1

Téma: Nastaveni programu a nove verze Layout.exe

U testu pokusnych verzi nekdy dochazi k vyhlaseni chybneho souboru Layout.cnf, partne protoze doslo ke zmene poctu polozek. Timpadem ztracim veskere nastaveni programu. Neustale nastavovani novych verzi programu je dost zdlouhave a abych novou funkci pouzil, musim nakou dobu novou verzi pouzivat v praxi. Neslo by nejak to osetrit, ze pokud v souboru .cnf chybi polozka, program ji jen doplni, namisto toho aby zahodil cely soubor? Myslim ze od poskozeneho souboru je soubor s chybejici polozkou velmi snadno rozpoznatelny..
Popripade pouzit zpetnou kompatibilitu, nebo proces pro preneseni dat ze stareho do noveho formatu....

2

Re: Nastaveni programu a nove verze Layout.exe

kolin napsal:

U testu pokusnych verzi nekdy dochazi k vyhlaseni chybneho souboru Layout.cnf, patrne protoze doslo ke zmene poctu polozek.

No, technicky je to tak, že konfigurační soubory mají na začátku signaturu, a jakmile ta nesouhlasí, soubor je odmítnut.  (Jestliže souhlasí, ale obsah ne, program se patrně zhroutí.  Konfig. soubory jsou binární a zásah do nich by mohl mít podobné následky, jako třeba zásah do *.exe souboru.)  Mimochodem, stačí v DOSovském okně zadat type layout.cnf a signaturu uvidíte.

kolin napsal:

Neslo by nejak to osetrit, ze pokud v souboru .cnf chybi polozka, program ji jen doplni, namisto toho aby zahodil cely soubor? Myslim ze od poskozeneho souboru je soubor s chybejici polozkou velmi snadno rozpoznatelny..
Popripade pouzit zpetnou kompatibilitu, nebo proces pro preneseni dat ze stareho do noveho formatu....

Myslím, že právě teď to náhodou ošetřené je, a konfigurační soubory nyní mohou být celkem dobře sdíleny mezi testovací a standardní verzí.  (Více o tom píšu na jiném místě.)  Vím, že s novým konfigurováním může být práce.  Jeden uživatel (který se významně podílel na testování řady verzí během vývoje 4.40) si na obnovování svých parametrů dokonce napsal makra. 

Nejde však jen o přidávání parametrů, ale i o to, že staré parametry mohou mít v nové verzi širší rozsah přípustných hodnot (časté u přepínačů).  Proto přidávání na konec a soubory různé délky obecně nejsou řešením.  Až zas bude někdy třeba změnit formát konfig. souborů, zamyslím se, jak to usnadnit, třeba i na nebezpečí uživatele (který by prostě odpovídal za to, že si nebude zkoušet soubor zapsaný testovací verzí přenést zpět do starší).  Jednou snad konfigurační soubory budou textové a tyto problémy odpadnou zcela.

3

Re: Nastaveni programu a nove verze Layout.exe

tak jsem si nasel cas na preneseni veskereho nastaveni. Nainstaloval jsem si instalaci Layout440p98p-test.exe, na ktery jste poprve pouzil novy instalator. Pak jsem nainstalovany layout.exe nahradil tim, ktery barvi gumy padu obsazenych ve skupine Flag C a D.
Ale po zpusteni se opet hlaska o spatnem .cnf souboru objevila.
Take jsem zjistil, ze v teto verzi vubec neni v menu Graphics moznost ukladat nastaveni grafiky, tak jestli zde neni toto pricina te hlasky o spatnem .cnf

4

Re: Nastaveni programu a nove verze Layout.exe

Možná někde došlo k nedorozumění: 

Petr Horský napsal:

Současnou testovací verzi prosím užívejte uvnitř instalace ze standardní instalační sady Layoutu pro HASP, aby souhlasily odkazy do helpu, jednořádkové nápovědy a konečně i formát *.cnf souborů.

Bohužel asi budete muset program konfigurovat znovu.

Standardní verze (stažitelná z www stránek skrz www.formica.cz/free.html ) i současná testovací mají v hlavičce toto

D:\F\D\P98\t>type Layout.Cnf
Layout Configuration (Ver. 4.40 P98)

a jejich konfigurační soubory jsou tedy zaměnitelné (s malou výhradou kolem parametrů menu Tools, diskutovanou jinde).

Testovací instalační sada má dřívější formát konfig. souborů.  Ten teď více pohledů na grafiku skutečně neobsahuje -- přepínání jsem zatím odložil, protože mi nebylo zřejmé, jak dojít k optimálnímu ovládání.  (Také jsem odtud odstranil možnost vyloučit neviditelné prvky z editace, protože se k ní v podstatě nikdo nevyjádřil.)

5

Re: Nastaveni programu a nove verze Layout.exe

Aha, tak uz chapu. Dobra.
Jeste se tedy vyjadrim k ukladani pohledu grafiky a editace nezobrazenych vrstev.