1

Téma: součástky mimo grid

Dobrý den,
po přenosu ze schematiku, se mi stává, že některé součástky stejného typu, jsou přichyceny každá jinak ke gridu ve vertikální i horizontální ose. Pokud tedy položím vedle sebe například dva stejné odpory, nejsou v ose, což mne trochu rozčiluje. Přitom se jedná o stejné typy a stejné nastavení. Nevíte kde dělám chybu? Layout je v. 4.40 rel. P98.

2

Re: součástky mimo grid

Dobrý den, nepíšete, zda ty odpory mají samy vývody v rastru.  Ale např. i ty nejobyčejnější THT odpory v pouzdře R100 se dostanou mimo běžný grid, pokud je umísujete na metrickou desku.  Měl jste na mysli tuto situaci?

Při ručním umísování součástek "visí" pouzdro za vývod číslo 1, u zmíněného odporu se tedy vývod 2 dostává mimo grid.  Když má jeden odpor dle netlistu mít vývod 2 vlevo a druhý vpravo, vypadá to pak ovšem podivně.  Formica nabízí přinejmenším dvě možnosti, jak součástku posunout.  Jednak ji v režimech Move (Pick) nebo Drag (Pick) můžete uchopit za určitý vývod, což při novém umístění (přinejmenším na "prázdné" desce, kde se cursor nemůže zachytit k ničemu jinému) způsobí, že se tento vývod dostane do právě nastaveného rastru.  Druhá možnost je ukázat na součástku a zdvihnout ji nikoliv pomocí Enter, nýbrž Shift-Enter (resp. Shift-levé tlačítko).  V takovém případě je součástka uchopena za střed, který se tím pak dostane do rastru.

Mimochodem, když už mluvím o malých jednoduchých THT součástkách na metrické desce, někdy možná je po dobu jejich přebírání z knihovny nejlépe předstírat, že deska je palcová. tj. dočasně si přepnout přepínač Dimensions | Basic Grid.  Nepřesnosti u pouzder řekněme TO92, R100 nebo CK50 pochopitelně budou zcela zanedbatelné a bohatě je převáží to, že se všechny jejich vývody dostanou do rastru.  Něco takového lze ovšem doporučit jen uživatelům, kteří vědí, co dělají.

3

Re: součástky mimo grid

Omlouvám se za pozdní odpověd, ale nějak nebyl čas přečíst, zkoušet a hned opovědět. Můj problém byl právě jen v tom, že "běžná" pouzdra byla naprosto v pohodě a seděla v jedné "lajně" a problém se vyskytl u větších výkonových odporů TR234 a pod. Zarazilo mne to, že se jedná o stejný typ pouzdra, stejnou orientaci vývodů a přitom je ob jeden odpor vždy posunuto o cca 1/4 gridu. Přepnutí celé gridu desky do palců už jsem používal ve v. 4.2 ale vždy pro všechny součástky daného typu. Tohle mne prostě zmátlo. Děkuji za Vaší odpověď i za nasměrování k uchopení za střed, což rozložení vyřešilo a musím přiznat, že tohle by mne napadlo až jako poslední možnost, právě pro ten stejný typ pouzdra a stejnou orientaci vývodů.