Téma: Více vrstev?

Zkusil jsem jen tak pro legraci sepsat seznam vrstev, které by se mi hodily pro případ kompletního zobrazení do PDF, včetně jejich priorit shora. V závorkách jsou stávjící čísla vrstev.

0(-) potisk krabičky
1(-) krabička pro desku
2(-) krabička pro desku (krabička může být složena z více částí)
3(2) Name
4(-) Value (na hodnoty součástek není bohužel ve stávajícím systému vrstva, ale rozhodně by se to hodilo)
5(1) obrázek součástky
6(-) obrázek součástky - celá plocha součástky, která zakryje desku (dalo by se generovat automaticky na základě vrstvy 5 - to je lepší varianta)
7(0) potisk desky mimo jmen
8(3) vrstva pro ukládání nepoužívaných částí součástek (libovolná priorita)
9(4)  vrstva pro pomocné čáry
10(6) lepidlo
11(7) pasta
12(8) maska
13(-) razítko
14(9) vrchní měď
15(10) vnitřní měď
16(11) vnitřní měď
17(-) vnitřní měď
zvláštní vrstva - hranice desky

Celkem tedy 37 vrstev.

Zvláště bych se nyní chtěl pozastavit u poslední, nepárové, vrstvy hranice desky. Zavedení takové vrstvy mě napadlo až teď, když jsem psal tento seznam. ??ešila by několik problémů najednou :
- hranice desky včetně různých frézování v desce by se řešily na jediné vrstvě. Ta by se pak při generování výstupů přidávala k žádané vrstvě. Dnes je to tak, že hranice kreslím v jedné z výsledných vrstev, a pak ji musím kopírovat i do ostatních vrstev. Pokud se mi hranice změní, musím je ve všech vrstvách nejprve smazat, a pak znova kopírovat z výchozí vrstvy. Je to docela otrava, zvláště pak při větším počtu frézovaných otvorů uvnitř desky. Tuto vrstvu mohu samozřejmě zavést již nyní, Formica to umí. Jen začnu narážet na nedostatek vrstev.
- samostatnou vrstvou pro hranice desky by se automaticky mohla generovat vrstva materiálu desky pro výstup PDF (a třeba i pro zobrazení na obrazovce).
- možná by i pro výrobce desky bylo užitečné mít na jednom obrázku samostatné frézování. V současnosti musí frézování vybrat z ostatních vrstev.

2

Re: Více vrstev?

Za mne pocet vrstev postacuje, ovsem s tou samostatnou vrstvou pro hranice desky by se neco stat mohlo, sice se mi jeste nestalo ze by mi na jedne z vrstev zmizela hranice nebo jeji cast (pouzivam vrstvy masky 8/15) ale jak pise p.Dubecky, pokazde si musim hlidat kopii v obou vrstvach.

Soucasny stav mi vlastne zpusobuje jeste jeden trabl: kdyz mam oznacene obe vrstvy a desku presouvam (nejcasteji pri generovani vystupu, kdy skladam na jeden prirez vice desek), jsou pro mne diky zpusobu vykreslovani pruniku barev tyto dve vrstvy vyruseny a tudiz neviditelne..

3

Re: Více vrstev?

Zdravím Vás, prosím info:
vo Formica 4.40 je 23 vrstiev. ??o doporučujete priraďova do jednotlivých vrstiev v tomto prípade?
Ïakujem.

4

Re: Více vrstev?

nasledujici vrstvy plati pro spodni vrstvu, analogicky pouzite i pro horni vrstvu:
0 skutecne obrysy soucastky, vystupky vysoko nad deskou, ale mohou vadit stejne vysokym soucastkam (napriklad packy wagosvorek), popisky s informacemi urcenymi pouze pro navrhare
1 potisk - obrysy soucastek (plocha, ktera se dotyka desky, nebo lezi bezprostredne nad ni (kam se nedaji umistit ani SMD odpory), hlavni tvar soucastky, naznaceni jeji orientace, ruzne kresby, loga
2 text: reference soucastek, popisky desky
3 rohove znacky pro umisteni ramecku kvuli vylevani (cilem je, aby pri opetovnem umistovani ramecku byl umisten vzdy an stejne misto, bez ohledu na aktualni roztec mrizky)
4-6 nic
7 rozmery ruznych casti desky (urceno pro zakazniky,kteri potrebuji vedet rozmery desky a jejiho prislusenstvi)
8 inverzni maska, obrys desky, frezovani otvoru v desce (izolacni drazky, otvory vetsiho prumeru nevrtatelne klasickym vrtakem)
9-11 medene vrstvy