1

(5 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty ke schematickému editoru)

Děkuji mnohokrát za odpověď, moc mi to pomůže. Omezení 70/350 jsem si samozřejmě vědom.
Škoda že nová verze Formicy je pro takové to domácí bastlení dle mého názoru dost drahá (skoro 5.000 s DPH za 80/300 a skoro 10.000 za 120/500). Hned bych si nějakou vyšší verzi koupil, ale doma by semi to nikdy nezaplatilo.

Petr Filipi

2

(5 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty ke schematickému editoru)

Děkuji za odpověď, Layout by tedy byl víceméně vyřešený. A co Schéma, je nějaký postup i tam?

Petr Filipi

Dobrý den.

Je možné k jednomu otevřenímu souboru se schématem otevřít další soubor tak, aby se mi součástky z 2. souboru připojily k prvnímu souboru? Tzn. když já například pracuji na nějaké části projektu a kolega na druhé a vzájemně budeme mít naše schémata propojeny konektorem, tak abychom mohli nakonec mít vše v jednom výkresu, a to v jednom worksheetu.

A to samé bych potřeboval v Layoutu z důvodu hromadného tisku více malých desek, abych lépe využil fólii pro výrobu DPS fotocestou. Ani by mi nevadilo, když by mi Formica díky omezení na 70 součástek neimportovala součástky, jde mi hlavně o motiv plošného spoje.

A oboje bych potřeboval pro verzi 4.30 Malý systém.

Děkuji za odpověď.

Petr Filipi

Dobrý den,

v jednom výkresu mám několik samostatných částí (každá bude na samostatném plošném spoji), které jsou navzájem propojeny vodiči. Je možné, abych vytiskl nějak jednoduše pouze část výkresu (něco jako vložit okno a pracovat jenom s oknem) a abych vygeneroval Netlist pouze pro část schématu? V menu File/Hardcopy jsem našel tisk pouze části výkresu, ale musel bych zadávat přesné souřadnice.

Děkuji za odpověď.

Petr Filipi

5

(2 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Díky moc, "trik" s bílou barvou čáry funguje, pozadí je černé.
Petr Filipi

Dobrý den.

Rád bych vyzkoušel výrobu plošných spojů fotocestou, a to negativní (čáry jsou průhledné). Je možné nějak jednoduše z F4.3 vygenerovat takovýto výstup na tiskárnu? Nerad bych to dělal pomocí PCX, kde nejsou definované rozměry, i když by to asi šlo (z pozitivního PCX udělat negativ, ten uložit a vložit např. do MS Wordu, a to pak vytisknout). Ale kdyby to šlo přímo z Layoutu na tiskárnu, bylo by to lepší.

Děkuji za rady.

Petr Filipi

Dobrý den.

Prosím o radu s následujícím problémem - rozjel jsem F4.3 na W7 (pomocí rady pana Křivky - zkopíroval jsem nainstalovaný program z PC s WXP na moje nové PC s W7). Vše funguje jakoby OK, ale při tisku na fyzickou tiskárnu mají všechny pady stejný vnitřní průměr (odhadem 0,5mm), vnější průměr je OK - mění se podle typu padu. Když uložím desku do PCX, je to v pořádku, ale do PDFka už to nefunguje.

Netušíte někdo, kde by mohl být problém?


A ještě jedna připomínka k autorům programu - chtěl jsem uložit desku jako pokus.txt.pcb, ale deska se uložila jen jako pokus.txt. Možná je to ale ve verzi 4.4 už opraveno.

Děkuji předem za Vaše připomínky.

Petr Filipi

Dobrý den. Jsem uživatelem verze 4.30 (70/350) a chtěl jsem otestovat novou verzi 4.40, ale narazil jsem v ní na poměrně závažnou odlišnost. Kreslil jsem jednoduché zapojení samopřídržného časovače, kde jsem použil vodič PE, který vedl ze vstupní zástrčky na výstupní zásuvku bez přerušení a bez jakéhokoli odbočení, tzn. měl jsem text PE a od tohoto textu jsem natáhl vodič pomocí funkce Place/Draw Wire k dalšímu textu PE. Když jsem chtěl část takto nataženého vodiče včetně textu na konci vodiče posunout pomocí funkce Edit/Drag Block, tak po potvrzení funkce mi spojovací vodič zmizel. Ono je to trochu logické, vodič de facto nic nespojoval, nicméně by mizet neměl. Aspoň na nemizení takto zakreslených vodičů jsem ve verzi 4.30 nebyl zvyklý, tam mi nic nemizelo. Pokud ve v. 4.40 posunu pomocí Edit/Drag block všechny 3 prvky, tzn. text, čáru a text, tak mi nic nezmizí, ale když chci posunout jen polovinu čáry (a už s příslušným textem nebo bez textu), tak mi po provedení příkazu čára zmizí. Nebo mám něco špatně nastaveno? Nastavením jsem po instalaci neměnil, je defaultní.

Děkuji za odpověď.

Petr Filipi