1

Téma: Rotace komponent

Lze nekde zapnout ci vypnout chovani, kdy se popisky zobrazovane u komponenty (Reference az Note) vraci behem rotace cele komponenty na sve puvodni pozice vuci soucatce? (priklad: vezmu referenci, odtahnu ji na druhy konec schematu. Soucastku zvednu a otocim, a reference se vrati zpet ke sve soucastce)

2

Re: Rotace komponent

Ve skutečnosti se popisky nevracejí na původní pozice, protože takové pozice neexistují. Popisky se při vložení nové součástky nebo při zarotování umístí automaticky podle jednoho ze 16 vzorů, které zahrnují všechny možnosti rozmístění vývodů na součástce. Tyto vzory je možno nastavit v menu Graphics|Default Image. Pokud by popisky měly při rotaci zůstávat na místě, pak by často  docházelo ke kolizím mezi popiskami a vývody.

3 Naposledy upravil: kolin (2008-02-01 10:04:48)

Re: Rotace komponent

krivka napsal:

Pokud by popisky měly při rotaci zůstávat na místě, pak by často  docházelo ke kolizím mezi popiskami a vývody.

Zalezi na tom, co znamena zustat na miste. Jde mi o to, ze kdyz mam malo mista, nebo proste nelze poisky umistit jinam (typicky kdyz naskladam tesne vedle sebe rezistory, tak reference dam dovnitr obdelnicku schemat.znacky a hodnotu posadim nad jeden z vyvodu). Kdyz se pak rozhodnu skupinu techto rezistoru otocit nebo zrcadlit, musim opet vsechny reference strkat rucne zpet do obdelnicku a hodnoty nad vyvody, protoze se tyto popisky vraceji zpet do sve "puvodni" pozice dle zmineneho vzoru. Kdyz se tedy chystam delat nejakou takovou operaci s vetsi skupinou soucastek, hodne si rozmyslim jestli mi to stoji za to zdrzovani.
Slo by udelat napriklad prepinac Graphics | Default Image | Ignore When Rotating, kterym by se "zamkla" pozice popisek vuci soucastce pri rotaci? Vim, ze by se musel osetrit napr.takovy pripad, kdy se cela soucastka otoci o 180°, nebo bude zrcadlena oproti vychozi pozici a popiska by tak tekla pres soucastku, takze by to znamenalo i zarovnani textu na opacnou stranu.

Chovani si predastavuji takto:
http://www.papouch.com/users/hroch/Sch_Rotace_tid97/Sch_Rotace01.gifhttp://www.papouch.com/users/hroch/Sch_Rotace_tid97/Sch_Rotace02.gifhttp://www.papouch.com/users/hroch/Sch_Rotace_tid97/Sch_Rotace03.gifhttp://www.papouch.com/users/hroch/Sch_Rotace_tid97/Sch_Rotace04.gif

ps: Cervene oznacene popisky prosim ignorujte, nic nevyznacuji :o)

4

Re: Rotace komponent

Rozumím. Podívám se na to.

5

Re: Rotace komponent

Funkce v testovaci verzi c.4.40.65.9 (viz.vlakno http://www.formica.cz/forum/viewtopic.php?id=105 ) se zda takto naprosto vyhovujici, dekuji!

6

Re: Rotace komponent

Tak me jeste napada, jestli by se funce nedala docasne vypnout (nebo naopak zapnout) stiskem napriklad shiftu behem rotovani..

7

Re: Rotace komponent

Shift slouží k rotaci opačným směrem (doprava).  V Layoutu se např. v jistém nastavení přepínačů pro volbu mezi zrcadlením a nezrcadlením při rotaci užívá Ctrl.

8

Re: Rotace komponent

Ve schematiku je Ctrl spojeno s ovládáním routeru, přičemž je podstatný jak počet stisků (rychlé přepínání mezi režimy) i okamžitý stav (stisknuto=router vypnut).

Pro vypínání a zapínání nového chování by jistě šlo doplnit nějaký přepínač. Je ale na zvážení, zda to původní chování bylo vůbec užitečné. Z předchozí argumentace (volající po změně) jsem pochopil, že vlastně nikoliv.

Původní chování zůstalo v režimech, které zacházejí s jedinou součástkou. Pokud je skutečně třeba přemístit do výchozích poloh popisy v právě otočeném bloku (zůstává označen), stačí zavolat příkaz Edit|Group Operation|Change|Arrange Labels.

9 Naposledy upravil: kolin (2008-02-13 14:43:55)

Re: Rotace komponent

krivka napsal:

Je ale na zvážení, zda to původní chování bylo vůbec užitečné. Z předchozí argumentace (volající po změně) jsem pochopil, že vlastně nikoliv.

Ano, novy zpusob je mnohem uzitecnejsi, jen mne napadlo, ze by nekdy mohl uzivatel chtit chvilkove tuto funkci vypnout.

krivka napsal:

Původní chování zůstalo v režimech, které zacházejí s jedinou součástkou. Pokud je skutečně třeba přemístit do výchozích poloh popisy v právě otočeném bloku (zůstává označen), stačí zavolat příkaz Edit|Group Operation|Change|Arrange Labels.

Aha, tak v tom pripade neni o cem.
Dekuji