Téma: Další možnosti PDF driveru

V souvislosti s možnostmi nového PDF driveru mě napadlo pokusit se vygenerovat barevný výstup desky tak, aby se co nejvíce podobal skutečnosti. Tedy vyčlenit jednu vrstvu pro základní zelený materiál desky, podobný skutečné barvě desky, na ní dát měď v trošku zahnědlé zelené, a na ní součástky ve výrazné, asi černé barvě a jména součástek třeba nějakou svítivou barvou. Aby na jedné straně deska trošku i barevně navozovala skutečný stav s tím, že věci podstatné pro osazení desky, tedy součástky a jejich názvy, by proti skutečnosti byly výraznější kvůli přehlednosti. Předpokládá to mít méně syté barvy pro materiál desky a spoje, aby na nich součástky se jmény zobrazené sytými barvami byly dobře vidět. Taková možnost by byla výhodná pro mě již při návrhu desky, kdy se upřesní představy o desce, poté pro osazovací firmu a nakonec i pro servis desky.

Zároveň nové možnosti pdf výstupu ukazují na jinou věc. Chtělo by to samostatnou vrstvu pro materiál desky, velmi vhodná by také byla další vrtsva pro razítko. A hned mě napadá další vrstva pro krabičku přístroje, ve které je deska uložena - hezky by se tím znázornila montáž i konečná podoba výrobku, kdy by krabička díky překrývání vrstev potřebnou část desky opravdu překryla. Na to ale v současné verzi není dost vrstev, takže by možná stálo za úvahu v nějaké příští verzi počet vrstev opět zvýšit, raději rovnou třeba na 64.

2

Re: Další možnosti PDF driveru

Než o námětu z Vašeho prvního odstavce uvažovat je možná jednodušší vyzkoušet, jak by to vypadalo.  Pro ten účel jsem si trochu upravil driver a jednu Vaši desku (bylo nutno se zbavit rohového razítka, jakkoliv je pěkné, a asi tři nápisy kousek vtlačit dovnitř desky, třebaže nebyly na zobrazovaných vrstvách).  Výsledek vidíte zde: www.formica.cz/files/forum/KOBRA-A_B-pokusy.pdf .

Pokusný driver si můžete stáhnout tady: www.formica.cz/files/forum/PDF098B.zip včetně konfiguračního souboru, jímž byla výšeuvedená ukázka vygenerována.  Driver využívá toho, že mu jsou předány souřadnice obdélníku opsaného motivu, takže pro obdélníkovou desku není potřeba zavádět samostatnou vrstvu.

Pro dosažení zamýšleného efektu asi budete chtít povypínat vrstvy 1, 2, 21, 22 a místo nich zapnout 0, 23.  To už ale souvisí s ovládáním driveru (podobně jako přesná volba barev).  Nejprve by bylo třeba spíše posoudit, zda takovéto zobrazení může skutečně být někomu k užitku.

http://www.formica.cz/files/forum/pdf-ocg-b.gif

O černé součástky jsem se ani nepokoušel, ale můžete si zkusit upravit konfigurační soubor, vyrobit nějakou vlastní ukázku PDF a vystavit ji zde.

3

Re: Další možnosti PDF driveru

Mně se tento Váš pokus opravdu velmi líbí. Deska jako by obživla, a přitom je opticky velmi přehledná. Děkuji za pokus.

4

Re: Další možnosti PDF driveru

Zdravím,
všiml jsem si, že máte v pdf jiná jména vrstev než je defaultně nastaveno. Nenašel jsem možnosti přejmenování ani v menu ani v konfiguračním souboru ... lze to nějak?
Také by se hodilo nastavení defaultního zobrazení či skrytí jednotlivých vrstev.
Děkuji
Jinak velmi kvituji tuto úžasnou funkci!

5

Re: Další možnosti PDF driveru

Jména vrstev se do PDF dostávají přímo z DLL driveru, podobně jsou v něm naprogramovány i jejich výchozí stavy (vrstva zobrazena / skryta).  Příčina je v tom, že DLL využívá rozhraní, při jehož návrhu se s předáváním takovýchto parametrů nepočítalo.

Potřebujete-li jiná jména vrstev (mj. tam jsou i potíže s kódováním češtiny), zašlete mi prosím jejich tabulku a já pro Vás DLL přeložím zvl᚝ ??? to zatím je nejjednodušší dostupné řešení.

6

Re: Další možnosti PDF driveru

Děkuji za odpověď a nabídku, možná ji někdy využiji, ale zatím si vystačím s aktuálním stavem.