Téma: Volba barev v PDF generátoru

Mám připomínku k volbě barev v PDF generátoru. Popravdě mě tento sytém volby barev příliš za srdce nechytil. Jednak je zvláštnost společné nastavení sytosti a jasu pro některé z barev, které navíc tímto nastavením mění odstín. Škála barev není moc široká a není vidět vzorek barvy (by by třeba nebyl přesně stejný jako v PDF výstupu). Nešlo by to náhodou udělat úplně stejně jako u nastavení barev v menu Graphics Layer Colors ? Tam to nemá chybu.

2

Re: Volba barev v PDF generátoru

Máte pravdu, sám také nejsem zrovna okouzlen tím, jak se to menu po několika rozšířeních vyvinulo.  (Při každé z dílčích úprav se mi zdálo výhodnější zachovat dosavadní rozhraní pro PDF drivery, jenže sumárně už to tak výhodné není.  Driver však takto alespoň stále může spolupracovat s verzí 4.40.P98.)

Ještě než se dostanu k tomu, co vše by se dalo změnit, bych ale měl asi popsat, jak je to udělané teď.  Barvy, které si můžete vybrat z menu, se vlastně dělí do tří skupin:
1) Stupně šedi.  Zde zadáváte přesné procento šedi pro světle- a tmavošedou, které u pájecích bodů ještě dále ovlivní hodnota parametru Pad Relative Brightness.  (Tenhle způsob zadávání původně vznikl pro publikační účely -- redakce šedou tradičně vyjadřují procenty.)
2) Obecné barvy.  Barvy (v pořadí dle menu) YellowRed jsou zadávány v modelu HSB (odstín je prostě odstupňován po šestinách) a dále závisejí na společných parametrech Color Saturation, Color Brightness a u pajecích bodů navíc na Pad Relative Saturation a Pad Relative Brightness.  Tyto parametry jsou užity hlavně z toho důvodu, že čisté barvy by zřejmě leckomu připadaly příliš jasné a syté.  Zejména ve vzájemné kombinaci a/nebo ve větších plochách by asi trhaly oči.  (Zadáte-li tam dvakrát 100%, dostanete opravdu nejjasnější sytě modrou, červenou, zelenou...)  Na druhé straně s defaultními hodnotami jasu a hlavně sytosti mohou některé odstíny (především žlutá) vypadat přímo špinavě. 
3) HTML barvy.  Protože jsem s mechanismem nastavení barev v modelu HSB nebyl právě spokojen, přidal jsem ve verzi 4.40 ještě dalších 18 barev -- vybral jsem si odstíny, které se mi na deskách nejvíce líbily.  Na ně se parametry Color Saturation ani Color Brightness již nevztahují, aby jméno (třeba Pale Violet Red) přesně odpovídalo barvě, jak ji definuje HTML.
Jinak barvy jsou zcela stejné jako v driveru PostScrX.dll, přičemž tytéž barvy YellowRed byly užity již v generátoru PostScriptu ve verzi 4.30 i 4.2.

Teprve teď se dostávám k tomu, co všechno by se dalo dělat jinak.  Připustíme-li změnu rozhraní, celkem snadno lze pro PDF (a PostScript) užít obdobu menu Files | Print | Layer Colors & Sides (přičemž ty preferované odstíny lze skoro všechny dát do "vlastních barev").  Avšak mám-li do rozhraní zasáhnout, měly by se změny udělat pokud možno zároveň. 

Jedna otázka je, zda zachovat parametr dovolující zobrazovat pájecí body tmavší.  Podle mého názoru to je jednoduchý nástroj, jak pájecí body pohodlně a přehledně rozlišit v plochách mědi -- viz obrázek:

http://www.formica.cz/files/forum/darkerpads.png

Na další otázku, potenciálně se vztahující k rozhraní, jsme vlastně narazili až před několika týdny:  Pro každou vrstvu PDF by se totiž dal doplnit také parametr, určující, zda bude ve výchozím zobrazení skryta.  Jiný parametr by mohl určovat pořadí každé vrstvy, což by samozřejmě podstatně ovlivnilo, jak bude PDF vypadat.  A jistě by se daly vymyslet ještě další parametry.

Uvítám názory dalších uživatelů k těmto otázkám.

3

Re: Volba barev v PDF generátoru

Zobrazení pájecích bodů tmavší barvou je v zásadě dobrý nápad. Má to ale háček. Ne všechny pady jsou opravdu pájecími body. Obyčejné průchody totiž maskuji (odmaskované průchody jsou podle technologů již přežitkem), takže to pájecí body již nejsou. Průchody bych určitě nezvýrazňoval, mohou jich být mraky, a skutečné pajecí body by se mezi nimi poněkud ztrácely. Takže by to chtělo ztmavit jen odmaskované pájecí body. Použití samotné masky je pro tento účel nevhodné, protože existují případy, kdy maska odkrývá celou řadu pájecích bodů (malá rozteč SMD pinů, řadový konektor apod.). Pak by pájecí body zmizely pod zobrazením masky.

Oba další paramtery by byly užitečné, přidal bych ještě parametr název vrstvy.