1 Naposledy upravil: stefan.dubecky (2011-04-15 13:41:46)

Téma: Edit Delete Link

Nově jsem objevil asi starší funkci Edit Delete link, která smaže celý spoj až k větvení, pokud na něj ukazuje kurzor, anebo všechny spoje od součástky až nějakému větvení, pokud kurzor ukazuje na součástku. Ta funkce se mí velmi líbí a dobře se mi s ní pracuje.

Mám ale jeden námět k mazání spojů od součástky. Velmi brzy jsem narazil na problém, kdy spoj vede k pinu součástky a pak pokračuje dále. Tenhle spoj ale zrovna mazat nechci, protože může zůstat na místě, i když součástku budu přesunovat. Konkrétně jsem si takle smazal velmi dlouhé dobře položené spoje. Takže jsem se pak musel vrátil a spoje odmazávat postupně. Možná by stálo za úvahu odmazávat jen spoje, které nemají pokračování. Anebo bych si spoje, které mazat nechci, označil, a na ty by se funkce Delete Link nevztahovala.

2

Re: Edit Delete Link

Několikrát jsem narazil na další malý problémek. Pokud chci mazat pomocí "Edit delete link" spoj a netrefím se na něj přesně, může mi příkaz odmazat všechny spoje od součástky, pokud je nějaká na ukazateli, což jsem samozřejmě nechtěl. Pokud si toho všimnu, je to OK, mohu hned udělat "Undo". Ale snadno se stane i to, že se smažou spoje, které jsou v tu chvíli mimo obrazovku, anebo je spojů tak málo, že si to nevšimnu. Takže na problém se přijde později, když už je zase uděláno kus jiné práce, takže návrat událostí je obtížný.

??ešením problému by byl dotaz "Really delete ?", pokud kurzor ukazuje na součástku. Je to stejná logika jako u mazání součástky.

3

Re: Edit Delete Link

Mno uricte by byla dobra nejaka prevence, ci inteligentni ochrana, ale myslim si, ze pak by to asi muselo byt i u dalsich veci, a mnohem potrebnejsi by to bylo v pripade, kdy mazu jeden jediny element. protoze v tu chvili vic nez kdy jindy mazu velice maly kousek, ktereho si nevsimnu. Tady to asi bude spis o vetsi pozornosti. Take se mi obcas stane, ze se uklepnu a nevsimnu si. Ale to je holt osud a kvuli obcasnemu uklepnuti nemuzu chtit potvrzovat mazani pokazde. Svuj vyznam ma mazani soucastek, nebot spoj muzu odmazavat tesne u pinu a snadno bych krom spoje smazal i soucastku - tam tuto zachytnou sit pouzivam docela casto.
Tak me napada, jestli ten spoj nemazete v prilis malem zoomu, nebo jestli mate zapnute primknuti kurzoru (pouze) na aktivni vrstve...?

4 Naposledy upravil: stefan.dubecky (2011-04-29 07:59:41)

Re: Edit Delete Link

Tomáš Och napsal:

mnohem potrebnejsi by to bylo v pripade, kdy mazu jeden jediny element. protoze v tu chvili vic nez kdy jindy mazu velice maly kousek, ktereho si nevsimnu.

1. U mazání spoje přehlédnutí téměř nehrozí, protože akce se děje v bezprostřední blízkosti kurzoru, kam je oko v tu chvíli zaměřené. Naopak u součástky mohou být smazány spoje, které jsou od kurzoru daleko, nebo jsou dokonce mimo obrazovku, takže není vidět nic.

2. Dávat pojistku k mazání spoje by se mi dost nelíbilo, protože to je akce častá a potvrzování by bylo otravné. Naopak mazání všech spojů od součástky tak časté není, takže tam by u mě převažovala výhoda v bezpečnosti nad nevýhodou v pomalosti.

Tomáš Och napsal:

Tady to asi bude spis o vetsi pozornosti.

No jo, ale jsme lidi, ne stroje, a tak občas děláme chyby. A právě stroje by nám měly pomoci těmto chybám předejít, aby naše práce byla efektivnější.

Tomáš Och napsal:

mate zapnute primknuti kurzoru (pouze) na aktivni vrstve...?

Ne, přimykání mi většinou nevyhovuje, hlavně u tlustších spojů, kde se mi díky přimykání nedaří napojit v potřebném místě. Pokud se někdy při změně verze Formiky nastaví konf. soubor do výchozího stavu s přimykáním, hned to jdu vypnout.