1

Téma: Jedna vrstva

Dobrý den
jsem začátečník v práci s tímto programem a potřeboval bych poradit, kde najdu nástroj na otáčení prvku rozmístěného na plošném spoji. Program mi totiž vnucuje cesty opačně (například u odporu by se mohl propojit tranzistor s vývodem odporu těsně vedle něho ale program ho připojí ke vzdálenějšímu konci odporu a u následujícího tranzistoru je to podobné). \Lze například otočit odpor o 180 stupňů a vyřešit tak problém nebo se musí přepojit přívody ručně?
Dále potřeboval bych pracovat jen v jedné vrstvě nikoliv ve dvou a více ale nedaří se mi ji nakonfigurovat, aby autorout nehodil chybu. Prosím jak má, postupovat pouze pro jednu vrstvu, nebo pro minimalizaci propojek ve druhé vrstvě?
Protože těchto problémů u začátečníků bude určitě více neuvažujete o rozšíření návodu který je v úvodu tohoto fora?

2

Re: Jedna vrstva

Dobrý den, součástky lze otáčet ve stejném režimu, který slouží k jejich odtahování nebo posouvání (tedy po F8 nebo Alt-F8).  Po „zdvihnutí“ součástky ji můžete otáčet o 90° středním tlačítkem myši nebo klávesou Tab.  (Pozor její na zrcadlení na opačnou stranu desky; lze však vypnout přepínačem Options | Editor | Tab Mirrors When Rotating, což se může u jednovrstvých desek hodit.)

Autorouter má příkaz Autorouter | Quick Setup | Layer A Only právě pro účel, na nějž se ptáte.

Podobných otázek na začátku sice opravdu bývá více, jenže z toho důvodu by odpovědi na ně návod vposledku rozšířily až na rozsah helpu.  Následkem toho by se problém, jak požadovanou informaci najít, asi opakoval znovu.  Proto někdy může být jednodušší se do helpu podívat rovnou.  Připravovaný návod docenta Hamáčka, který se soustřeďoval právě na začátečnické desky, bohužel zatím nebyl vydán tiskem.