Dobrý den,
po přenosu ze schematiku, se mi stává, že některé součástky stejného typu, jsou přichyceny každá jinak ke gridu ve vertikální i horizontální ose. Pokud tedy položím vedle sebe například dva stejné odpory, nejsou v ose, což mne trochu rozčiluje. Přitom se jedná o stejné typy a stejné nastavení. Nevíte kde dělám chybu? Layout je v. 4.40 rel. P98.
součástky mimo grid
- Štaif Roman
- New member
- Kontaktovat uživatele:
- Petr Horský
- Member
- Kontaktovat uživatele:
Dobrý den, nepíšete, zda ty odpory mají samy vývody v rastru. Ale např. i ty nejobyčejnější THT odpory v pouzdře R100 se dostanou mimo běžný grid, pokud je umísťujete na metrickou desku. Měl jste na mysli tuto situaci?
Při ručním umísťování součástek "visí" pouzdro za vývod číslo 1, u zmíněného odporu se tedy vývod 2 dostává mimo grid. Když má jeden odpor dle netlistu mít vývod 2 vlevo a druhý vpravo, vypadá to pak ovšem podivně. Formica nabízí přinejmenším dvě možnosti, jak součástku posunout. Jednak ji v režimech Move (Pick) nebo Drag (Pick) můžete uchopit za určitý vývod, což při novém umístění (přinejmenším na "prázdné" desce, kde se cursor nemůže zachytit k ničemu jinému) způsobí, že se tento vývod dostane do právě nastaveného rastru. Druhá možnost je ukázat na součástku a zdvihnout ji nikoliv pomocí Enter, nýbrž Shift-Enter (resp. Shift-levé tlačítko). V takovém případě je součástka uchopena za střed, který se tím pak dostane do rastru.
Mimochodem, když už mluvím o malých jednoduchých THT součástkách na metrické desce, někdy možná je po dobu jejich přebírání z knihovny nejlépe předstírat, že deska je palcová. tj. dočasně si přepnout přepínač Dimensions | Basic Grid. Nepřesnosti u pouzder řekněme TO92, R100 nebo CK50 pochopitelně budou zcela zanedbatelné a bohatě je převáží to, že se všechny jejich vývody dostanou do rastru. Něco takového lze ovšem doporučit jen uživatelům, kteří vědí, co dělají.
Při ručním umísťování součástek "visí" pouzdro za vývod číslo 1, u zmíněného odporu se tedy vývod 2 dostává mimo grid. Když má jeden odpor dle netlistu mít vývod 2 vlevo a druhý vpravo, vypadá to pak ovšem podivně. Formica nabízí přinejmenším dvě možnosti, jak součástku posunout. Jednak ji v režimech Move (Pick) nebo Drag (Pick) můžete uchopit za určitý vývod, což při novém umístění (přinejmenším na "prázdné" desce, kde se cursor nemůže zachytit k ničemu jinému) způsobí, že se tento vývod dostane do právě nastaveného rastru. Druhá možnost je ukázat na součástku a zdvihnout ji nikoliv pomocí Enter, nýbrž Shift-Enter (resp. Shift-levé tlačítko). V takovém případě je součástka uchopena za střed, který se tím pak dostane do rastru.
Mimochodem, když už mluvím o malých jednoduchých THT součástkách na metrické desce, někdy možná je po dobu jejich přebírání z knihovny nejlépe předstírat, že deska je palcová. tj. dočasně si přepnout přepínač Dimensions | Basic Grid. Nepřesnosti u pouzder řekněme TO92, R100 nebo CK50 pochopitelně budou zcela zanedbatelné a bohatě je převáží to, že se všechny jejich vývody dostanou do rastru. Něco takového lze ovšem doporučit jen uživatelům, kteří vědí, co dělají.
- Štaif Roman
- New member
- Kontaktovat uživatele:
Omlouvám se za pozdní odpověd, ale nějak nebyl čas přečíst, zkoušet a hned opovědět. Můj problém byl právě jen v tom, že "běžná" pouzdra byla naprosto v pohodě a seděla v jedné "lajně" a problém se vyskytl u větších výkonových odporů TR234 a pod. Zarazilo mne to, že se jedná o stejný typ pouzdra, stejnou orientaci vývodů a přitom je ob jeden odpor vždy posunuto o cca 1/4 gridu. Přepnutí celé gridu desky do palců už jsem používal ve v. 4.2 ale vždy pro všechny součástky daného typu. Tohle mne prostě zmátlo. Děkuji za Vaší odpověď i za nasměrování k uchopení za střed, což rozložení vyřešilo a musím přiznat, že tohle by mne napadlo až jako poslední možnost, právě pro ten stejný typ pouzdra a stejnou orientaci vývodů.