1

Téma: Tloustka pisma

Dobry den,

v soucasne dobe lze donutit editor, aby pismo nesi nez <nastaveny treshold> se vykreslovalo pouze o tloustce 1px? Kdyz mam totiz nastavenou nizsi mez pro zobrazeni napisu (Drawn Text potrebuji mit na 4), tak se pismo stava dost necitelne. Problem odstranim, jen pokud si behem editace pismo nastavim na sirku 0.1 a mene) a pak ho na konci zas vratim zpet.

2

Re: Tloustka pisma

Dobrý den, takový parametr (který by byl obdobou Graphics | Items | Lines = Axes Only pro spojové čáry) v Layoutu skutečně není, ale nebyl by problém jej do nějaké testovací verze přidat (anebo rozšířit působnost toho uvedeného v závorce), pokud by se to ukázalo odůvodněné.

Můžete prosím uvést konkrétní hodnoty (tj. výšku znaků, šířku čáry a měřítko zobrazování), s nimiž jste narazil na potíže?  Současné řešení v zásadě předpokládá, že u rozumného poměru šířky čáry k výšce znaků (kdysi u písma kresleného šablonkou se např. požadovalo alespoň 1 : 7) se zobrazované čáry včas zredukují na 1px samy od sebe.  Na druhé straně, pokud však na desce chcete mít opravdu hodně malé nápisy, můžete narazit na technologické omezení v podobě nejužší vyrobitelné čáry, které pak asi musí dostat přednost před pohodlnou čitelností.

3

Re: Tloustka pisma

Po několika e-mailových a telefonických konsultacích jsem v pokusné verzi raději nakonec udělal něco trochu jiného:  Spíše než bych rozšiřoval působení parametru Graphics | Items | Lines na nápisy, rozšířil jsem funkci parametru Graphics | Thresholds | Fine Font (px) tak, že jakmile se zapne hrubší font, šířka čáry bude automaticky 1px.

Vedle toho jsem v tomto fontu upravil řez číslic 6 a 9 tak, aby se méně slévaly a zároveň méně pletly s osmičkou:

http://www.formica.cz/files/forum/0to9-2.png

A když už jsem zasahoval do vzhledu fontů, změnil jsem i řez a a e v jemném fontu, opět ve snaze omezit slévání:

http://www.formica.cz/files/forum/a_to_h.png

Poslední v této souvislosti dosud provedená změna se týká čísel vývodů -- jakmile je k jejich vykreslení užit hrubší font, nebude nikdy škálován.  (Pokud tedy parametrem Graphics | Thresholds | Pin Numbers povolíte zobrazování čísel i v hodně malých měřítcích, čísla mohou vposledku vyjít větší než součástky.)

Případným zájemcům rád pošlu odkaz na pokusnou verzi.  Další připomínky, např. ke vzhledu jednotlivých písmen v jemném fontu, jsou jako vždy vítány.

4

Re: Tloustka pisma

Možná bude vhodné udělat ještě jeden krok dále a zajímat se také o čitelnost písma, které se již slévá.  (Abychom to nějak napodobili, je vždy druhý obrázek v každé dvojici ukázek úmyslně trochu rozostřen.) 

http://www.formica.cz/files/forum/aes1.png
http://www.formica.cz/files/forum/aes2.png

http://www.formica.cz/files/forum/aes3.png
http://www.formica.cz/files/forum/aes4.png

Pozorný uživatel si možná všimne, že pro zlepšení čitelnosti je oproti původnímu fontu navíc upraven i řez písmene s.