1

Téma: Otvory vrtané po prokovení

Pro výrobu desky bývá potřeba odlišit otvory vrtané až po prokovení (např. montážní otvory).  Pokud vím, nejobvyklejším způsobem je výrobci desek dodat dva vrtací soubory, jeden s otvory, které mají být prokoveny, druhý se zbývajícími.  Verze 4.40 toto podporuje (jen) možností vygenerovat otvory v označených padech (viz obr.); uživatel pak může obrátit značení (Select | Toggle | All Elements) a vygenerovat zbytek.

http://www.formica.cz/files/forum/ncd_scope.png

Dalo by se to dělat nějak pohodlněji?  Jedna (nepříliš převratná) možnost by jistě byla, do výše zobrazeného menu doplnit ještě položku Unmarked Only; uživatel by pak mohl mít dva konfigurační soubory, které by mechanicky užil, ale stejně by musel napřed pamatovat na označení příslušných otvorů.

Lepší by tedy (možná) bylo mít v tomto menu přímo položky pro otvory vrtané před prokovením a po něm.  Jenže jak je rozpoznat, aby kriterium vyhovělo na všech deskách všech uživatelů?  Jeden návrh byl, otvory, které nemají žádnou plošku na žádné vrstvě, vrtat po prokovení.  Bylo by to ale zcela přesné?  Třeba by se hodilo otvory vrtané po prokovení zároveň odkrýt v nepájivé masce; někdo je snad bude chtít ukázat v potisku tím, že do něj dá Annulus (jinak totiž musí každý montážní otvor definovat jako samostatnou součástku)...

Neexistuje-li jasné kritérium, je tedy zřejmě lepší vycházet z označení padů, které uživatel před generováním může ještě upravit dle potřeby (např. přidáním nebo odebráním určitých dalších logických typů padů).  Ale asi by se hodilo přidat nějaké alespoň přibližné kriterium do menu Select | ... | Pads, které by značení usnadnilo.  Jak by mělo vypadat?  To je vlastně důvod, proč jsem otevřel tohle vlákno. 

Navrhoval bych Select | ... | Pads | No Copper, tedy pady nemající měď na žádné vodivé vrstvě.  Samozřejmě však uvítám názory dalších uživatelů.

2

Re: Otvory vrtané po prokovení

Pad, který nemá být prokovený, nemám nadefinován ve vrstvě mědi což většina výrobců pochopila. Už se ale stalo, že ho jeden výrobce prokovil, čímž se vyzkratovalo napájecí napětí rozlité v horní, se zemí rozlitou ve spodní vrstvě a tak jsem musel všechny konektory (jejichž upevňovací nožičky pad-y procházely) odletovat a dirky provrtat. Od té doby preventivně v poznámce při zadávání výroby těch několik typů padů vyjmenuju a funguje to.
Pro selekci "prokovené -x- neprokovené" by mělo stačit nenadefinování ve vrstvách mědi; odmaskování v nepájivé masce nemá vliv. M.