1

Téma: Limity layoutu

Dobry den, narazil jsem zrejme na velkou chybku. Jelikoz je deska velka, musel jsem holt pristoupit k vylevani na dve casti. Vylil jsem jednu cast (celkovy pocet elementu po vyliti asi 120tis.), pak druhou cast a po chvili vyskocila hlaska "Too many elements." (celkovy pocet elementu po vyliti 156778). Maximalni pocet elementu podle uvitaciho okna je ale 200tis. Ovsem co me take prekvapilo, kdyz jsem se na desku podival lepe, ze cast medi vylite v prvni fazi zmizelo, s tim zmizely i zemni spoje prokladane v datove sbernici, a podivne je i to, ze naposled vylita med je temer bez poskvnky. A takto zmrseny vykres se take ulozi..

Prikladam soubory v jednotlivych fazich vylevani:
http://papouch.com/users/hroch/limity_layoutu.zip

2

Re: Limity layoutu

Dobrý den, než budu mít čas se na to podívat podrobněji, uvedl bych toto:

1) Jestliže měď na zaslané desce rozliji v rastru 2 mily (0,0508 mm) místo 1 mil, jde to udělat najednou a nepozoruji žádné problémy s kvalitou její hranice.  (Výsledek bude mít 92800 prvků.)

2) Během operace rozlévání mědi se nejprve na její hranici vytvářejí segmenty o délce strany či úhlopříčky základního čtverce rastru (jinými slovy, spousta krátkých segmentů, je-li rastr jemný).  Jako další krok jsou pak navazující segmenty spojovány, což jejich počet opět redukuje.  Z toho důvodu může být pro provedení operace třeba více segmentů (dokonce podstatně více v případě zbytečně jemného rastru), než odpovídá jejímu výsledku.

3) Po chybě vyvolané překročením mezí pochopitelně deska bude v nekonsistentním stavu.  Obecně pokládám za vhodnější povolit její zápis na disk (aby mohla být otevřena ve větší verzi nebo třeba odeslána autorovi); dalo by se uvažovat o změně jména souboru podobně jako u chyb, které se projeví hned během jeho čtení.

4) Přejete-li si, mohu Vám vyrobit certifikát, který dovolí pracovat až s 500000 prvků (což stojí nejméně 2,4 MB paměti navíc, ale práci to nezpomaluje, dokud tento počet nevyužijete).  Místo toho bych však vždy doporučoval zvažovat, jaký rastr je pro rozlévání mědi opravdu potřeba.

3 Naposledy upravil: kolin (2007-10-23 13:20:50)

Re: Limity layoutu

ad 1) ano, to mi honem nedoslo
ad 3) Souhlasim, ukladani neni treba zakazovat.
Rozumim tomu, ze po prekroceni hranic by nebyly naposled vytvorene spoje zobrazeny. Zde se ovsem po prekroceni ztrati spoje, ktere byly kresleny pred druhym vylevanim a tedy prekrocenim hranic. Jde o spoje prvniho vyliti. Predpokladam, ze si program pamatuje nakreslene segmenty chronologicky tak, jak byly kreslene, tedy kdyz se dostane v seznamu na segment presahujici hranici, zastavi se. Na zaklade toho mi je divne, ze se zmizi segmenty prvni casti vyliti. Sledoval jsem schvalne i postup, kdy se kresli nejprve vsechny svisle, vodorovne, pak postupne diagonalni, a ani v tomto pripade to nijak logicky nevyplyva.
Smazani zemnich spoju ve sbernici mohlo byt zpusobeno pri vylevani nahrazenim spoje lijici se medi vedouci stejnym mistem. Ovsem neprisel jsem na to, proc se ztrati spoje prvni vylite medi kreslene davno pred prekrocenim limitu. Toto se mi prave jevi spise jako chyba. Ovsem nevim jestli to tak skutecne je, nebo jsem neco prehledl.
4) Urcite bych byl velice rad, tedy jestli vas mohu poprosit, vytvorte mi tento certifikat. Pokud se navyseni vykonu pameti nedotkne tak to je urcite dobre. 2,4MB je krasne, rekl bych ze ani u starsich a dnes jeste pouzitelnych PC by hodnota desetkrat vyssi nemela zpusobovat sebemensi problem protoze uz jen otevreni nejakeho PDF je alespon 20MB pameti, Layout zabira (ted konkretne s timto schematem) asi 11MB.

4

Re: Limity layoutu

ad 2) Dosud nevím o případu, kdy by po překročení počtu prvků mizely nějaké "staré".  Na Vaši desku se podívám trochu blíže, jen co k tomu najdu chvilku.  Zatím jsem ani podrobněji nezjišoval, co se vlastně ztratilo.

ad 4) Prosím pošlete mi aktuální signaturu programu (viz menu Help).

5

Re: Limity layoutu

ad 2) urcite nepospicha, vyliti jsem provedl ve Vami doporucenem gridu. Az budete hledat, tak pokud mame souradnice 0; 0 v levem hornim rohu okraje desky, tak zmizeni spoju ve sbernici jsou napriklad kolem souradnic 65; 95, zmizele spoje prvni casti vylite medi jsou nejvice videt u padu na pozici 5; 88