1

Téma: Seznam nezapojenych spoju - namet

Dobry den, uz kolikrat jsem postradal funkci, ktera by mi zobrazila, kolik nenaroutovanych propojeni mam v ramci jednoho netu, nebo lepe, kolik nenaroutovanych spojeni mam ve skupine oznacenych elementu.
Jinymi slovy vysvitim si jeden nebo vice netu a pak se podivam napriklad do Netlist / View Selected Links, kde budou vypsane pouze useky mezi vysvicenymi elementy.
Hodi se to zejmena v pripadech, kdy celistvost jednoho netu ma mnohem vyssi prioritu nez ty ostatni (napajeni, sbernice, analogove signaly, apod.), takze ho routuju mezi prvnimi. Bylo by to pohodlnejsi, nez prohlizet rozsahlou desku, jestli mi nekde neunikl nejaky oznaceny segment.

2

Re: Seznam nezapojenych spoju - namet

Dobrý den, nevím, zda Vám rozumím správně, ale máte-li na mysli grafické zobrazení, takováto funkce v testovací verzi již je:  Je to barvení netlistu, pro něž stačí přesunout zvýraznění do některé z uživatelských vlajek.  (Lze snadno napsat docela jednoduché makro, které např. obarví chybějící spojky netu pod ukazatelem.)

Pokud Vám jde jen o počet, dovolím si upozornit na (opomíjený a někdy užitečný) příkaz Select | Select | Pads | Pins in Rats' Nest, kterým si můžete označit pájecí body, v nichž chybějící spojky končí, a z jejich počtu usuzovat na počet těchto spojek.  (Samozřejmě to není zcela jednoznačné:  Budou-li např. čtyři, nepoznáte z toho čísla, zda jde o dvě nezávislé spojky, anebo o tři související.)  Přejete-li si označení pinů omezit na jednotlivé označené nety, jde to docela elegantně udělat právě pomocí množinových operací a znovu oněch uživatelských vlajek -- opět se na to hodí jednoduché makro.

A nakonec ještě zmíním příkaz Netlist | View Links.  Ten ovšem vypisuje všechny chybějící spojky, nejen ty označené.  Měl jste snad na mysli vytvoření nějaké jeho varianty?

Napíšete-li si nějaká makra, budu rád, jestliže je zde zveřejníte.  Naopak je mohu napsat i sám, jakmile si ujasníme, co přesně požadujete.

3 Naposledy upravil: Tomáš Och (2009-10-27 14:16:46)

Re: Seznam nezapojenych spoju - namet

Makra nepouzivam, vetsinou vlajky pouziju jednou na zacatku routovani, kdy cimdal casteji vsechny obsadim ruznymi vetvemi jednotlivych napajecich signalu. To je v podstate jedna takova indikace zapojeni vsech prednostnich cest. Mona by vlastne v tomto ohledu pomohlo i diskutovane rozsireni poctu vlajek..


Nicmene myslel jsem to presne jak pisete, vytvoreni varianty View Links.
Moznosti se nabizi nekolik:

- tu, kterou jsem zminil v prvnim prispevku,

- pak jeste jestli je moznost vypsat tucnym pismem spojky, ktere jsou momentalne vysvicene (alespon jeden konec danespojky),

- pripadne me ted jeste napada, neco, co se netyka View Links, ale Show Ratsnest: jak by bylo zajimave mit moznost si vysvitit urcitou skupinu signalu, a nechat zobrazit ratsnest pouze pro vysvicene elementy? Ano, slo by to udelat i vlajkami, kdy si vyberu vse, postupne odoznacim signaly, ktere chci videt, a zbylou oznacenou skupinu presunu do vlajky A, ktera ma nejvyssi priroitu, a jeji barvu nastavim na cernou. Po pouziti obsah skupiny A vymazu. Jen tu nrazazime na to, ze nekdy jsou ty postupy jak neceho dosahnout, az prilis slozite, viz prave popsany postup pres vlajku, kterou navic musime mit predtim volnou (a nevim jestli to je natolik intenzivne vyuzivane, aby to stalo davat pod makro, navic barvu makrem nastavit nelze, coz opet makro trosku diskvalifikuje).

4

Re: Seznam nezapojenych spoju - namet

Zvýrazňování označených a částečně označených chybějících spojek jsem před chvilkou přidal do té pokusné verze, na niž jsem Vám posílal odkaz v pátek.  Musím říci, že dost pochybuji, že to takhle v textové formě bude k něčemu dobré, ale na druhé straně stačilo připsat jen pár řádek kódu, takže proč to nezkusit?  Případným dalším zájemcům mohu poslat stejný odkaz, ale základní dojem si asi lze vytvořit již z obrázku -- zřejmě ani není třeba vysvětlovat, co nově doplněné značky znamenají:

http://www.formica.cz/files/forum/missinglinks09.png

Ještě bych se však měl zastavit tady -- přesněji řečeno, měl jsem to udělat hned na počátku vlákna:

Tomáš Och napsal:

(...)  celistvost jednoho netu ma mnohem vyssi prioritu nez ty ostatni (...)  Bylo by to pohodlnejsi, nez prohlizet rozsahlou desku, jestli mi nekde neunikl nejaky oznaceny segment.

Možná jsem totiž příliš zdůrazňoval barvení netlistu.  Efektivnější bude označit konce všech chybějících spojek (Select | Select | Pads | Pins in Rats' Nest), pomocí uživatelské vlajky spočítat logický součin tohoto označení s piny na zmíněném netu (označenými v režimu Mark Net) a pak tyto piny najít na desce příkazem Jump To | First Marked / Next Marked.  Makra jsou k tomu ideální nástroj.