1

Téma: generování souboru PNL ze Schematiku a výbìr pouzder v Layoutu

Dobrý den,

mám následující dotaz, který se netýká jen Layoutu, ale i Schematiku. Když vytvořím součástku - prvek ve Schematiku, vyberu mu nějaké pouzdro z knihovny Layoutu. Např.: HCF4000BEY -> DIP14.
Mám však problém v tom, že u některých součástek se mezi výrobci rozměry pouzdra liší. Někdy sice  jen drobně, ale jsou případy kdy je rozměr pouzdra podstatně jiný a přesto je v katalogu označeno jako DIP14. Je např delší a pak jej nelze osadit. V poslední době se mi to několikrát stalo, naštěstí jsem to zjistil vždy ještě před odesláním dat pro výrobu desky.
Mám tedy následující návrh. Nebylo by možné, přiřazení pouzdra změnit např.: tak, že se například bude nejprve prohledávat knihovna stejného jména (např. Microchip.sch -> Microchip.PCB) a až potom ostatní knihovny. Dnes to myslím funguje tak, že se vybere první shodné pouzdro které je nalezeno při prohledávání knihoven. Dnes nepomůže ani když ve Schematiku použiju volbu "User Defined". To by se pouzdro nesmělo jmenovat DIP8 nebo jiným standardním jménem, ale např Microchip- DIP8, ale to mi připadá trochu kostrbaté. I když to tak asi budu muset začít dělat, abych nemusel součástky neustále kontrolovat.
Je mi jasné, že to asi bude velký zásah do filosofie programů tvorby souboru PNL a asi i sdílení datmezi programy, ale velmi by to usnadnilo práci a omezilo množství chyb na PS.

Prostě pouzdra u různých výrobců nejsou shodná i když se shodně jmenují (i když existuje norma). Někdy je ten rozdíl tak veliký, že buď nebude možné osadit okolní součástky nebo samotnou součástku.

S pozdravem Oldřich Peroutka

2

Re: generování souboru PNL ze Schematiku a výbìr pouzder v Layoutu

V současnosti opravdu prohlížeč pouzder sice zobrazí všechna pouzdra se stejným jménem, ale pak při skutečném výběru pouzdra z knihovny během čtení *.PNL souboru neexistuje způsob, jak převážit pevně dané priority knihovních souborů.  I bez úprav by asi bylo možné ve schematu vkládat označení pouzdra ve tvaru <jméno knihovního souboru>.<jméno pouzdra>, které by se dostalo do *.PNL souboru, ovšem Layout by je neuměl najít.  Chování Layoutu by se asi dalo upravit tak, že pokud řetězec v knihovně nenajde a ten obsahuje tečku (nebo nějaký jiný smluvený oddělovač), zkusí jej v tom místě rozlomit a hledat druhou část v souboru, jehož jméno odpovídá první části.  To by zároveň nijak nebránilo tomu, abyste si do knihovního souboru vložil pouzdra se jménem přímo v tom složeném tvaru.  (Otázka také je, proč to nedělat rovnou, protože asi již v okamžiku vkládání víte, že jsou něčím speciální -- jinak byste je dával do základní knihovny.) 

Jestli Váš námět chápu správně, požadoval byste oproti výše naznačenému navíc ještě to, aby se v případě, že pouzdro se jménem ve složeném tvaru (interpretovaným, jak výše uvedeno) neexistuje, hledalo podle druhé části i v ostatních knihovních souborech v pořadí jejich priorit.  Nemohlo by to pak působit nějaký zmatek?