1

Téma: Kompatibilita Dimension

S přechodem na verzi 4.40 chci užívat další knihovny Layout, např. z GM. Je tu ale potíž s "Dimension". Typy a rozměry pinů, které jsem používal, kolidují s rozměry jaké užívá např. zmíněná GM. Naskýtá se možnost aspoň do budoucna nalézt vhodný kompromis, a přejít na takové rozměry, které používá co nejvíce profesionálů.

Jaké Dimension (pořadí pro používané typy a rozměry pinů) zvolit jako základ? Lze přechod stávajících součástek ze stávající Dimension na novou nějak zautomatizovat, či aspoň usnadnit?

Nebylo by lepší nechat volitelnou jen část Dimension? Možnost volby by zůstala pro zbývající část, a prvá část by se stala automaticky cenným standardem pro všechny uživatele?

2

Re: Kompatibilita Dimension

V zásadě byly předdefinované rozměry pájecích bodů ve verzi 4.40 myšleny tak, že první polovina tabulky by měla být společná všem knihovnám a druhá uživatelská (což samozřejmě nevyloučí možné konflikty mezi dvěma různými uživatelskými knihovnami).  Uživatelské knihovny, které jsou dostupné z těchto stránek, však často v tabulce udělaly radikálnější změny.

Při odstraňování konfliktů (což lze udělat přesuvem typů pájecích bodů na jiné pozice v tabulce) může pomoci příkaz Dimensions | Pad Shapes | ... | Get Pad Dimensions a s ním korespondující změna typu pájecích bodů pomocí množinových operací a menu Edit | Change | Pad Type.

(Podstatně jednodušší situace, kdy konflikty v číslování nejsou, se týkají např. vlákna http://www.formica.cz/forum/viewtopic.php?id=117 ,
http://www.formica.cz/forum/viewtopic.php?id=99 .)

3

Re: Kompatibilita Dimension

Knihovny Layout jsou zřejmě tvořeny pro určité pořadí padů dimension, mám tu stále určitou  nejasnost. Příklad: Loaduji File GMelectronic-mil.PCB. Verze 4.40 má implicitních 6 Dimension, počínaje Lib_imperial.pcb; použiji jen těchto 6. Prvek SOT-23 náhodou vychází nepoužitelný, má díry. Podobně 4312, díry nepasují. ??ada prvků je v pořádku, lze vytvářet složité a dokonalé PCB, nicméně tvůrce GM knihovny užíval zřejmě jiné Dimension, než uvedených 6. Nepomohlo by, kdyby nějaký dobrák sestavil excelský seznam základních padů, s jejich použitím v jednotlivých knihovnách (včetně zmíněné GM)?

4

Re: Kompatibilita Dimension

Smal9 napsal:

Nepomohlo by, kdyby nějaký dobrák sestavil excelský seznam základních padů, s jejich použitím v jednotlivých knihovnách (včetně zmíněné GM)?

Vyexportovat popisy rozměrů typů pájecích bodů celkem není nijak obtížné, stačí si příslušný knihovní soubor otevřít v programu Layout, zobrazit tabulku rozměrů pájecích bodů příkazem Dimensions | Pad Shapes a pak ji exportovat pomocí Ctrl-Ins do schránky nebo pomocí Ctrl-Alt-W do souboru.  Jelikož je jako oddělovač sloupců užit tabulátor, vznikne tím docela pěkný .csv soubor, který lze bez problémů otevřít v nějakém spreadsheetu.  Pro zajímavost uvádím začátek tabulky ze standardní knihovny:

http://www.formica.cz/files/forum/PadShapesCsv.png

Protože poslední sloupec uvádí počty výskytů na desce (resp. zde v knihovně), lze si pohodlně udělat představu, jaká čísla logických typů jsou v kterém souboru reálně užívána.