1

Téma: Vazba sch. editoru s Layoutem (různých verzí)

sseas napsal:

Ve schematickém editoru 4.4 nakreslíme schéma a pak když ho chci převést do plošného editoru 4.4 tak mi to nešlo jako ve versi 4.3. Rovnou se mi spouští plošný editor 4.3. Jinak pro vaší informaci používám váš systém už poměrně dlouho a jsem s ním velmi spokojen i mí žáci. Děkuji za odpověď.

2

Re: Vazba sch. editoru s Layoutem (různých verzí)

Pravděpodobně máte na mysli příkaz Files | Open Layout (ve schematickém editoru).  Ten je naprogramován tak, že na disk zapíše soubor *.PNL obsahující seznam součástek a spojů, a pak nechá operační systém, aby tento soubor otevřel.  To znamená, že Windows zavolají tu aplikaci, kterou mají asociovánu se soubory majícími tuto příponu (a předají jí *.PNL soubor jako parametr).

Nejjednodušší by tedy bylo opravit asociace.  To můžete udělat nejsnáze tak, že najdete a spustíte ten program Layout (verze 4.40), který chcete užívat, a v něm příkaz Options | Miscellaneous | Associate File Types (stačí stisknout Alt-O - I - A).  (Je ovšem třeba, abyste přitom měl ve Windows patřičnou úroveň oprávnění.)

Seznam součástek a spojů můžete přečíst také přímo z Layoutu, příkazem Netlist | Load Netlist (a někdy je potřeba to tak skutečně udělat, např. pokud potřebujete ještě před převzetím pouzder z knihovny přepnout mezi palcovým a metrickým základním rastrem desky).

Zbývá ještě zkusit uhodnout, jak celá situace nastala.  Tipoval bych nedostatečnou úroveň práv uživatele Windows ve chvíli instalace nové verze.  Možná bych doporučil zalogovat se jako administrátor, odinstalovat, a nainstalovat z www.formica.cz/free.html aktuální verzi.

3

Re: Vazba sch. editoru s Layoutem (různých verzí)

Dobrý den,berte to jako poděkování za odpověď,kterou jsem dostal od vás.
Mezitím jsem udělal pokus omyl,že jsem odinstaloval starší versi 4.3 a po té nainstaloval versi 4.4. a šlo to jak má I tak vám děkuji.Ale mezitím jsem si vzpoměl na jiný a to:Moji žáci odčas si berou práci i domů a pak mi zasílají
hotové návrhy na služební mail a stává se,že soubory s příponou PCB se mi nechtějí otevřít.Kde asi dělají chybu popřípadě já ?  Fiala ze SSEAS ??stí n.L.

4

Re: Vazba sch. editoru s Layoutem (různých verzí)

Dobrý den, budu opět jen hádat, v této problematice nejsem odborník.

Myslím, že problém je na straně odesílatele.  Když např. pošlu desku sám sobě, vidím toto http://www.formica.cz/files/forum/saveattachment.png a ve zdrojovém textu zprávy je

Content-Type: application/octet-stream;
    name="pour.PCB"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Content-Disposition: attachment;
    filename="pour.PCB"

Avšak někdy mi přijde deska, kterou sice také mohu (v OE) přímo otevřít, ale ve zdrojovém textu vidím

Content-Type: text/plain;
 name="TDA4292.PCB"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Content-Disposition: inline;
 filename="TDA4292.PCB"

a soubor desky je vlepen přímo do textu zprávy.  Mám dojem, že mi kdysi dělalo potíže takovéto desky nejen otvírat, ale vůbec oddělit od e-mailu, už si však nevzpomínám, co se od té doby změnilo.  Ještě lepší je (a to dosud trvá), že když na takovýto e-mail chci odpovědět, tahle deska (která byla původně jen přílohou, třeba 1 MB velká) se mi automaticky přikopíruje k textu odpovědi, takže ji musím pracně mazat.

Proto každému doporučuji, desky posílat zazipované.  Má to i další výhody, např. e-maily jsou tak menší a u desky se uchová skutečné datum vytvoření.