1

Téma: Standardní cesta při načítání netlistu

Mohl by layout při prvním otevření dialogu loadovaní netlistu začít na té cestě kde je uložený pcb soubor? Chápu úplně první načítání kdy ještě pcb soubor neexistuje. Bežná situace je taková: někdo zjistí chybu. Ja zkopírováním do nové složky založím novou verzi, otevřu schéma, opravím, vygeneruji netlist, spustím layout, zadám načíst netlist, proklikám se celou dlouhou cestou :( Pak už si to pamatuje. Myslím že některé dialogy už to dělají, ale tento je pozadu.

2

Re: Standardní cesta při načítání netlistu

Teď se to myslím po PNL souboru shání v tom adresáři, odkud byl čten posledně (a zároveň se nabízí jméno posledně čteného souboru).  Důvod, proč je to takhle naprogramované, vychází z toho, že uživatelé v každém projektu mívají (zjednodušeně řečeno) jedno schema, tj. netlist v souboru stále téhož jména, ale různá stadia vývoje desky v několika souborech s různými jmény.

Před časem jsem si o tom s někým dopisoval (myslím právě s panem Fürbachem), ale nedošlo se k nějaké jasné představě, jak by se měl příkaz chovat, aby každému uživateli v průměru ušetřil práci.  Uvažoval jsem i o tom, že bych přidal další příkaz (např. Update Netlist), který by neměl žádný dialog a automaticky by přečetl netlist ze souboru jména odvozeného od jména desky.  (To by pak uvolnilo cestu k hledání složitější logiky pro příkaz Load Netlist.)  Ale ani pak nebyla jasná specifikace požadovaného chování.

Technicky není problém do dialogu dosadit nějakou defaultní hodnotu např. po každém přečtení desky.  Problém je vymyslet žádoucí chování.  Co třeba přesně myslíte tím prvním otevřením?

3

Re: Standardní cesta při načítání netlistu

Slo mi pouze o to aby pri loadovani netlistu se dialogove okno oteviralo na ve stejnem adresari jako je pcb soubor.

4

Re: Standardní cesta při načítání netlistu

Layout si pamatuje pathname a filename naposled čteného PNL souboru.  Otázka je, co by se mělo udělat, když v okamžiku otvírání dialogu pro zadání jména PNL souboru není zapamatovaná cesta k němu totožná s cestou k PCB souboru.  Když tam totiž vnutím cestu k PCB, musím zahodit i jméno PNL souboru, protože už nemá smysl.  Jak by se to líbilo uživatelům, kteří mají PNL soubory v jiném adresáři než desky?

5

Re: Standardní cesta při načítání netlistu

Jestli nekdo uklada soubory desky mimo adresar s netlistem, prijde mi to nesystemove nelogicke a nejsem sam. Uprednostnil bych spise logiku i za cenu male zmeny prace. Je to prirozeny vyvoj kazeho systemu, nemuzem neustale setrvavat za kazdou cenu na stejnych postupech jen proto, ze jsme na ne zvykli a jiz nam neprijde ze je to ci ono uz kostnaty postup.

vezmeme to prakticky:
V adresari by melo byt jedno schema, a od nej aktualni netlist. Desek kolik chci, ty jsou na konci celeho retezce. pokud jde o jinou verzi zarizeni, je i schema jine a zaslouzi si vlastni adresar. Pokud chci mit vsechny verze v jednom adresari, tak mam i nejak kazdou verzi pojmenovanou a nazvy se budu snazit drzet jednotne pro kazdou tu skupinu "schema, netlist, deska" (byl bych proti sobe).
Jiste ze se nelze zavdecit vsem. Ale nemuzu brat celou vec jako zablokovanou jen pro to ze je "jeden" clovek co to dela jinak..

Nejcasteji na to narazim kdyz delam jednu desku a musim rychle predelat jinou. Nevim co je na tom tak sloziteho proste nastavit adresar souboru desky.
Jde i o to, ze ne kazdy dela male desky, dela jich malo a malokdy. Denodenni intenzivni praci usnadni kazda malickost, kazda blbustka. A spousta techle detailu delaji system promakanejsi a konkurence schopnejsi.
Stejne az se jednou rozebehne verze 5, bude ovladani jine a na zaklade takovyhle pripominek muze treba navic byt trochu orientovane na nejpouzivanejsi ukony a ne striktne na systemovost. I tak to muze byt stale prehledne..

Muzete to brat i jako pripravu uzivatele na moznou budouci provazanost schematu a desky, kterou myslim planujete ve verzi 5. Uzivatel se nauci brat skupinu jako jeden virtualne provazany projekt a tak se k nemu chovat.

A pokud se Vam to stale nezda, proc nedat uzivateli sanci se v nastaveni rozhodnout jesti mu ma formica nabizet mistni PNL nebo posledni pouzity?

6

Re: Standardní cesta při načítání netlistu

Operovat zde s myšlenkou pokroku by mi připadalo trochu nadnesené, tohle je celkem přízemní záležitost.  Označím-li PNLN a PCBN jména příslušných souborů včetně cesty, pak je jasné, že defaultní PNLN mohu měnit jedině na základě nějaké události.  Tou může být např.:
1 start programu
1a start programu bez parametrů
1b start programu s PCBN jako parametrem
1c start programu s PNLN jako parametrem
2a otevření dialogu pro PNLN
2b vložení nového PNLN v dialogu
3 změna PCBN
3a změna PCBN při čtení PCB souboru
3aa - úspěšném
3ab - neúspěšném z důvodu neexistence (tj. otvírání/vytváření nového souboru)
3ac - neúspěšném z jiného důvodu
3b změna PCBN při zápisu PCB souboru (tj. ukládání desky pod novým jménem)
4 čtení PCB souboru bez změny PCBN (tj. aktualizace desky)
5 zápis PCB souboru bez změny PCBN (tj. průběžné ukládání práce na disk)
Změna defaultního PNLN by přitom asi ve všech případech představovala jeho odvození od aktuálního PCBN.

V současnosti se změna provádí jen v případech 1c, 2b.  Možná by mělo smysl uvažovat (jednotlivě) o doplnění případů 1b, 3 (anebo 3aa, 3ab, 3b), snad 4.   

Uvidím, vyvolá-li toto téma nějakou další odezvu.  (Něco z toho asi totiž již kdysi bylo diskutováno, a zřejmě tehdy byly nějaké výhrady, kvůli nimž jsem ponechal dosavadní řešení.)  Naprogramovat požadované chování, nejsou-li o něm žádné pochybnosti, je ostatně daleko méně pracné než sepisovat takovéto příspěvky.

7

Re: Standardní cesta při načítání netlistu

Na obnovovani cesty PNL na zaklade udalosti nemusite byt vubec vazan. Pokud vim, tak pri otevirani souboru PCB neni nic co by bylo vazano na umisteni PNL, s tim se pracuje pouze pri jeho nacitani do souboru, tedy v okamziku kdy uzivatel da pokyn k otevreni dialogu pro nacteni PNL souboru.
Jedine o co mi jde, je pri otevirani tohoto dialogu se v dialogu objevi rovnou umisteni, ve kterem je aktualni otevrena deska. V takovem pripade dokonce program nemusi ani nikam ukladat posledni pozici nacitaneho PNL, nebot ta bude ciste odvozena od umisteni PCB.
Ted mam trochu pocit ze jste me spatne pochopil o co mi vlastne jde....
A nebo ja spatne chapu ted vas.

8

Re: Standardní cesta při načítání netlistu

Já se připojuji k názoru pana Kolína. Také s tím mám problém. Klasická situace je : pracuji na nějaké desce. Mezitím se vrátím k jiné desce, kde potřebuji jen změnit hodnotu součástky - ale tím musím natáhnout aktualizovaný netlist, abych mohl generovat osazovák pro automat. Takže hledám novou cestu PNL, která je ale vzhledem k mému systematickému řazení projektů docela daleko. A pak se zase hned s PNL vracím zpátky, takže zase složitě prohledávám.

Podle mě by bylo plně dostačující, pokud by se při každé změně cesty k PCB souboru zapomněla poslední cesta k PNL, ale pro PNL by se nastavila stejná cesta jako pro PCB, ovšem bez nabídky jména souboru - to by nechal pouze na ručním výběru. Za změnu bych považoval změnu adresáře, nikoli jen jména souboru, aby se PNL neměnil pro různá vývojová stadia téže desky. Na jakoukoliv kontrolu jména desky proti PNL bych zapomněl, to by nemuselo obecně dobře fungovat. Za změnu bych nepovažoval také nové otevření Layoutu, pokud se nemění adresářová cesta.

9

Re: Standardní cesta při načítání netlistu

V testovací verzi v archivu www.formica.cz/files/Layout-p98-test.zip jsem teď pokusně naprogramoval automatické odvození PNLN v případech 1b, 3a a 4 (poslední ovšem s výjimkou čtení při startu programu).  Prosím vyzkoušejte si, zda by Vám takovéto chování nevyhovělo lépe než dosavadní.

Při práci systémem "co deska, to adresář" (přičemž se v adresáři hromadí jednotlivá vývojová stadia v PCB souborech různých jmen) je požadavek automaticky zasáhnout do PNLN právě jen při změně cesty v PCBN docela logický, ale pro jiný styl práce přece jen trochu nepřirozený.  Vyšel jsem naopak z toho, že v tomto systému pravděpodobně bude v každém adresáři jen jeden PNL soubor.  I pokud se jmenuje jinak (tj. často jednodušeji) než deska, stačí tedy po automatické změně PNLN jen poklepat v dialogovém okně na jeho ikonu.  Nežádoucích automatických změn přitom nebude tak mnoho -- nastanou jedině v souvislosti s přečtením jiné verze desky s jiným PCBN (tedy dokonce nikoliv při samotném jejím zápisu pod jiným PCBN, což by byl případ 3b).

Sám jsem zvyklý pracovat většinou tak, že starším verzím desky dávám (v Exploreru) jinou příponu (např. z deska.pcb udělám deska.pcb.2).  Protože se typ souboru změní, staré verze mi nepřekážejí v explorerových oknech (což je i to užité pro otvírání souboru), takže mohu mít v jednom adresáři i více "projektů".  Zároveň se aktuální verze desky jmenuje stále stejně, takže se mi automaticky odvozuje správné PCBN.

Zásah, který jsem teď v programu udělal, tak asi přinese jednoznačné zhoršení pouze těm, kdo si ukládají PNL soubory ve zcela jiném adresáři než desky -- jim každé automatické odvození PNLN zapomene k tomuto adresáři cestu.

10

Re: Standardní cesta při načítání netlistu

Moc Vam dekuji, rekl bych ze se to chova presne tak jak jsem myslel.
Jeste pro zajimavost k tomu poslednimu odstavci, mate na mysli system, kdy si uzivatel uklada vsechny PNL nekam stranou do spolecneho adresare a doposavad to bylo tak, ze program vlastne vzdy u kazde desky sahal do jednoho stale stejneho adresare?

11

Re: Standardní cesta při načítání netlistu

kolin napsal:

... system, kdy si uzivatel uklada vsechny PNL nekam stranou do spolecneho adresare a doposavad to bylo tak, ze program vlastne vzdy u kazde desky sahal do jednoho stale stejneho adresare?

Ano.  Někdo má PNL soubory např. u schemat ve zcela jiném adresáři (a fyzicky třeba i na jiném počítači, protože schemata kreslí další pracovník).  Doposud program nikdy PNLN (a tedy ani cestu k němu) neměnil; vždy zůstávala ta, kterou si uživatel sám nastavil v dialogu pro otvírání PNL souboru (resp. parametrem předaným v příkazové řádce programu).  Z těchto důvodů se možná ukáže nutnost nové chování podmínit novým přepínačem -- počkáme, jaká bude další odezva.

12

Re: Standardní cesta při načítání netlistu

Aha, tak takovy zpusob prace ma taky sve vyhody.
Kazde to reseni ma bohuzel neco dobre neco blbe, takze take hlasuju pro ten prepinac, aby na tom nebyl nikdo skodny.

13

Re: Standardní cesta při načítání netlistu

Nastavení cesty k *.PNL souboru v okamžiku čtení *.PCB souboru je opět zařazeno do poslední testovací verze (www.formica.cz/files/Layout-p99-test.zip a www.formica.cz/files/Layout-p99e-test.zip).  Zřejmě takto může pracovat i bez přepínače.  Do standardní instalační sady P98 se úprava nedostala spíše nedopatřením při sjednocování různých verzí.