1

Téma: Thermaly

napada me, ze by nebylo spatne, kdyby program nejak samostatne umel (alespon s nejzakladnejsi inteligenci viz.dale) vytvorit thermaly u padu. Zakladni myslenka a predstava je, ze z oznacenych padu necham vytahnout urcitou tloustkou, v orth.nebo diag.smerech a na urcitych vrstvach spoje od stredu padu do vzdalenosti odpovidajici nastavene izolacni vzdalenosti typu pad-spoj (tak si mohu termaly tvorit pred i po vyliti), se samozrejmou podminkou, ze pokud se potahne spoj smerem k cizimu padu nebo spoji (=jiny signal), dotahne se budto spoj az na hranici izol.vzdalenosti (vzniknou i zbytecne segmenty), nebo se cely spoj v danem smeru stornuje.
Doufam ze jsem to cele vyjadril pochopitelne...
Vim, ze jsem kdysi nahodou narazil na cosi, co se tvarilo jako nejaky thermalni pad nebo jeho tvorba, ale nejak to misto v programu nemohu najit a matne vim, ze to snad i bylo nejake divoke pri pouziti....

2

Re: Thermaly

Odpověď bych si dovolil rozdělit na tři poněkud nesourodé části:

1) Pochopitelně pro mne může být obtížné vmyslet se do postavení někoho, kdo Formicu nebo nějakou její jednotlivou vlastnost vidí poprvé.  Když si však otevřu help a hledám v něm slovo "thermal", dostanu tři témata, a z toho prostředního se dozvím, že tvar Thermal lze zadat někde v menu Dimensions | Pad Shapes.

http://www.formica.cz/files/forum/thermal_help.png

2) Formica je podporuje ve spojitosti s inverzními vrstvami; zadat je však musíte ručně, změnou logického typu na jiný (kterému v citovaném menu nastavíte pro příslušnou vrstvu tvar Thermal) množinovou operací, nejlépe pomocí režimu Mark Net.  Samozřejmě to není příliš pohodlné a leccos z toho by šlo automatizovat, stejně by tam však zůstalo omezení na inverzní vrstvy.

3) Zdá se mi, že Vám spíše jde o tepelné můstky na vnějších vrstvách, vedoucí do rozlité mědi.  I tady by se asi dalo něco automatizovat (ovšem s pěknou dávkou programátorského úsilí), ale není mi dost jasné, kam zadávat všechny potřebné parametry.  Zhruba řečeno, o každém pájecím bodu by totiž bylo potřeba někde uvést, že bude-li na stejném potenciálu jako rozlévaná měď (v rozumně dosažitelné vzdálenosti), má se k ní připojit segmentem určitého logického typu a v určitých směrech (pokud nevedou ke konfliktu).  Logický typ by snad mohl být pro celou desku stejný, horší je to s těmi směry, resp. počtem segmentů.  Počet směrů by přirozeně mohl zahrnovat i případ, že pájecí bod (např. prokovka) má být mědí zcela zalit.

3 Naposledy upravil: kolin (2008-10-08 10:58:46)

Re: Thermaly

1) napoveda je ve svych tematech ovsem mnohdy strucna, takze az z Vaseho textu jsem pochopil, ze je nejspise potreba na to nadefinovat spec. pady nejspise vzdy parentne s kazdym jiz definovanym vrtanym spojem. Chvilku jsem si s tim hral (nijak dukladne) a prijde mi, ze kdyz chci mit napr.kulaty pad s thermalem, tak musim pres sebe placnout dva pady (kulaty a jeste thermalovy), ze nejde definovat pad tak, aby vypadal jako napr.kruh s thermaly (navic by to bylo needitovatelne a tudiz casto nepouzitelne).
3) Presne tak, nevim, co jste mel na mysli Vy, ale zacinam usuzovat, ze k tomuto ucelu pady typu thermal tedy neslouzi.....k cemu tedy tento typ je?
V menu by to mohlo byt napriklad pod Place | Line | Thermals |... a nebo primo samostatny blok Place | Thermals | ...

4

Re: Thermaly

kolin napsal:

... k tomuto ucelu pady typu thermal tedy neslouzi.....k cemu tedy tento typ je?

Pady typu Thermal (stejně jako Annulus) jsou určeny pro užití na inverzních vrstvách, a jsou tudíž také samy inverzní.  Jinými slovy, tvar, který vidíte v editoru, je oblast, kde měď nebude.  Typický příklad jejich užití si můžete prohlédnout kupříkladu zde: www.formica.cz/files/forum/Micel1-OCG1.pdf (zhasnete-li všechno, co Vám zastiňuje vrstvy 11 a 12), ukázkovou desku (včetně typů pájecích bodů a jejich definic) si můžete stáhnout odtud: www.formica.cz/galerie/micel1-a.zip .

kolin napsal:

V menu by to mohlo byt napriklad pod Place | Line | Thermals |... a nebo primo samostatny blok Place | Thermals | ...

Ono zatím nejde ani tak o příkaz, jímž by se vytvářely, nýbrž v první řadě o jejich popis v databázi, který by říkal něco jako "pad typu N se má k rozlévané mědi připojit tím a tím způsobem, kdykoliv bude měď na stejném potenciálu v jeho okolí rozlévána", anebo (což je ještě složitější) by totéž musel umět specifikovat pro každý jednotlivý pad.

5

Re: Thermaly

Aha, tak uz to chapu, dekuji za vysvetleni i priklady. Takze to opravdu neni to, o co mi jde v tomto vlakne.

Nevim jestli si rozumime, ale to by nemelo byt vazano na nejaky typ padu (ve smyslu toho, ze kdyz chci thermal, musim zmenit typ padu na ten, ktery ma thermal definovany), ale pouze na to, jestli rozlevana med a dany pad jsou jeden a tentyz signal, ne.
Nebo pokud mate spise namysli, ze by se musel v tabulce pro kazdy typ padu definovat zpusob vytvoreni thermalu, tak to neni treba. Samotne napojeni padu thermalem se muze odvozovat dynamicky od poloviny sirky padu v danem smeru + aktualni izolacni vzdalenost na dane vrstve..