1

Téma: Vkladani padu na desku - Row of Pads

Pri tvorbe motivu soucastky je jedna hezka funkce "Row of Pads", obcas ji postradam i pro obycejne pady a nejen v editoru motivu. Bylo by mozne takovou funkci pridat?
Uzitecne to je zejmena, pokud pracuji v palcich a potrebuji vlozit nekolik padu v rozteci metricke, to se potom vse musi odpocitavat od nuly pad po padu. Uzitecne by to bylo take v pripade, ze znam roztec dvou padu, ktere budou slouzit jako montazni a jiz pri tvorbe obrysu desky jednoduse necham vlozit dva pady s danou rozteci...

2

Re: Vkladani padu na desku - Row of Pads

Znamenalo by to naprogramovat další režim ukazatele, což by se z technického hlediska bezpochyby provést dalo.  Byl by ovšem už asi tak šedesátý -- v barvitém protikladu k diskusi, která běžela před pár měsíci na www.mcu.cz/forum/ a kde kdosi zastával názor, že návrhový systém by režimů měl mít co nejméně, nejlépe jen jediný (tj. de facto žádný).  Podobně jsem si tuhle říkal, zda bych neměl doplnit režim pro umísování obdélníků (ne jakožto nové entity, nýbrž tvořených pouze čtveřicí segmentů), případně obdélníků se zaoblenými rohy...

Před několika lety se na mne obrátil Ing. Jakimov s požadavkem, který zřejmě vycházel z podobných motivů, totiž prodloužit krok ukazatele až na 10 cm.  (Neříkám, že by na všechny krabičky stačil.)  Parametry a příkazy s tím spojené jsou dnes v menu Place | Rel. Coords, s jehož pomocí si můžete kupříkladu nastavit počátek relativních souřadnic do středu jednoho upevňovacího otvoru, a šipkou pak odtud přeskočit na druhý.  Možná byste si mohl vyzkoušet jejich použitelnost pro zamýšlené funkce dříve, než bychom dále uvažovali o doplnění nového režimu.

Jinak v souvislosti s krabičkami, apod. si dovoluji upozornit na příkazy v testovací verzi, diskutované zde.

3 Naposledy upravil: kolin (2008-09-30 07:57:12)

Re: Vkladani padu na desku - Row of Pads

hezky radikalni nazor....ja myslim ze navrhovy system by mel mit co nejvice uzitecnych funkci, ktere cely system delaji jeste preciznejsi (coz je i tento predmet vlakna), ale pristup k funkcim by mel byt co nejintuitivnejsi, nebo alespon co nejlogictejsi (coz vicemene menu Formiky splnuje).
Mohu Vas poprosit o nejaky priklad postupu pouziti funkce Rel.Coords? CHvili sem to trapil ale nepodarilo se mi s kurozrem pohnout ani o píď a napoveda je take skoupa.Vicemene netusim kdy co ma ktera funce delat a v jakem poradi to mam delat.....dekuji.

4

Re: Vkladani padu na desku - Row of Pads

kolin napsal:

Mohu Vas poprosit o nejaky priklad postupu pouziti funkce Rel.Coords?

Podle mého názoru to není nijak obtížné.  Nejprve dopravíte ukazatel do (obecně nejspíš mimorastrového) bodu, odkud se má rozteč řady padů (nebo čehokoliv jiného) počítat.  Pak si v menu Place | Rel. Coords nastavíte příslušný modul (např. 98,765 mm, což se vzápětí nějak zaokrouhlí do rastru) a dáte příkaz Apply Both.  Klávesami se šipkami posléze dopravíte ukazatel na požadované souřadnice.  Sice kolem toho jsou ještě nějaké jemnosti, ale na ně jste dosud nenarazil.

http://www.formica.cz/files/forum/applyrelcoords.gif

5

Re: Vkladani padu na desku - Row of Pads

Mno, moc to cele stale nechapu, zejmena co je mysleno tim modulem, co jsme vysledoval tak mi to akorad vzdy zmeni rastr, ale nedojde z zadnemu vynulovani relativnich souradnic, nebo k necemu....vubec cely smysl prikazu mi unika...
Nejprve jsem myslel, ze kdyz mam nejaky pad mimo rastr, nastavim na tento pad kurzor, tak mi to nejak nastavi jakousi relativni mrizku tak, aby pad lezel na teto relativni mrizce, ktere mohu priradit nejakou roztec a pak se mohu pohybovat po teto relativni mrizce, ale zrejme to tak neni..

6

Re: Vkladani padu na desku - Row of Pads

Počátek relativních souřadnic se nastaví na hodnoty Origin X, Origin Y.  Při otevření menu se tam dostanou momentální souřadnice ukazatele, ale můžete si tam vložit, co chcete.  Module je příští velikost modulu rastru čili kroku ukazatele (užitá šipkami).  (Je zde držena odděleně od hodnoty v menu Options, aby se tak její hodnota někde uchovala a nebyla přepsána rastrem pro běžnou práci.)

Dáte-li Apply Both, skutečně se to chová zhruba tak, jak jste popsal v poslední větě.  Není mi proto jasné, na jaký problém jste vlastně narazil.

7

Re: Vkladani padu na desku - Row of Pads

Aha, tak uz to funguje, vzpomnel jsem, si, ze by na to mohl mit vliv prepinac Options | Grid & Coordinates | Grid Offset, ktery mam standartne na Off, abych mohl pouzivat mereni relativni vzdalenosti (prepnu na On a zpet na Off a v hornim inform.pruhu modrym pismem dojde k vynulovani a nasledne odmeruji - lepsi zpusob jsem nenasel).
Vznika mi tu trochu kamen urazu, ze pouzivani techto dvou funkci se timpadem neslucuje..jedna fce vyzaduje vychozi stav na Off, druha na On.. ale s tim se nejak poperu.
Nicmene do budoucna (napr.do verze 5.x) by row of pads nebyla marna..