1

Téma: strašlivá chyba v dialogu při opouštìní layoutu a schématu

Teď jsem objevil zákeřnou chybu v obou programech která mi zbytečně přidělala práci. Pokud si otevřu soubor a provedu v něm změny které při exitu nechci uložit, musím pochopitelně kliknout na No. Teď jsem však kliknul omylem mimo tlačítko (v schématu to funguje jen pod tlačítkem) a schéma i layout se uložil.
Pro rozveselení: Jednou jsem chtěl ve schématu přepnout na další list a místo W, N jsem zmáčkl Q, N. Taky veselé.

2

Re: strašlivá chyba v dialogu při opouštìní layoutu a schématu

Abych se přiznal, mě to zas tak strašlivá chyba nepřipadá.  Jde o chování popsané v helpu -- levému tlačítku zde odpovídá Enter, pravému Esc (a střednímu No) -- a je od přechodu pod Windows, tedy již sedm let, stále stejné.  Koneckonců tam máte ještě backup.

Již několikrát jsem měl nutkání nahradit tyto tradiční dialogy windowsovskými (i včetně ošetření maker), ale vždy se mi zdálo, že uživatelé jsou celkem zvyklí na současné chování.  Jednou to jistě udělám, jen co si rozmyslím dostatečně konsistentní chování.

Obecně jistě platí (a nejen pro návrhové systémy), že uživatel může dost snadno udělat něco jiného, než chce.  Podle mého názoru hlavním cílem programu není mu v tom zabránit, nýbrž snížit pravděpodobnost, že něco takového udělá a zároveň si toho nevšimne (tedy dříve, než se mu vrátí osazená série desek z výroby).  To je třeba důvod, proč se program ptá před smazáním jednotlivé součástky:  tu sice lze snadno ihned vrátit z undo bufferu, ale vyskytly se případy, že si uživatel smazal velkou součástku (např. typovou desku s konektorem), aniž by si toho včas všiml.  (Oproti tomu, když uživatel maže okénko, musí být srozuměn s tím, že si tak může smazat i součástky, takže tam dotaz asi není potřeba.)

3

Re: strašlivá chyba v dialogu při opouštìní layoutu a schématu

Právě v tomto případě jsem si myslel že se mi to neuložilo a ono se tak stalo. Jde o to že se člověk myší uklepne a ani o tom neví. To je problém a měl by jste to odstranit