1

Téma: Nezapojené pady ako ich odstráni?

Ahoj všetkým.Vlastním malý systém a potrebujem aby sa mi pri obojstrannej doske nezobrazovali nepoužité teda nezapojené pady.Tak na strane súčiastok(hlavne) ale aj na strane spojov.Hlavne u dos hustých zapojení s IO.Postupoval som dávnejšie podla rady autora týmto spôsobom:

Alt-S - S - O - B (zvýrazní modrou stranu)
Alt-S - U - P - A (odznačí všechny pady)
Alt-S - S - R (znovu označí ty pady, které jsou na spojích strany B)
Alt-S - T - E (překlopí veškeré značení)
Alt-E - C - P - [14] (označeným padům vnutí nějaký typ, který je na straně B potlačený)
vytiskněte
Alt-U - U (vrátí do původního stavu)

Problém je ale v tom že mi na strane spojov sice nepoužité pady odstráni ale niektoré použité tiež.Na strane spojov neodstráni tento postup žiadne nepoužité spoje.Nedá sa to naprogramova ako makro? Alebo to združi pod jednu horkú klávesu?Ak máte niekto s tým skúsenosti prosím o radu.Ïakujem.

2

Re: Nezapojené pady ako ich odstráni?

Jde tu pouze o tisk, anebo o návrh desky jako takový?

Popsaný postup předpokládal, že se strana součástek a strana spojů budou tisknout zvl᚝ (to jest strana spojů tak, jak je, strana součástek upravená).  Nepříjemná na tom je hlavně změna logického typu pájecích bodů, tehdy to však asi v zásadě jinak nešlo. 

Dnes verze 4.40 umí omezit výstup (tedy i tisk) jen na označené prvky.  Makro by proto mohlo vypadat takto:

  <Shift-Ctrl-B> "označ užité pady str. B" (
    <Ctrl-U> 
    <Alt-S> <s> <o> <b> 
    <Alt-S> <u> <p> <a> 
    <Alt-S> <s> <r> 
    <Alt-S> <q> <p> <a> 
    <Alt-F> <p> <o> <p> <End> <Enter> <Esc> )

Textovým editorem si jej můžete přidat do svého souboru maker.  Stále však platí, že strany desky bude nutno tisknout samostatně.

Poslední řádka navíc nastavuje způsob tisk pájecích bodů.  Po vytištění si jej nezapomeňte změnit zpět na Files | Print | Options | Pads = Enabled.

3

Re: Nezapojené pady ako ich odstráni?

Ïakujem za odpoved.Ide tu hlavne o tisk predlohy.Váš postup so sa pokúsil dostat do makra ale akosi mi to nejde.Môžete mi prosím poradi postup?Asi niekde robím chybu.Ïakujem

4

Re: Nezapojené pady ako ich odstráni?

Z toho, co píšete, bohužel není zřejmé, kde se to zadrhlo.

Mělo by stačit otevřít si soubor Layout.Mac třeba v notepadu (v českých Windows mu říkají "Poznámkový blok"), myší si zde o kus výše označit celý zdrojový text makra, pomocí Ctrl-Ins jej zkopírovat do schránky a Shift-Ins jej přidat někam do souboru (třeba před úplně poslední závorku), a konečně soubor opět uložit.  Při příštím spuštění Layoutu se makra načtou, případně program ohlásí chybu.

Funguje to samozřejmě až ve verzi 4.40, předtím byly soubory maker binární.