1

Téma: Problémy s knižnicami.

Dobrý den.Stiahol som si nové knižnice z tejto stránky.Mám malý návrhový systém 4.30.Po stiahnutí knižníc do editoru dosky ich síce pridám do povodnej knihovne ale ak ju otvorím vypíše EROR Line 3 value of range.
Inak je to v schematickom editore.Tam ak si chcem prida dalšiu knižnicu tak mi ju ani do povodnej nevloží ani napriek tomu že sa pýta či má novú knižnicu zapísat.Ani po potvrdení ju do zoznamu knižníc nevloží.
Možno robím niekde chybu alebo je tam iná postupnost.Neviem a preto prosím o radu .Ïakujem

2

Re: Problémy s knižnicami.

Dobrý den, příčina je patrně v tom, že knihovny pouzder, které jste si stáhl, jsou určeny pro verzi 4.40, kde hodnoty popisující pouzdra obecně mají větší rozsahy.  Přitom však verze 4.30 (na rozdíl od současné) nečte knihovnu jako celek (nýbrž si při jejím připojení příkazem Librarian | Add File to Library namapuje, kde je v ní které pouzdro, a ta pak přebírá jednotlivě).

Z poslední závorky plyne, že i když knihovna využívá taková rozšíření verze 4.40, jako jsou např. dvojnásobný počet typů pájecích bodů nebo zvýšený počet prvků na desce, běžná pouzdra mohou být zpětně využitelná ve verzi 4.30, pokud není rozsah hodnot překročen přímo v nich.  Bohužel však toto nastane téměř automaticky, protože běžné pouzdro mívá obrys kreslen na dvou vrstvách s nejvyššími čísly, což jsou ve verzi 4.40 čísla 22 a 23, a ta verze 4.30 nepřečte.  Ve verzi 4.40 je ale možné knihovnu vyexportovat zpět do formátu 4.30, což sice nezaručí, že tam z ní budou všechna (ani jen některá) pouzdra použitelná, eliminuje to však alespoň minulou větu.

Celé to ovšem zní složitě, ale shrnu to jednoduše:  Napište mi, o kterou knihovnu máte zájem, a já Vám ji pošlu vyexportovanou zpět do formátu 4.30.

3

Re: Problémy s knižnicami.

Ïakujem za odpoved.Mám záujem iba o knižnice ktoré obsahujú púzdra SMD.Tie ktoré sa dajú potom použit jak pre schemy a aj pre layout.Ak by sa to dalo tak by som vám bol povdačný.

4

Re: Problémy s knižnicami.

Napište prosím jména souborů.  Nemám totiž nikde poznamenáno, v kterých (uživatelských) knihovnách jsou nějaké SMD prvky (a také se mi nechce převádět všechno).  Jinak právě SMD často vedly k potřebě doplnit počet typů pájecích bodů, takže pouzdra s těmi novými nemusejí být čitelná.

5 Naposledy upravil: krivka (2008-04-28 12:14:55)

Re: Problémy s knižnicami.

orta napsal:

(...) Inak je to v schematickom editore. Tam ak si chcem prida dalšiu knižnicu tak mi ju ani do povodnej nevloží ani napriek tomu že sa pýta či má novú knižnicu zapísat. Ani po potvrdení ju do zoznamu knižníc nevloží. Možno robím niekde chybu alebo je tam iná postupnost. Neviem a preto prosím o radu. Ïakujem

Viz odpověď  na jiný dotaz ke schematickému editoru, který je utajen ve vlákně "Dotazy a náměty k programu Layout - chyby v číslovaní pinov":

krivka napsal:

Na adrese www.formica.cz/files/Lib440-B(4_30).zip naleznete aktuální knihovnu schematických symbolů uloženou ve formátu "4.30". Ve starších verzích schematického editoru se obrazová část nebude zobrazovat správně (průsvitky nebudou průhledné), nicméně předlohy schematických značek by se chovat správně měly.