1

Téma: Packages not found...

Zdravím,

jsem úplný nováček a dnes jsem si poprvé nainstaloval program FORMICA - musím uznat, že vypadá skvěle - přívětive, a po přečtení "5minutové lekce" jsem se v něm už začal orientovat, ale bohužel mám jeden velký problém - chci si udělat jednoduché schématko které obsahuje jeden integrák, 4x dioda, 5x tantalový kondík a pár odporů... + konektory (25 a 9 pin ) - všechny součástky si ve Schematicu najdu - naházím a pospojuju - není problém - problém nastává až ten, že u kondenzátoru, diod a těch dvou konektorů mi po "konverzi" do LAYOUTU program nahlásí, že schází : Packages not found a vypíše seznam součástek, u kterých chybí pouzdra... postahoval jsem si zde ze stránek nejrůznější knihovny, ale né a né to rozchodit a bez toho nemůžu propojovat... snad jsem to formuloval srozumitelně a někdo mi dokáže poradit... děkuji

2

Re: Packages not found...

Dobrý den, protože knihovna schematických symbolů a knihovna pouzder jsou navzájem nezávislé soubory, existenci pouzder pro symboly Formica ve schematu nekontroluje v době jeho kreslení, ale až v okamžiku automatického výchozího rozmísování pouzder na pracovní ploše pro návrh desky.  Přitom např. symbol "C" je v knihovně úmyslně bez předem přiřazeného pouzdra -- návrháři dovoluje kreslit schema, aniž by se musel ihned starat o skutečné provedení kondenzátoru (jehož pouzdra se pak v realitě mohou objemově lišit třeba o čtyři řády, od 0603 až po veliké elyty).  To ale jen na vysvětlenou; teď se podívejme, co s již nakresleným schematem.

Nejčistším řešením ovšem je schema nyní upravit tak, aby v něm údaje o pouzdře odpovídaly nejen nějakým pouzdrům existujícím v jejich knihovně, ale přímo těm, která si na desce přejete mít.  K tomu ve schematickém editoru můžete vyvolat příkaz Edit | Edit Text / Component a pak postupně klikat na součástky, jejichž pouzdra chcete vložit či upravit.  Pokaždé se objeví menu Edit Component, v němž změníte hodnotu parametru Package a změnu potvrdíte příkazem Exchange.

Takovouto volbu správných pouzder si můžete podstatně zjednodušit po instalaci prohlížeče pouzder (http://www.formica.cz/forum/viewtopic.php?id=75), popisovaného v citovaném vlákně.

Druhá možnost by byla spokojit se s nepřesným schematem, na desku ručně umístit (např. příkazem Place | Component | Get Package (by Name)) jednotlivá chybějící pouzdra z knihovny (přičemž těmto součástkám budete dávat stejná jména, jaká mají ve schematu), a pak znovu načíst netlist příkazem Netlist | Load Netlist.

Dejte mi prosím vědět, zda se tímto problém vyjasnil; můžete mi také zatelefonovat.

3

Re: Packages not found...

Petr Horský napsal:

Dejte mi prosím vědět, zda se tímto problém vyjasnil; můžete mi také zatelefonovat.

Dobrý den,
moc děkuji za radu - už jsem vše pochopil a vyjasnil si celou situaci - je to super program a pomaličku se v něm budu učit..
mimochodem FORMICU máme legálně koupenou, ale ta verze je snad stará dobrých 10 let ( možná i více :o)) ) - teď jsem to samozřejmě vše zkoušel v nejnovější verzi.. ještě jednou díky,
P.

4

Re: Packages not found...

Zdravím,
po stahnutí knihoven jsem stále nenašel součástku, co jsem hledal, nebo ji podobnou. Můžu nějak navrhnout tu součástu, aby měla počet nohou a vývody tak, jak potřebuju? V čem to mám navrhnout, aby mi to bral i layout? Když jsem měnil hodnoty součástky a název, tak mi to pořád nevzalo.

5

Re: Packages not found...

Dobrý den, nejsem si jist, zda dotazu rozumím správně.  Je-li třeba, chybějící pouzdro součástky si můžete nakreslit přímo v programu Layout, a sice v editoru součástky, který je v něm zabudován.  Dostanete se do něj příkazem Place | Component | Create Package, popřípadě také můžete upravit stávající pouzdro pomocí příkazu Place | Component | Edit Component.

6

Re: Packages not found...

Jde mi udělat součástka v Layoutu, ale potřebuji vytvořit k tomu pouzdro v Schematiku. Jak mám přidat vytvořené poudro do knihovny, abych sním mohl kdykoliv pracovat a aby mi to přiřadilo přešně tu součástku, kterou sem si vytvořil v Layoutu, kterou bych potřeboval také dát do knihovny.

7

Re: Packages not found...

Pouzdro se musí nějak jmenovat.  Pod tímto názvem je uložíte do knihovního souboru v programu Layout (např. do souboru Lib_imperial.pcb, ale vhodnější je si pro svá pouzdra vytvořit samostatný knihovní soubor a ten si přidat do knihovny příkazem Library | Add File(s)).

Ve schematickém editoru pouzdra nevytváříte, pouze se na ně odkazujete pomocí výše zmíněného názvu.