1

Téma: Import souboru DXF (a pripadny zajem o tuto funkci u vice uzivatelu)

Vazeni spoluuzivatele, puvodne v mailove komunikaci jsem panu Horskemu navrhl toto:

kolin napsal:

...napadlo me, jak by se daly importovat rozmery, ktere mi treba kolega nakresli v nejakem rysovacim programu typu CAD a ulozi do nejakeho nejlepe standartniho formatu. Tento soubor ja si nasledne nactu do Layoutu. Vyhody jsou predevsim v tom, ze kolega, kdyz kresli krabicku, kterou si nechavame vyrabet na miru, nebo navrhuje konstrukci a usporadani mechanickych dilu a uchyceni, mi jen vyjede potrebne objekty, nemusi je kotovat, abych to nasledne mohl prekreslit v Layoutu..

Formica takovy import zatim nema ze?
Jak slozite a vhodne by bylo neco takoveho vytvorit? Jako vhodny format tipuji DXF, ktery jiz Formica umi vytvaret...

Odpoved p.Horskeho znela takto:

Petr Horský napsal:

Na obecné úrovni je však potíž v tom, že DXF je velice široký pojem -- může popisovat třeba 3D objekty (což ostatně je i případ té krabičky) a vůbec spoustu věcí, které Formica z principu nezná.  Naopak objekty, které ve Formice dávají smysl, mohou být popsány mnoha způsoby, a bylo by velmi pracné je všechny ošetřovat.  DXF je exportován mnoha kreslicími programy, ale i v jedné a téže verzi AutoCadu mohou různí lidé tutéž krabičku nakreslit několika různými způsoby.

Pokusím-li se to maximálně zjednodušit, krabička může být popsána úsečkami, jejichž atributy budou 3D souřadnice koncových bodů, číslo hladiny a číslo barvy.  Formica by je měla transformovat na 2D souřadnice (zřejmě ignorováním souřadnice Z) a dvojici hladina/barva nějak namapovat na vrstva/logický typ.  Sestavit převodní tabulku obecně opět není nijak jednoduché.

Chcete-li, pošlete mi co nejširší varietu ukázkových DXF souborů, jejichž čtení by u Vás připadalo v úvahu.  Zkusím se na ně podívat a udělat si představu, nakolik by bylo pracné s tím něco dělat.  Pak Vám případně navrhnu snažit se prostřednictvím fóra zjistit, zda by byli i další zájemci a jak by vypadaly ukázky od nich.  Na základě toho bych snad mohl získat obrázek, kolik práce by s tím asi bylo a zda by stála za to.

Ale v zasade treba me by uplne stacilo vse co v souboru je, hodit do jedne vrstvy a celou osu Z presunout do bodu 0. Zas tak slozite veci navic v 3D nekreslime, jde spise jen o presne umisteni mont.padu a obrysu desky a dulezitych casti krabicky. Je mi jasne, ze by to chtelo neco "kdyz uz, tak uz", ale pokud vubec bude zajem vice uzivatelu a take Vas, pane Horsky, muzeme zacit v te nejprimitivnejsi forme importu.
Na ukazku se pokusim v nejblizsi dobe zaslat p.Horskemu nejake ukazkove soubory DXF.

Proto se ptam, jak se k tomu stavite Vy ostatni uzivatele, zda byste meli o takovou funkci zajem, a jak narocni byste na tuto funkci museli byt, aby Vam vyhovovala?

2

Re: Import souboru DXF (a pripadny zajem o tuto funkci u vice uzivatelu)

Tato záležitost mě napadla již před mnoha lety, když jsme chtěli dělat dokumentaci v Autocadu (ten se ale prostě ve srovnání s Formicou nedal používat), takže mám všechny komponenty (PLC automaty, zdroje, relátka atd.) udělané ve Formice a "Autocadím" v ní. O importu jsme si s p. Horským v té době psali, nicméně argumenty byly stejné. Ano, určitě by se mi to hodilo také, nicméně spíše ve schematické části. Vzhledem k tomu, že bych potřeboval jen do Ac výkresu vložit text, případně něco ze stávajících prvků, nebyl bych na import příliš náročný.

3

Re: Import souboru DXF (a pripadny zajem o tuto funkci u vice uzivatelu)

Dobry den,
   moznost importovat DXF format by bylo uzitecne, stacila by i ta nejjednodussi mozna podoba, importovat pouze obrysy z jedine vrstvy bez textu, nic jineho by v DXF nebylo, mozne i formou utility pro prevod DXF do PCB.
Funkce by me velmi potesila.

S pozdravem
Petr Snajdr

4

Re: Import souboru DXF (a pripadny zajem o tuto funkci u vice uzivatelu)

Mohli byste mi prosím zaslat nějaké ukázkové výkresy v DXF?

Představuji si, že by import v nejjednodušší podobě vypadal tak, že se z DXF souboru bude zajímat jen o entity LINE, jen o úsečky, které se (s potlačením případné souřadnice z) celé vejdou na pracovní plochu, a jen o ty, které mají číslo barvy a číslo hladiny v zadaných mezích.  Tyto úsečky se přenesou na zadanou vrstvu desky jakožto zadaný typ, zatímco všechny ostatní budou prostě ignorovány.  (Takovýmto způsobem by asi šlo číst i strukturovanější výkresy, jen by se příkaz musel užít opakovaně s novým nastavením parametrů.)

Než však někdy ve volné chvilce začnu něco programovat, rád bych si na nějakých reálných výkresech ověřil, nakolik je výšepopsaná představa životaschopná.  Flexibilnější by asi bylo import přidat jako příkaz do menu Tools testovací verze -- uživatel hned uvidí, co se stalo, a má nakonec k disposici i undo.  Oproti tomu konverzi do *.pcb souborů by si mohl celkem snadno vyzkoušet každý zájemce -- syntax k tomu postačující je velmi jednoduchá:

Layout (
  Lines (
    (   popis úsečky   )
    (   popis úsečky   )
    ...
  )
)

Podrobnosti (tj. význam těch šestic čísel v závorkách) lze najít někde ke konci manuálu www.formica.cz/manuals/fl430-ht.pdf .

5

Re: Import souboru DXF (a pripadny zajem o tuto funkci u vice uzivatelu)

Děkuji za zaslané ukázky.  Nějaký import DXF jsem si v té nejjednodušší podobě naprogramoval, jak je patrno z obrázku (viz též www.formica.cz/files/forum/Columbia.PCB)

http://www.formica.cz/files/forum/columbia.png

Ukázkové soubory ovšem vedle úseček obsahovaly i kružnice a oblouky, které bylo nutno ošetřit také.  To by tolik nevadilo (snad až na projevy zaokrouhlovacích chyb), horší však je, že z ukázek vyplynuly některé další problémy, např.:

* souřadnice mimo pracovní plochu (záporné);
* kótovací čáry, což by pro komfortnější řešení vyžadovalo výše zmíněné mapování hladin a barev;   
* vložené objekty (bloky) s vlastním systémem souřadnic.

Odkaz na program Layout.exe s importem DXF zasílám uživatelům, od nichž jsem dostal ukázkové soubory.  (Je opět z té pokusné řady, takže import mj. není příliš failsafe.)

6

Re: Import souboru DXF (a pripadny zajem o tuto funkci u vice uzivatelu)

Pro mne je reseni v soucasne podobe i bez mapovani hladin a barev dostacujici.

Idealni by asi bylo vkladat vykres na nastavitelny ofset. (urcil bych si souradnice, kde chci mit roh desky).

S pozdravem
Petr Snajdr

7

Re: Import souboru DXF (a pripadny zajem o tuto funkci u vice uzivatelu)

Dobry den,
po delsi dobe znovu ozivuji toto tema. Pouzivam import DXF cimdal casteji, protoze stale vice komponent je i v DXF verzi, takze tim eliminuji chybovost treba ve spatne (a obtizne) nameritelnych vnitrnich rozmerech krabicek, ktere uz zacinaji mit i amorfni, ergonomicke tvary, a nekdy je to i nevyhnutelne, protoze zakaznik si nechava delat krabicku svoji a dodava nam od ni vykres. Zrovna nyni se s jednou takovou veci hodne pereme. Dokonce ani po preulozeni programem, ve kterem se pokusime data prevest na co nejzakladnejsi formu, se nam prilis nevedlo.


Mam tedy DOTAZ KE VSEM UZIVATELUM:

Ma nekdo dalsi podobne potreby ci potize s DXF, a trapi ho, ze nemuze snadneji importovat do Layoutu? Podle Vaseho zajmu by p.Horsky zvazil rozsireni moznosti stavajiciho importu.

Dekuji.

8

Re: Import souboru DXF (a pripadny zajem o tuto funkci u vice uzivatelu)

Dobry den,
  obcas vypadnou oblouky (mozna ulozene jako krivky). To opravdu dulezite zatim nikdy nechybelo.

Pro pripadne rozsireni posilam na email priklady dxf.

9

Re: Import souboru DXF (a pripadny zajem o tuto funkci u vice uzivatelu)

Dobrý den, děkuji za zaslané ukázky.  Zdá se, že některé podivnosti kolem oblouků vyplývají ze zaokrouhlovacích chyb při generování dxf souborů v SolidWorks.  Podíváte-li se do nich, uvidíte tam např. úhly 89.9999999984° nebo 359.9999999984° místo 90° a 360°, které tam návrhář pravděpodobně chtěl mít.  To pak v Layoutu zabránilo vložení kvadrantových oblouků.  Až budu mít chvilku, zkusím do zdrojového textu přidat nějaké zaokrouhlování i pro úhly a přesvědčit se, zda tam se čtením oblouků nejsou ještě další problémy.

10

Re: Import souboru DXF (a pripadny zajem o tuto funkci u vice uzivatelu)

No a v souboru 1593P.dxf byl hlavní problém v tom, že některé ty ???čtvrtoblouky??? v rozích nebyly kresleny jako kruhový oblouk (primitivou ARC), nýbrž jako oblouk eliptický (primitivou ELLIPSE), s poměrem délky os např. 0.9980991556, tedy lišícím se od kružnice jen o dvě promile.  ELLIPSE však v Layoutu není dosud podporována (musela by se vždy nahradit řadou úseček, respektive ??? v poněkud patologických případech jako tento ??? kvadrantovým obloukem).