Téma: Konflikt barev při výstupech (do PDF)

V Layoutu dochází v případě generování více vrstev různých barev do jednoho výstupu k přepisování vrstev. Vrstva vyššího čísla přepisuje vrstvy nižších čísel. Důvod je asi v postupném generování vrstev od 0 do 23, přičemž každá další vrstva jednoduše přepíše to, co už ve výstupu bylo. V praxi je to problém, protože priorita tisku je jiná než indexování vrstev, takže nedůležitá vrstva kreslená nevýraznou barvou klidně přepíše důležitou vrtsvu syté barvy.

Tento problém vzniká např. při generování do souboru PDF, zatímco přímý výstup na tiskárnu při stejném nastavení nemá problém (u černobílé tiskárny). Asi to bude tím, že tiskárna si to nepřepisije ale sčítá.

??ešením by bylo buď zavést prioritu vrstev pro tisk, nebo jednodušeji (ale možná ne tak dobře) dávat do výstupu maxima jednotlivých barevných složek RGB namísto přepisování, takže by vítězily vždy sytější barvy, nevýrazné barvy by se buď vůbec neprosadily nebo by trochu pozměnily tón sytější barvy v místě konfliktu. Konflikt dvou barev podobné sytosti by znamenal změnu barvy i zvýšení sytosti.

2

Re: Konflikt barev při výstupech (do PDF)

stefan.dubecky napsal:

Vrstva vyššího čísla přepisuje vrstvy nižších čísel.

Přesněji řečeno, od změny P92/16 je to tak, že se vrstvy generují "zevnitř desky ven".  Základní úvaha, která za tím stála, je, že pokud je potisk přítomen, spojový obrazec je zobrazován spíše jen pro orientaci, takže nevadí, je-li někde něčím překryt.  Máte-li tam však více vrstev s funkcí podobnou potisku (což myslím právě je Váš případ), může ovšem být problém je vhodně seřadit.

stefan.dubecky napsal:

...přímý výstup na tiskárnu při stejném nastavení nemá problém...

Výstup pro tiskárnu má k těmto účelům přepínač Options | Opaque Colors = Off, který však na řadě tiskáren bohužel nefunguje.  Jedním z cílů, pro které jsem letos vytvářel generátor PDF, je právě transparence, kterou novější verze PDF formátu umožňují.  Ale ještě jsem se nedostal k tomu ji naprogramovat.

Nakonec ocituji ještě sám sebe (z jednoho e-mailu):  Přemýšlím již hezkou dobu o nějakém zásadnějším řešení; dosud totiž nemůžete např.
  * tisknout horní stranu desky na první stránce a dolní až na druhé;
  * vytisknout více stránek než dvě, ačkoliv by se to velmi hodilo třeba u 4-vrstvých desek;
  * opakovat tisk jedné vrstvy na více stránkách (natož s jinými parametry).

K tomu, co požadujete Vy, by stačilo, abych kupříkladu do menu Artwork | Sides & Extensions doplnil další sloupec, do něhož byste zapsal pořadí tisku.  Ale zajímavých požadavků může být více, a nejlépe by jim možná vyhověl nějaký jednoduchý skriptovací jazyk.

3

Re: Konflikt barev při výstupech (do PDF)

Ještě pro doplnění:  Podstatnou část problémů diskutovaných v tomto vlákně asi může částečně či zcela vyřešit volitelné zobrazování vrstev, popsané zde: http://www.formica.cz/forum/viewtopic.php?id=134 .