1

Téma: Hledani soucastek

Dobry den,
slo by vytorit funkci hledani, podobnou te ve schematiku? Jedina moznost tam je zatim v podobe Jump To, ale ze by to bylo nejak pohodlne...rekl bych, ze tato fce tam hodne chybi...

2 Naposledy upravil: Ivo Löffler (2010-08-20 20:35:35)

Re: Hledani soucastek

Už jsme minimálně dva, kteří se by tuto funkci přivítali ... .

3

Re: Hledani soucastek

Dobrý den, hledání je možné tím způsobem, že příkazem Select | Select | Text | Masked zvýrazníte jeden či více řetězců odpovídajících hledanému vzoru, a na ně pak přesunete cursor příkazem Jump To | First Marked.  Asi by se na to také dalo celkem pohodlně napsat makro, čekající (pomocí Ctrl-Alt-A) na vstup toho vzoru čili masky.

4

Re: Hledani soucastek

Funkcni to je. Ma to ovsem dva zasadni nedostatky:
1) znamena to dve makra, nebot v soucasne dobe makra neumeji cekat na vstup uzivatele,
2) mi to pripada ponekud tezkopadne, a pokud to ukazete novemu uzivateli, tak si poklepe na celo a pujde k jinemu systemu se slovy "no jestli se takhle pracuje s celym systemem..."

Byl by to dalsi posun smerem k unifikaci ovladani obou casti systemu..

5

Re: Hledani soucastek

Makra na vstup čekat mohou, právě pomocí výše uvedené klávesy.  Zde prosím máte ukázku:

<Shift-Ctrl-T> vlož text <Ctrl-Home><Alt-P><t><e><Ctrl-Alt-A><c><1><,><8><Enter><p><Enter><Esc>

Ve schematickém editoru se mi zdá hledání vyřešeno pěkně (budete-li to brát tak, že zde chválím kolegu, ne vlastní návrhový systém), ten ovšem je daleko více než Layout založen na práci s řetězci (což mi zde připadá jako přirozená mez pro unifikace).  V Layoutu je to myšlené tak, že buď hledáte nějaké regulární výrazy, třeba R23?, C*1B apod. a užijete postup, který jsem zmínil výše, anebo víte, že hledáte např. R123, a pak si zobrazíte menu se všemi součástkami, v němž si (také prvním písmenem) tuto součástku vyberete.

6

Re: Hledani soucastek

Prave ze napriklad R123 (pokud jich tam opravdu tolik je) znamena relativne chvili hledat. Hledani soucastek pouzivam, nebo bych rad pouzival pomerne casto (v obou programech) a zatimco ve schematiku si chrochtam, v layoutu proste stavajici zpusob tise proklinam, tim vice, cim vice je pocet soucastek ve stovkach. Zejmena pri rozmistovani soucastek, kdyz nemuzu najit opticky. Rozmistovanim komponent rady tech jeste nerozmistenych ridnou, vznikaji mezery, ktere se snazim eliminovat napr.prisunutim bliz k sobe, nebo mezeru zaplacnu jinymi soucastkami pro zmenseni hledane plochy (=mohu vice zazoomovat a lepe vidim na napisy). Pak, kdyz neni honem k nalezeni opticky, hodi se rychlejsi zpusob - stisknout napr.Ctrl+F, napsat "R123" stisknout enter a hned kliknout mysi, abych soucastku zvedl a hned ji zacal presouvat. Nemusim se divat na monitor, nemusim nic dlouho hledat..
Jaky nejcastejsi pripad pouziti hledani ma p.Löffler?

7

Re: Hledani soucastek

Také bych rád upozornil na příkaz Edit | Pick Component.  Následující tabulka součástek dovoluje výběr prvním písmenem (což pochopitelně není zrovna efektivní v případě, že polovina jmen součástek začíná na "R" a třetina na "C").  Asi by ale bylo relativně snadné chování změnit tak, že by Vám dovolovalo napsat i další písmena, čímž byste se hledanému jménu přibližoval (ale zároveň by Vám zůstávala zachována možnost výběr dokončit šipkami nebo myší).

8

Re: Hledani soucastek

Je to jisty kompromis, stale se spise priklanim k tomu mit vice shodne ovladani se schematikem u veci, kde to shodle udelat lze.
Kazdopadne Vas navrh, moznost stisknout vice nez jedno pismeno/cislici, by to take znacne ulehcil. A mam pocit, ze toto sme resili uz v nejakem vlakne okolo vyberu typu sirky car nebo typu padu, kdy lze stisknout jen 0 az 9 a tim to hasne. Cili urcite by toto melo siroke uplatneni a take se za to primlouvam.

9

Re: Hledani soucastek

Hledání v mém případě je v Sch. nejčastěji pomocí hvězdičky. Jen bych se ještě přikláněl za hledání bez rozlišení velikosti písma (malé b nyní není stejné jako velké B) a případný report o počtu nalezených shodných textů (do horní části, kde se vypisuje info o nalezené součástce, případně ušklíbačné "Not found")

10 Naposledy upravil: krivka (2010-08-25 11:45:42)

Re: Hledani soucastek

Rozlišování velkých a malých písmen ve schematiku je možno vypnout přepínačem Search|Include|Case Sensitive. Za námět v druhé části děkuji.