/files/forum/boardmargin1.png

3

Re: Pracovni oblast programu

1) Jak toho zobrazeni dosahnu?
2) jako nouzove a hrube voditko to staci. Na presnu indikaci to ale moc neni. Pokud mi oblast bude koncit v polovine kroku mrizky, pak stejne neuvidim presny okraj....

4

Re: Pracovni oblast programu

kolin napsal:

1) Jak toho zobrazeni dosahnu?

Stačí pro příslušné měřítko povolit zobrazování gridu a pak pohnout tímto parametrem:

http://www.formica.cz/files/forum/boardmargin2.png

kolin napsal:

2) jako nouzove a hrube voditko to staci. Na presnu indikaci to ale moc neni. Pokud mi oblast bude koncit v polovine kroku mrizky, pak stejne neuvidim presny okraj....

Proč ne?  Přesné rozměry pracovní plochy jsou 32000 x 32000 vnitřních jednotek, tedy soudělné s většinou modulů gridu, které rozumně přicházejí v úvahu.

Napadá mne ještě, zda třeba opět neřešíme trochu jiný problém, než na jaký jste původně narazil.  Není vlastně potíž v tom, že pracovní plocha výše uvedených rozměrů Vám je malá? 

Před časem jeden uživatel zamýšlel vyrábět desky podstatně delší než 1 m, které se do standardní Formiky nevejdou.  Na jeho přání jsem tehdy odvodil verzi, která (s drobnými omezeními, např. nemožností ukládat v binárním formátu) dovolovala pracovat na ploše až 3,2 x 3,2 m.  Mezitím se ukázalo, že materiál (FR4) potřebných rozměrů zde nikdo nedodává, takže vývoj té zvětšené verze neměl další pokračování, ale někde bych ji zřejmě našel a možná dokázal i aktualizovat o nové vlastnosti.

5 Naposledy upravil: kolin (2008-11-11 16:48:37)

Re: Pracovni oblast programu

Jiste sam uznate, ze nelze uvazovat tak, ze vetsina rastru na to preci sedi, tak proc to neobejit a pomoct si postelovanim prahovych hodnot...
Take to samotne, ze jsem zavisly na urcitem nastaveni editoru a navic v pozici zacatecnika, ktery uz tak obcas nevi ktera bije... (i ja jsem napr.honem nevedel jak toho dosahnout)

Nene. Problem s mistem neresim. Musim si sice davat pozor, kdyz upravuju vetsi komponentu (nakres krabicky apod.) aby byla co nejvic ve stredu plochy, kdyby se nahodou stalo ze se zmeni referencni bod komponenty, ale jde skutecne o to, videt jasne hranice plochy.

6

Re: Pracovni oblast programu

Pořád si nejsem jistý, zda Vám rozumím správně.

kolin napsal:

(...) nelze uvazovat tak, ze vetsina rastru na to preci sedi, tak proc to neobejit a pomoct si postelovanim prahovych hodnot (...)

Pokud ale máte místa dost, můžete si snad ponechat nějakou rezervu, a pak je asi jedno, zda konci pracovní plochy odpovídají uzlové body rastru přesně či nikoliv.

kolin napsal:

(i ja jsem napr.honem nevedel jak toho dosahnout)

Z toho si prosím nic nedělejte, to já také ne; pouze jsem si po všech těch letech pamatoval, že nějak to možné bude, a zda je ten parametr třeba stáhnout nahoru nebo naopak dolů jsem si musel vyzkoušet.  Mimoto např. právě Vaše příspěvky v tomto fóru dokládají, že do systému vidíte docela hluboko.

7 Naposledy upravil: kolin (2008-11-12 09:51:26)

Re: Pracovni oblast programu

Petr Horský napsal:

Pořád si nejsem jistý, zda Vám rozumím správně.

Jde mi o jasne a trvale graficke zobrazeni hranice plochy, na ktere mohu mit umistene nejake prvky. Svym zpusobem vlastne mate pravdu, ze mi je plocha mala, ze jiste bych se nebranil jejimu zvetseni. Ale mala je mi jen z toho duvodu, ze nevidim poradne kam az muzu v momentu, kdy zacinam delat desku. Desku si zpravidla umistuji doprostred pole, abych mel po vsech stranach dostatek mista na pripadne ukladani pomyslnych bloku soucastek (napriklad si dam k sobe vsechny soucastky, ktere tvori zdroj, procesorovou cast, vstupy, atp. a hodim si je nekam do prostoru mimo desku. Tyto skupinky si rozmistim po obvodu desky do mist, kde by se asitak nejvice hodily.
Proste je to spis domnely pocit z male plochy, stejne, jako slepec-zacatecnik. On nema maly byt, ale neustale narazi do sten, protoze proste ty hranice nevidi.

Zde je nekolik vasich upravenych obrazku, jak si to asi predstavuji:

1. Situace, kdy nastaveny rastr neni nasobkem maximalni velikosti, a tak hranice konci mezi dvema body vykresleneho rastru
http://www.formica.cz/files/forum/boardmargin1edited.GIF

2. Situace, kdy nejvyssi bod vykresleneho rastru lezi na nejvyssim bodu pracovni plochy
http://www.formica.cz/files/forum/boardmargin1edited(2).GIF

8

Re: Pracovni oblast programu

No, dle mého názoru ty dva obrázky spíše ukazují, že nemáte-li enormní nedostatek místa na pracovní ploše, pro účely rozmísování součástek kolem desky byste mohl za okraj pracovní plochy docela pohodlně považovat poslední body zobrazeného gridu a (případný) několikamilimetrový okraj snadno obětovat.  Jiná věc ovšem je, že grid nemusí být zobrazován vždy.

http://www.formica.cz/files/forum/boardmargin3.png

Pro vybarvení nedostupné části okna by se myslím docela hodila (nastavitelná) barva Windows clAppWorkSpace.  Jak by to vypadalo, vidíte na obrázcích; prakticky vyzkoušet si to můžete s verzí www.formica.cz/files/Layout-p99-test9105.zip .  Upozorňuji však, že na rozdíl od obvyklých testovacích verzí uvnitř jsou některé moduly zdrojového textu zcela jiné (a pouze emulují dosavadní chování).

http://www.formica.cz/files/forum/boardmargin4.png

9

Re: Pracovni oblast programu

Petr Horský napsal:

... byste mohl za okraj pracovní plochy docela pohodlně považovat poslední body zobrazeného gridu a (případný) několikamilimetrový okraj snadno obětovat.  Jiná věc ovšem je, že grid nemusí být zobrazován vždy.

Ano, dalo by se to tak v podstate resit, chvili jsem uvazoval jestli by to nestacilo nakonec tak. Ale jak bylo jiz receno, neni to reseni, ktere bude fungovat vzdy, a take to neni reseni precizni, a jestlize tam ma byt v budoucnu trvale neco, co ma znazornovat hranice pole, melo by to byt neco, co nevypada provizorne..

Dekuji, dival jsem se na testovaci verzi a je to presne ono. Skvele to pomaha v orientaci v prostoru plochy. Dekuji.

jeste mala otazka, co jste myslel vetou "Upozorňuji však, že na rozdíl od obvyklých testovacích verzí uvnitř jsou některé moduly zdrojového textu zcela jiné (a pouze emulují dosavadní chování)."?

10

Re: Pracovni oblast programu

kolin napsal:

jeste mala otazka, co jste myslel vetou "Upozorňuji však, že na rozdíl od obvyklých testovacích verzí uvnitř jsou některé moduly zdrojového textu zcela jiné (a pouze emulují dosavadní chování)."?

Tentokrát jsem místo toho, abych vyráběl další testovací verzi, požadovanou změnu prostě přidal do vývojové verze, kterou jsem měl právě pod rukama.  V ní je několik tisíc řádků jiných -- mj. si tam ověřuji parser z nové verze systému, který se musí nějak vyrovnat s rozšířenou syntaxí budoucích *.pcb souborů.  (Že uvnitř je cosi jiného, byste poznal třeba podle toho, že parser přijme řádkové komentáře začínající "//" po vzoru C++, nebo že řádky mohou být libovolně dlouhé.)