51

(1 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty ke schematickému editoru)

Příčinou může být např. to, že prohlížeč pouzder (viz http://formica.cz/forum/viewtopic.php?id=75) nepracuje s aktuálním konfiguračním souborem Layout.f4k, ale s nějakým starším, dosud uloženým v adresáři ...\Layout\plv .

52

(2 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Dobrý den, pokud vím, někdy se to dělávalo tak, že po dohodě s výrobcem byla určitá vrstva užita pro popis frézování (před prokovením), a do ní se nakreslil segment čáry.  Průměr frézky byl přitom zadán v popisu zakázky, ne např. šířkou té čáry.

Mimochodem, Formica umí generovat i G-code, ale neslyšel jsem, že by jej někdo užil pro tento účel.  Dráha nástroje myslím byla výrobci předávána v běžném RS-274X.

Možná sem připíše více informací – a hlavně užitečnějších –, někdo, kdo s tím má praktické zkušenosti.

Vladimír Anděl napsal:

neexistuje možnost nastavit v konfiguraci pro gerber zvětšení plošek pro každou vrstvu zvl᚝?

Bohužel ne.  Jde-li o požadavek konkrétního výrobce, asi je nejlepší vygenerovat pro něj data pomocí několika konfiguračních souborů, jak píšete výše.

Pracujete-li stále se stejnou technologií a jen pro ni střídáte výrobce, alternativou by mohlo být mít pro každého připravenou zvláštní tabulku rozměrů pájecích bodů a před generováním souborů ji vždy načíst příkazem Files / Read File Sections.

Formica umí najít a označit nápisy, jejichž text vyhovuje zadané masce, a označit součástky, jejichž některý prvek je označen.  Zvýraznit součástky, které mají nějakou hodnotu nebo některé pouzdro, je proto celkem jednoduché.  Váš dotaz je ale složitější o to, že požadujete vypočítat průnik čili logický součin hodnoty a pouzdra.  Dá se to udělat takhle:

Select / Unselect / All Elements                jen pro jistotu, abychom se zbavili případného předch. označení; totéž dělá standardní makro Ctrl-U 
Select / Select / Text / Masked / 1206                název pouzdra ovšem jen jako příklad; i čekání na vložený řetězec lze zapsat do makra   
Select / Select / Components / Marked                označí (a zvýrazní) všechny součástky v zadaném pouzdře jako takové 
Select / User Flags / Flag A / Swap Flag and Highlight                označení součástek „uklidí“ do uživatelské vlajky A 
Select / Unselect / All Elements                opět jen pro jistotu, tedy pro případ, že ve vlajce A už byly nějaké nenulové hodnoty 
Select / Select / Text / Masked / 4K7                hodnota opět jako pouhý příklad
Select / Select / Components / Marked                opět označíme celé součástky       
Select / User Flags / Flag A / Qualify Highlight by Flag                a nakonec označení součástek omezíme na ty s výše zadaným pouzdrem 

Budete-li mít zájem, vložím sem text makra, které toto dělá.

55

(3 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Dobrý den, přímo to bohužel nejde, ale existují nejméně dvě možnosti, jak požadovaného efektu dosáhnout:

1) Highlight přesunout do uživatelské vlajky (např. příkazem Select / User Flags / Flag A / Swap Flag and Highlight) a pak v menu Graphics / Layer Colors pro „zajímavé“ vrstvy místo obvyklého On nebo Dim nastavit User.  Tím vlastně vrstvu vypnete, a naopak zapnete zobrazování jen prvků s uživatelskou vlajkou (na té vrstvě), a to v barvě té vlajky.  Více na podobné téma najdete zde: http://formica.cz/forum/viewtopic.php?id=291

2) Druhá možnost je barvu „zajímavých“ vrstev velmi ztmavit (opět v menu Graphics / Layer Colors), a procento zjasnění užívané pro zvýraznění naopak velmi zvýšit, např. Graphics / Layer Colors / Thresholds / Highlight (%) = 500.

Protože v obou případech je třeba nastavení grafiky (ne zcela triviálně) měnit, hodí se využít nové vlastnosti verze 4.41, celé toto nastavení si příkazem Graphics / Save View & Zoom uložit do některého z deseti „pohledů“ (čili pamětí) a odtud jej vyvolávat dle potřeby příkazem Graphics / Restore View.  Jako obvykle mohou dále pomoci také makra.

Dobrý den, dá se to dělat např. takto:

1) Schema nakreslíte obvyklým způsobem, jen k příslušným spojům ???přivěsíte??? patřičný počet nulových odporů se zkratovanými vývody.

2) Na desce pro nulové odpory nepoužijete běžné pouzdro, nýbrž upravené, v němž máte vývody propojeny segmentem spojové čáry na nějaké nevyužité vrstvě (na které navíc pro formální správnost myslím musejí mít také plošku).

Díky tomu se bude netlist shodovat s deskou a např. kliknutí v režimu Mark Net označí celý spoj, ne jen jeho část sahající pouze k odporu.

57

(3 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Dobrý den, také reaguji až po delší době, navíc prozatím jen selektivně.

Krecmer napsal:

oddělit On/Off vrstvy od Dim, aby bylo možné zap/vyp vrstvy měnit jedním makrem (původní stav před Dim)

Situace je dnes o to komplikovanější, že možnosti zobrazování (a tedy hodnoty parametru) nejsou tři, nýbrž jich je šest, z důvodu nově doplněného kombinování s uživatelskými vlajkami (viz http://www.formica.cz/forum/viewtopic.php?id=291).  Je tedy těžko představitelné napsat makro, které by přepínalo jen mezi hodnotami On a Off.  Proto jsem přidal příkazy Toggle, které Off přepnají na On, a cokoliv jiného na Off.
http://www.formica.cz/files/forum/graphics1.png
Nabízelo by se dát tam ještě nějaké ad hoc shortcuty,  takže T, O, G, L a E by mohly pracovat (po řadě) s vrstvami např. 14, 9, 21, 22 a 23.

Krecmer napsal:

možnost zapnutí zrcadlového pohledu = vše se kreslí zrcadlově (tj. když si otočím fyzickou desku můžu srovnávat stranu spojů s kresbou na monitoru) - pro oživování/servis neocenitelná funkce!

Přesně toto jsem zkoušel naprogramovat před několika lety, a zabředl jsem do komplikací.  (Kupříkladu není jasné, v kterém místě programu změnit transformaci souřadnic tak, aby šipka vpravo stále ještě posouvala cursor doprava...)  Dnes pokládám za mnohem jednodušší otevřít si jako další okno prohlížeč LayoutD.exe, v něm desku, vše odemknout, označit, najít střed a po Edit / Group / Move čtyřikrát otočit.  Asi by na to mohlo existovat i makro.

Krecmer napsal:

použití uloženého View & Zoom bez popisu je metoda pokus/omyl

Přičemž ale ty omyly nezaberou zas tolik času, překreslování je docela rychlé.  ??lověk aby si však pomalu raději psal poznámky na papírek vedle...  Pokusně jsem teď přidal dialog, kde v příkazu Graphics / Save View & Zoom můžete vložit popis.  Výsledek potom vypadá nějak takhle:
http://www.formica.cz/files/forum/graphics2.png

Za chvíli Vám pošlu odkaz na verzi k otestování.

58

(0 odpovědí, posláno do Testovací verze programu Layout)

Dobrý den, prosím omluvte poněkud dryáčnický titulek.  Nijak se netýká obchodní stránky věci, to by ostatně bylo i proti bodu 1 pravidel fóra.  Jde jen o to, že z balíku systematicky archivovaných zdrojových textů jsem teď vyřadil generátory několika dnes už víceméně (pre)historických zařízení:

  * fotoplottery: Admap 3, Admap 5 (a 4), Emma
  * vrtačky: Merona, Posalux
  * výstup dokumentace: maticová tiskárna

Pokud by ale kterýkoliv z uživatelů potřeboval s některým z nich komunikovat, zdrojové texty mu jsou ve svém posledním, již nějakou dobu nepřekládaném stavu k disposici zde: http://formica.cz/files/old-drivers-src.zip .   Překládat se dají dostatečně starými Delphi spolu se soubory v adresáři ...\Layout\src instalační sady; většinou tam ostatně již jsou.

Dobrý den, část těch uživatelů Formiky 4.40, kteří mají Windows 10 a povolili jim automatické aktualizace, po upgradu na verze 1803 nebo 1809 narazila na potíže v její komunikaci s hardwarovým klíčem.  Ty by mohly odstranit .exe soubory z tohoto archivu, jimiž můžete nahradit stejnojmenné ve své instalaci: http://www.formica.cz/files/Formica440P … 50052).zip.

Zároveň může být třeba aktualizovat i drivery klíče: Sentinel HASP/LDK - Windows GUI Run-time Installer nebo Command Line Run-time Installer.

A klíč musí být relativně nový (Version 3.x a vyšší); jeho verzi lze zjistit v tabulce http://localhost:1947/_int_/devices.html

Protože odkazované programy jsou stejné (i se stejným označením verze) jako zatím poslední přeložené ve verzi 4.40, dovolím si jen poukázat na klasické: If it ain't broke, don't fix it.  Výše uvedené má smysl jen v situacích, kdy starší Formicu pod Windows 10 nelze vůbec spustit, anebo přestane fungovat během několika minut od startu Windows.


Pro verze 4.41 / 4.50 jsou příslušné .exe soubory dostupné individuálně.  (Viz též http://www.formica.cz/forum/viewtopic.p … 1651#p1651 a násl. příspěvky.)

60

(14 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Krecmer napsal:

Mohl by PDF generátor umožňovat jiné umístění vrstvy HOLES, která je nejvýš, tím pádem jakýkoliv text/čára jdoucí přes díru je přerušený/nečitelný (díra ho překryje)?

Exaktní odpověď je nemohl; bohužel.  DLL (dnes jménem PDF.f4d) totiž  obsahuje takovouto funkci:

FUNCTION LayerOrdering (i: integer): integer;
  const Ordering: array [0..23] of integer = (  3, 11, 10,  9,  8,  7,  6,  4,  0,  5,  1,  2,
                                               20, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 19, 23, 18, 22, 21);
begin
  if i in [0..23] then
    Result := Ordering [i]
  else
    Result := i;          
end;

(Sice ji exportuje, ale Layout.exe stejně užívá její kopii.) Pořadí vrstev je určeno zde, lépe řečeno zde jsou vrstvy permutovány.

Samozřejmě by šlo vrtání brát jako další pseudovrstvu (číslo např. -1 nebo 24) a s trochou práce umožnit, aby bylo její pořadí určitelné funkcí LayerOrdering.  Změnit pořadí by pak šlo ve zdrojovém textu.

Krecmer napsal:

Nynější přeházené pořadí vrstev  (HOLES,21,22,18,23,19,17,16,15,14,13,12,20) má nějaký důvod nebo je to "historický vývoj"?

Požadavek uživatele, již nevím kterého; ale tehdy celkem dobře zdůvodněný.

Krecmer napsal:

Také by mohly být vrstvy ve výchozím stavu pdf souboru zapnuty/vypnuty dle nastavení Layoutu při generování (tj. co vidím v Layoutu, to vidím v PDF) - není to volba "generovat on/off", je to nová možnost "visible".

To je zajímavý námět.  Faktem je, že generátor PDF je hodně netypický, i díky těm vrstvám interaktivně zapínatelným a vypínatelným až v Acrobat Readeru.  Obecně by se asi hodilo, aby generátory exportovaly vedle menu Driver Parameters také menu "Layer" či nějak podobně.  To by pak Layout.exe zobrazoval pro každou vrstvu zvl᚝.  Na PDF vidíme, že by v něm mohly být např. tyto parametry:

* barva (kterou by pak Layout.exe uměl také převzít z obrazovky, podobně jako u generátoru pro tiskárnu.)
* Z-order (čili pořadí vrstvy)
* ve výchozím stavu PDF souboru vrstva vypnuta/zapnuta (bez ohledu na to, je-li vygenerována v souboru)

Krecmer napsal:

Určitě by se hodily i uživatelské názvy vrstev (v celém Layoutu).

Bezpochyby.

61

(14 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Nevadí-li, že přispívám pod svůj vlastní příspěvek, snad bych sem pro lepší představu (a pohodlí uživatelů) mohl ještě dát nějaké reálné konfigurační soubory (z firmy Papouch): http://www.formica.cz/files/forum/PDF_pro_zakazniky.zip a jako ukázku PDF vytvořený pomocí jednoho z nich: http://www.formica.cz/files/forum/Triton.PDF .  (K jeho zobrazování se mnohem více hodí Acrobat Reader než např. webové prohlížeče, neumějící zapínat a vypínat vrstvy.)

Případní uživatelé starších verzí PDF.f4d (resp. PDF.dll) si mohou aspoň prohlédnout nastavení parametrů, patrné z komentářů v užitém konfiguračním souboru:

{Formica Layout Configuration File for PDF.f4d}
{Program Version 4.41 P108}
{PCB File Name Triton.PCB}

Setup (
    "PDF" 
    1000 1000 1 {Driver Units per mm} 
    0 0 490 350 {Driver Limits [mm]} 
    1 1 0 0 {Scale 100.00%, Rotation = Off, Mirroring = Off} 
    20 20 2 20 20 0 
    0 500 0 1 0 5 -5 3 3 1 100 1 1 
    
    18 {Layer 0  = Dark Orchid} 
    22 {Layer 1  = Crimson} 
    25 {Layer 2  = Chocolate} 
    0 {Layer 3  = Black} 
    0 {Layer 4  = Black} 
    0 {Layer 5  = Black} 
    0 {Layer 6  = Black} 
    16 {Layer 7  = Royal Blue} 
    5 {Layer 8  = Green} 
    9 {Layer 9  = Red} 
    0 {Layer 10 = Black} 
    0 {Layer 11 = Black} 
    0 {Layer 12 = Black} 
    0 {Layer 13 = Black} 
    6 {Layer 14 = Cyan} 
    5 {Layer 15 = Green} 
    0 {Layer 16 = Black} 
    0 {Layer 17 = Black} 
    0 {Layer 18 = Black} 
    0 {Layer 19 = Black} 
    0 {Layer 20 = Black} 
    0 {Layer 21 = Black} 
    0 {Layer 22 = Black} 
    8 {Layer 23 = Magenta} 
    10 {Holes = Gold} 
    36 {Dark Gray Shade (%) = 36} 
    12 {Light Gray Shade (%) = 12} 
    30 {Color Saturation (%) = 30} 
    80 {Color Brightness (%) = 80} 
    30 {Pad Rel. Saturation (%) = 30} 
    -10 {Pad Rel. Brightness (%) = -10} 
    3 {Hole in = No Shape} 
    300 {Hole Diameter (µm) = 300} 
    1 {Optional Content = Enabled} 
    0 {Two Pages = Disabled} 
    0 {Mode = Fit Page to Board (0)} 
    0 {Zero Length Segments = Disabled} 
) 
Layers (
    2 0 ".PDF" {Layer  0 = Side B} 
    2 0 ".PDF" {Layer  1 = Side B} 
    2 0 ".PDF" {Layer  2 = Side B} 
    0 0 ".PDF" {Layer  3 = Rejected} 
    0 0 ".PDF" {Layer  4 = Rejected} 
    0 0 ".PDF" {Layer  5 = Rejected} 
    0 0 ".PDF" {Layer  6 = Rejected} 
    2 0 ".PDF" {Layer  7 = Side B} 
    2 0 ".PDF" {Layer  8 = Side B} 
    2 0 ".PDF" {Layer  9 = Side B}
    0 0 ".PDF" {Layer 10 = Rejected}
    0 0 ".PDF" {Layer 11 = Rejected}
    0 0 ".PDF" {Layer 12 = Rejected}
    0 0 ".PDF" {Layer 13 = Rejected}
    2 0 ".PDF" {Layer 14 = Side B}
    2 0 ".PDF" {Layer 15 = Side B}
    0 0 ".PDF" {Layer 16 = Rejected}
    0 0 ".PDF" {Layer 17 = Rejected}
    0 0 ".PDF" {Layer 18 = Rejected}
    0 0 ".PDF" {Layer 19 = Rejected}
    0 0 ".PDF" {Layer 20 = Rejected}
    2 0 ".PDF" {Layer 21 = Side B}
    2 0 ".PDF" {Layer 22 = Side B}
    2 0 ".PDF" {Layer 23 = Side B}
)

62

(14 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Dobrý den, nemohl byste prostě použít standardní driver PDF.f4d např. ze své sady http://www.formica.cz/files/Layout-441-p109-1123.zip ?  Některé barvy tam jsou nastavitelné parametricky, jiné výběrem z předdefinovaných, vše skrz menu Artwork / Driver Parameters.

63

(2 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Dobrý den, nevím, které všechny výstupní formáty Corel umí, ale jistě mezi nimi je BMP a DXF.

Bitmapu (ve vhodném rozlišení) lze importovat pomocí programu Logo: http://www.formica.cz/logo.html  (Pokud by šlo o import do 4.41, zřejmě raději skrz verzi 4.40.)

DXF program Layout dokáže importovat přímo, příkazem Tools / Import DXF (v testovací verzi, ovšem jako testovací jsou v poslední době překládány všechny).  Nicméně různé problémy se vyskytnout mohou.  Asi by bylo přirozené, aby obrys desky byl popsán entitami LINE (tj. úsečka), ARC a CIRCLE, které Layout pochopitelně číst umí.  Jenže si matně vzpomínám, že jakýsi program (a nejsem si jist, nebyl-li to právě Corel) vše – tedy i všechny úsečky – exportoval jako B-spline křivky...

64

(6 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Dobrý den, teď jsem si mimochodem zkusil vygenerovat vrtání z Eaglu pomocí jobu pool.cam, který má na svých stránkách ke stažení PragoBoard (http://www.pcb.cz/soubory), a prohlížeč mi jej nezobrazil také...

Ale základní otázka je, čeho vlastně chcete dosáhnout.  Ověřit si správnost vygenerovaných dat, anebo si desku prohlédnout ve 3D ?  Pro první účel se tento prohlížeč bohužel příliš nehodí; zdá se, že např. nedokáže správně vykreslit kruhové oblouky (to jsou ty zmatené čáry, které byste viděl v potisku kolem válcových pouzder).  Zde bych naopak rád znovu upozornil na prohlížeč společnosti Ucamco (https://gerber.ucamco.com/), který lze důvodně brát jako referenční; viz též http://www.formica.cz/forum/viewtopic.p … 1600#p1600

Chcete-li se v prohlížeči jen podívat na desku, je zde však jednoduché řešení.  Možná víte, že RS274X.dll (resp. RS274X.f4d v novějších verzích) se dá připojit také jako generátor pro vrtačku v menu Files / NC Drill.  Výsledek vidíte na obrázku (deska je sice Vaše, ale aspoň roh tady snad ukázat mohu):

http://www.formica.cz/files/forum/dp08pa.png

65

(6 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Děkuji za data.  Ta zelená obrazovka je vlastně nepájivá maska; prohlížeč si zřejmě vždy najde mezní hodnoty souřadnic a dle nich vykreslí obdélníkovou desku (není-li v něm odškrtnuto Show outline).  Problém nejspíš bude opravdu v tom, že prohlížeč nerozumí numerickému formátu definovanému řádkou METRIC,LZ,000.00 .  (Dokladem toho je ohlášená absurdní plocha desky; když si ji odmocním, vyjde mi rozměr řádově deset metrů.)  To snad lze trochu vylepšit pomocí Files / NC Drill / Driver Parameters / Trailing Zeroes = Included, ale stejně by možná bylo potřeba do souřadnic v souboru vkládat na příslušná místa desetinné tečky...

Je otázka, zda prohlížeč pro Vás má takovou hodnotu, aby se vyplatilo vytvářet kvůli němu pozměněnou verzi DLL pro Excellon.  Zatím to na mě dělá dojem, že prohlížeč dokáže pracovat jen v milech, nezávisle na hlavičce souboru.  Byla by krajně nevděčná práce toto opravovat na straně generování dat (a formát, s nímž prohlížeč bude fungovat, hledat metodou pokus a omyl), technicky mnohem vhodnější by bylo spravit prohlížeč.

66

(6 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Dobrý den, ono to také může souviset s verzí webového prohlížeče; já to zkoušel ve Firefoxu 62.0.3.  Prohlížeč Gerberu jsou vlastně javascripty, které běží pod ním.  V čem jste to zkoušel Vy?

Případně byste mi také mohl poslat své soubory, abych si mohl prohlížeč vyzkoušet přímo s nimi.

67

(6 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Dobrý den, to jste tedy došel dále než já, zatím se mi Vámi odkazovaným prohlížečem nepodařilo rozumně zobrazit ani gerberovské soubory (ani obdržet hlášení chyby).  Jakou chybu prohlížeč ohlásil Vám?

Kde je problém, nevím, ale takhle zvenčí se mi zdá podobný problémům popisovaným ve fóru prohlížeče: mayhewlabs.com/forums/topic/pathological-results-from-gerber-viewer

Je zjevné (dle typu písma v potisku desek), že všechny tři ukázky byly vygenerovány Eaglem.  Soubory z něj mohou snadno mít nějakou vlastnost, na kterou prohlížeč spoléhá (např. jeden konkrétní formát čísel), ale která z hlediska formátu Gerber (resp. Excellon) není nijak povinná, ba ani doporučovaná.  Zdá se, že Formica není jediný návrhový systém, jehož výstupy prohlížeč (jinak graficky velmi pěkný) zobrazit neumí.

(Pokud jde o standardní Excellon, je to formát, který neobsahuje tabulku průměrů vrtáků, a ty prohlížeči nedodáváte ani žádným jiným kanálem; z těch důvodů není celkem divu, že takovéto otvory zobrazit nedokáže.)

68

(2 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Dobrý den, tohle je bohužel situace, která se čas od času opakuje, typicky s automatickými aktualizacemi Windows (má-li je uživatel zapnuté).  Pokud jde o drivery klíče, výrobce na svých stránkách (https://sentinelcustomer.gemalto.com/sentineldownloads/) momentálně má verzi o setinu vyšší (a dva měsíce novější), než máme vystavenou zde: http://www.formica.cz/utility.html (jde tam o položku Sentinel HASP/LDK - Windows GUI Run-time Installer).  Můžete případně zkusit, zda to pomůže, ačkoliv velkou pravděpodobnost bych neviděl.

Dále Vám umím jen doporučit smazání všech starých driverů před instalací nových, příkazem:

haspdinst.exe -fr -kp -purge

Jinak zbývá už jedině konsultace s pracovníkem firmy Atlas dovážející klíče, ten však naneštěstí bude v Praze až v pátek.  Spojení na něj Vám pošlu e-mailem.

69

(7 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Dobrý den, správně píšete, že počet SMD pájecích bodů je vlastně poloviční, resp. že v tabulce každý zabírá dvě místa, má-li jej být možno ozrcadlit na opačnou stranu desky.  To bohužel souvisí s jiným problémem, totiž s tím, jak jsou čísla pájecích bodů ukládána do souborů: číslo typu je tam kombinováno s jednobitovým příznakem rotace o 90°.  Ve verzi 4.50 lze (zde mohu psát v přítomném čase, tohle už je naprogramováno) pájecí body otáčet do osmi orientací, tzn. 0°, 90°, 180° a 270°, plus toto vše zrcadlené.  Zároveň tam myslím není nic, co by počet typů pájecích bodů limitovalo.

Asi bych mohl zvážit tento formát souborů uvolnit v nějaké meziverzi.

Jinak vyskládat si pájecí bod z více plošek je v SMD knihovnách běžná praxe.  Ta by s novou verzí mohla také zaniknout.

70

(7 odpovědí, posláno do Dotazy a náměty k programu Layout)

Dobrý den, verze 4.50 bude umět přebírat rozměry pájecích bodů z knihoven spolu s pouzdry.  Přesně vzato, rozměrů pájecích bodů unikátních pro jedno pouzdro by tedy šlo dosáhnout tak, že budete mít knihovní soubor s tímto jediným pouzdrem.  V praxi to sotva bude třeba, knihovna typicky bude moci obsahovat stovky pouzder, než se její tabulka rozměrů pájecích bodů zaplní.

Nakolik to bude přehlednější, je ovšem otázka, protože stejně velký pájecí bod se tak na různých deskách bude moci dostat na různé posice (tj. čísla logických typů) tabulky.  Na druhé straně si však tabulku rozměrů pájecích bodů bude program na každé desce automaticky udržovat sám, takže takovouto přehlednost bude uživatel potřebovat mnohem méně.  Navíc k lepší orientaci v tabulce přispívají nové možnosti jejího řazení (již ve verzi 4.41).

Konkrétní termín uvedení Layoutu verze 4.50 (ani např. nějakou jeho alfaverzi) dosud nemáme.

Zřejmě počet zvýrazněných součástek / počet zvýrazněných prvků; viz též tabulka Information.

Blíže na to během několika dnů odpoví Dr. Křivka.

Prosím podívejte se na verzi k testování, odkazovanou v sousedním vlákně: http://www.formica.cz/forum/viewtopic.php?id=318

K zobrazování řízenému uživatelskými vlajkami jsem dostal velmi zajímavý námět od pana Ocha:  Vlajky nemusejí jen určovat barvu zobrazovaných prvků, ale prvky s nastavenou uživatelskou vlajkou by mohly být zobrazeny v barvě vrstvy i tehdy, když ta je dimována nebo vypnuta.  Současná testovací verze má tuto funkci řízenu uživatelem zadávanou maskou určující, které uživatelské vlajky budou fungovat popsaným způsobem.  Jako její přirozené rozšíření by se nabízelo mít tam takovéhle masky dvě, z nichž jedna by umožňovala ???překonat??? jen dimování vrstvy a druhá (odpovídající funkci té masky, která je tam teď) také její vypnutí.

Protože si jsem vědom, že z tohoto popisu nemusí být vůbec zřejmé chování ani jeho možné využití, raději opět připojuji nějaké screenshoty.  Případným zájemcům mohu poslat odkaz na pokusnou verzi (někteří jej ode mne již dostali).

Zde je opět deska Triton, podobně jako na prvním obrázku prvního příspěvku vlákna.  Zvýraznění dvou silových vodičů však bylo přesunuto do uživatelských vlajek A a B (na tenhle screenshot by stačilo do jedné z nich), a pro ně maska povoluje barvy vrstev, které však byly jinde dimovány (na rozdíl od citovaného obrázku s výjimkou vrstvy 21, takže názvy součástek dovolují základní orientaci na desce.)  Výsledkem je zřetelné odlišení dvou vodičů, u nichž zároveň zůstává dobře patrné, na kterých jsou vrstvách.

http://www.formica.cz/files/forum/UserFlagColors9.png

Pomocí uživatelské vlajky C jsou tady selektivně dimovány čáry typu 20, užité k rozlévání mědi na obou vnějších vodivých vrstvách.  Výsledné zobrazení dobře ukazuje strukturu měděných ploch (viz též http://www.formica.cz/clanky/copper_tips.pdf).

http://www.formica.cz/files/forum/UserFlagColors10.png

Podobně pro jinou (čtyřvrstvou) desku: vybrané napájecí spoje...

http://www.formica.cz/files/forum/UserFlagColors11.png

... a dimování rozlévané mědi na všech čtyřech vrstvách.

http://www.formica.cz/files/forum/UserFlagColors12.png

Snad by stál za zmínku také on-line prohlížeč http://www.gerber-viewer.com/ s některými zajímavými možnostmi zobrazování; pár ukázek připojuji dole.  (Vedle formátu Gerber umí též Excellon.)  Pozoruhodná je i možnost vygenerovat (a uložit si) obrázek se zadaným rozlišením (zde byl užit desetinásobek nabízeného):
http://www.formica.cz/files/forum/gerber-viewer-6.png
http://www.formica.cz/files/forum/gerber-viewer-7.png

(K pokusům jsem užil desku Triton z Galerie desek; soubory uploadované (již jako zip) na server prohlížeče jsou zde: http://www.formica.cz/files/forum/Triton-gerber.zip .)

http://www.formica.cz/files/forum/gerber-viewer-1.png

http://www.formica.cz/files/forum/gerber-viewer-2.png

http://www.formica.cz/files/forum/gerber-viewer-3.png

http://www.formica.cz/files/forum/gerber-viewer-4.png

http://www.formica.cz/files/forum/gerber-viewer-5.png

Ivo Löffler napsal:

(...) a přes jejich stránky si data prohlédnout.

Tam ale narážím na problém, že jejich náhled bohužel neumím správně vyzoomovat.  Vypadá to, že matrice jednorázově vygenerují do poměrně hrubé bitmapy, a pak jen zoomují tu, spíše než by pro požadované zvětšení (a výřez) generovali novou.