Padání Formica 4.50 Schematic

dotazy uživatelů k funkcím editoru schematu, náměty na jeho další rozšíření
Odpovědět
visualprog
Member

Padání Formica 4.50 Schematic

Příspěvek od visualprog »

Dobrý den
Formica se mi sama ukončí, zkoušel jsem restarty PC ale nepomáhá to. V Win eventech je toto:

Název chybující aplikace: Schema.exe, verze: 4.50.66.17, časové razítko: 0x2a425e19
Název chybujícího modulu: RPCRT4.dll, verze: 10.0.26100.5074, časové razítko: 0xf8ee90a3
Kód výjimky: 0xc0000005
Posun chyby: 0x0002ed5e
ID chybujícího procesu: 0x2FA8
Čas spuštění chybující aplikace: 0x1DC22F7B72D766B
Cesta k chybující aplikaci: C:\Program Files (x86)\Formica4.50\Schema\Schema.exe
Cesta k chybujícímu modulu: C:\WINDOWS\System32\RPCRT4.dll

Děkuji za případné řešení.
krivka
Member

Příspěvek od krivka »

Dobrý den,
vyzkoušejte prosím, zda v analogické situaci se chová stejně také aktuálně poslední dostupná verze 4.50.66.20.
Pokud ano, popište mi prosím podrobněji, při jakém úkonu k tomu dochází. Ze záznamu závady operačního systému vím jen to, že pravděpodobně došlo k nepovolenému přístupu do paměti na uvedené adrese. Napište mi prosím také, o jakou variantu programu se jedná. Pokud se závada projevuje za běhu programu, měla by také být zaznamenána v souboru Schema.log, který byste měl najít v adresáři C:\Users\<username>\AppData\Roaming\Formica\Schema.
visualprog
Member

Provedl jsem a budu zkoušet, exe jsem přesunul do adresáře původní Formiky, původní jsem zálohoval.
Při spuštění vyskočí dva dialogy.

1.Configuration file Layout.f4k not found ...
2.Package library is empty
Petr Horský
Member
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr Horský »

Dobrý den,

první hlášení je z prohlížeče pouzder, který (v adresáři, kde se při otvírání .pcb souborů v Průzkumníku hledá Layout.exe) v uvedeném konfiguračním souboru očekává jména souborů tvořících knihovnu pouzder. Ta se, není-li soubor nalezen, proto jeví prázdná (viz druhé hlášení).

Příčina může být v tom, že přípony .pcb a .pnl nejsou správně asociovány. Na činnost schematického editoru to nemá zásadní vliv, jen v něm nejsou pouzdra vykreslována.

Možné řešení: Spustit Layout.exe jako správce a zadat Alt-O – I – A (tj. Options / Miscellaneous / Associate File Types).
visualprog
Member

Dobrý den, děkuji dialogy se již neobjevují.

Aplikace přesto padá :
Název chybující aplikace: Schema.exe, verze: 4.50.66.20, časové razítko: 0x2a425e19

Schema.log v AppData\Roaming\Formica\Schema má nulovou délku.
visualprog
Member

Zjištění, že pokud provedu v aplikaci Schema nějakou změnu, např jsem pomocí F8 přesunul součástku tak aplikace nespadne, tedy do nynějšího času psaní příspěvku , nespadla.
visualprog
Member

Ještě jednou jsem Schema pustil a nechal tak, aplikace se sama ukončila.
krivka
Member

Příspěvek od krivka »

Dobrý den,
modul RPCRT4.dll ve verzi 10.0.26100.5074 je součástí aktualizace KB5065426 (OS Build 26100.6584) vydané 9. září 2025 pro windows 11. Docházelo na vašem počítači k popsané závadě také před tímto datem? Občas se setkáváme s tím, že po aktualizaci windows se objeví potíže s provozováním hardwarového klíče. Zkuste si prosím stáhnout omezenou verzi schematického editoru a vyzkoušejte, zda také bude systémem ukončována. Pokud bude verze programu bez klíče fungovat normálně, měla by pomoci instalace novějších ovladačů klíče HASP.
visualprog
Member

Dobrý den, děkuji za zprávu a ano je to skutečně tak, padání se projevuje až po uvedeném datu, omezená verze nepadá.
Mám otevřenou svoji verzi schématu a protože v ní dělám, tak nepadá, a to je otevřená již druhý den.
visualprog
Member

Po provedení sfc scannow bylo po padání, objevily se sice jiné, nesouvisející, problémy ale to se dalo napravit, dnes po aktualizaci padání opět začalo, po opakovaných startech schématu se to chytilo a schéma nepadá, do té doby než komp nerestartuji nebo se nevypne.
Odpovědět