Dobrý den!
Chtěl jsem se zeptat, zda je možné ve verzi 4.21 při exportu do DXF (kvůli tisku) někde nastavit
možnost, aby se vykreslily i díry v pájecích bodech. Zatím se mi to ukládá a vykresluje plné.
Děkuji
Vykreslení otvoru v DXF
- Petr Horský
- Member
- Kontaktovat uživatele:
Dobrý den, dotazu rozumím tak, že Vaším cílem je získat dokumentaci spíše než matrici (k tomu ostatně existují vhodnější a pohodlnější cesty než DXF).
Něco jako „vrtací plánek“ v DXF můžete vytvořit tak, že si generátor DXF.dll připojíte nikoliv jako generátor matrice, nýbrž vrtacího programu. (Ten byste pak mohl v nějakém programu pracujícím s DXF zkombinovat s ostatními vrstvami desky, vygenerovanými běžným způsobem.) Jinou otázkou ovšem je, zda takováto možnost existovala už ve verzi 4.21, staré cca 15 let. To si již bohužel nepamatuji, a asi by mne stálo dost času to teď zjišťovat.
V každém případě – a to se týká všech uživatelů starších verzí Formiky – bych ale rád upozornil na tzv. Technologickou verzi programu Layout, která (i bez hardwarového klíče) dovoluje generovat veškeré výstupy, a to i ze dřívějších formátů *.pcb souborů. V ní si můžete nejen vygenerovat zmíněný vrtací plánek, ale možná najdete i výstupní formát, který Vám pro účely tisku bude vyhovovat lépe (např. PDF?).
Něco jako „vrtací plánek“ v DXF můžete vytvořit tak, že si generátor DXF.dll připojíte nikoliv jako generátor matrice, nýbrž vrtacího programu. (Ten byste pak mohl v nějakém programu pracujícím s DXF zkombinovat s ostatními vrstvami desky, vygenerovanými běžným způsobem.) Jinou otázkou ovšem je, zda takováto možnost existovala už ve verzi 4.21, staré cca 15 let. To si již bohužel nepamatuji, a asi by mne stálo dost času to teď zjišťovat.
V každém případě – a to se týká všech uživatelů starších verzí Formiky – bych ale rád upozornil na tzv. Technologickou verzi programu Layout, která (i bez hardwarového klíče) dovoluje generovat veškeré výstupy, a to i ze dřívějších formátů *.pcb souborů. V ní si můžete nejen vygenerovat zmíněný vrtací plánek, ale možná najdete i výstupní formát, který Vám pro účely tisku bude vyhovovat lépe (např. PDF?).
Děkuji za odpověď!
Chtěl jsem to spíše pro tisk,protože v této verzi mi už nefunguje tisk přímo z Formiky,tak jsem zauvažoval nad tím
to tisknout z nějakého Cadu,abych nemusel mít naistalovánu další Formiku jenom kvůli tisku.
No nic,budu i nadále tisknout přes tu tzv. "Technologickou verzi".
I tak děkuji za info.
Chtěl jsem to spíše pro tisk,protože v této verzi mi už nefunguje tisk přímo z Formiky,tak jsem zauvažoval nad tím
to tisknout z nějakého Cadu,abych nemusel mít naistalovánu další Formiku jenom kvůli tisku.
No nic,budu i nadále tisknout přes tu tzv. "Technologickou verzi".
I tak děkuji za info.
Ještě jenom,když jste psal o připojení generátoru DXF.dll k vrtacímu programu(to by bylo fajn,ale nevím jak v tomto postupovat),ale
chtěl jsem se zeptat zda existuje možnost nastavení výpisu souřadnic (Excellon.dll),tak aby se mi vypsali i s desetinnou tečkou.
Používám pro vrtání svůj vlastní program(pro CNC obrábění) a tímto způsobem mi jde celkem jednoduše načíst souřadnice děr,ale
momentálně to pracuje s desettinou tečkou...
Mám v mém programu možnost načíst souřadnice přes DXF(vyhledává,ale pouze "circle" dle průměru) a nebo je můžu vypsané z Vašeho generátoru Excellon.dll
překopírovat do mého programu,ale vždy tam musí být ta desetinná tečka a z toho Excellonu to vypisuje bez ní ......
chtěl jsem se zeptat zda existuje možnost nastavení výpisu souřadnic (Excellon.dll),tak aby se mi vypsali i s desetinnou tečkou.
Používám pro vrtání svůj vlastní program(pro CNC obrábění) a tímto způsobem mi jde celkem jednoduše načíst souřadnice děr,ale
momentálně to pracuje s desettinou tečkou...
Mám v mém programu možnost načíst souřadnice přes DXF(vyhledává,ale pouze "circle" dle průměru) a nebo je můžu vypsané z Vašeho generátoru Excellon.dll
překopírovat do mého programu,ale vždy tam musí být ta desetinná tečka a z toho Excellonu to vypisuje bez ní ......
Naposledy upravil(a) Martin dne úte zář 09, 2014 10:27 am, celkem upraveno 1 x.
- Petr Horský
- Member
- Kontaktovat uživatele:
To je jednoduché: V příkazu Files | NC Drill | Load Driver prostě zkusíte připojit nějaký generátor matrice. Některé mají své vlajky uvnitř nastaveny tak, že toto umožní.Martin píše:(...) když jste psal o připojení generátoru DXF.dll k vrtacímu programu (to by bylo fajn,ale nevím jak v tomto postupovat) (...)
Formát CNC-5 (či který v generátoru pro Excellon vlastně je) je tak starý, že se snaží ušetřit každý znak (tj. tehdy řádku děrné pásky), proto se desetinných teček úspěšně zbavil, a nenapadá mne žádné nastavení driveru, které by je tam zas vracelo. Ostatně v zájmu zkrácení souborů formát také vychází z pozorování, že souřadnice (díky tehdy užívanému rastru, např. 50 milů pro spoje a celých 100 milů pro vývody součástek) bývaly poměrně kulatá čísla, a tak potlačuje vlečené nuly spíše než vedoucí. Vlečené nuly i opakující se souřadnice byste si asi měl v příslušném menu naopak povolit, aby čísla získala co možná jednotný formát, např. 6 číslic bez desetinné tečky.Martin píše:(...) zda existuje možnost nastavení výpisu souřadnic (Excellon.dll),tak aby se mi vypsali i s desetinnou tečkou (...)
Pokud pro Vás soubory ani pak nebudou zpracovatelné, druhá možnost by byla napsat si výstupní generátor vlastní, respektive si upravit některý z existujících, jejichž zdrojové texty máte v podadresáři src\ každé instalace verze 4.40. Spíše než Excellon.pas by se k tomu možná hodily podstatně jednodušší Merona.pas nebo Posalux.pas. K překladu budete potřebovat Delphi nebo nějaký překladač Object Pascalu.
Aha,já jenom jestli jsem některou z položek,která by umožňovala nastavení té desetinné tečky nepřehlédl....
Jedinný generátor v NC Drill,který mi to připojí a vygeneruje souřadnice je právě ten Excellon.dll.
To bude pro mě asi jednodušší přeprogramovat to vypsání desetinné tečky u souřadnic v tom mém programu.
Děkuji za vysvětlení
Jedinný generátor v NC Drill,který mi to připojí a vygeneruje souřadnice je právě ten Excellon.dll.
To bude pro mě asi jednodušší přeprogramovat to vypsání desetinné tečky u souřadnic v tom mém programu.
Děkuji za vysvětlení
- Petr Horský
- Member
- Kontaktovat uživatele: